Βρέχει χρήμα!! Που μοιράζει λεφτά ο νέος Προϋπολογισμός…

775x494

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Κατατέθηκε στην Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που ενσωματώνει δύο σενάρια: Ένα που θα περιλαμβάνει όλα τα νομοθετημένα μέτρα, δηλαδή περικοπές συντάξεων και αντίμετρα και ένα άλλο που θα αποτυπώνει όλες τις προτάσεις της Κυβέρνησης ώστε να μην χρειαστεί να κοπούν οι συντάξεις.. Και τα δύο σενάρια θα έχουν τον ίδιο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί..

Η Αθήνα εκτιμά πως τα νούμερα βγαίνουν ώστε να μην ψαλιδιστεί έως 18% η προσωπική διαφορά στις συντάξεις.. Για να πετύχει τους στόχους η ελληνική πλευρά λέει πως δεν θα εφαρμόσει το σύνολο των αντίμετρων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Βλέπει υπερπλεονάσματα σε ΕΦΚΑ και Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, και τονίζει πως θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των εσόδων από ληξιπρόθεσμα χρέη προηγούμενων ετών. Και προτείνει μέγεθος δαπανών που κινείται σε λελογισμένα επίπεδα.

Το προτεινόμενο προσχέδιο ενσωματώνει τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά έως 70 € για ακίνητα αξίας ως 60.000 €. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προβλέπεται μείωση μέχρι 35%, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τα 7.000 €. Θα υπάρχει και η πρόβλεψη για χορήγηση επιδόματος στέγασης από 70 € έως 210 €/ μήνα για εισοδήματα έως 30.000 €. Προωθείται και η μείωση του φόρου των Επιχειρήσεων από το 29% στο 28%, ενώ για τους συνεταιρισμένους αγρότες προβλέπευται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 650 €.

Η Κυβέρνηση μεθοδεύει και από το υπερπλεόνασμα τους 2018 να επιστρέψει αναδρομικά από 1.400 € έως 10.000 € σε ένστολους πανεπιστημιακούς δικαστικούς.. Πιθανόν να διανείμει και μέρισμα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα άνεργοι.

Μέχρι τις τελικές αποφάσεις για το εάν θα υιοθετηθεί η πρόταση της Αθήνας να μην κοπούν οι συντάξεις και ταυτόχρονα να δοθούν και κάποιες παροχές .. υπάρχει ακόμη δρόμος: Έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται η έκθεση της αποστολής των δανειστών που θα πρέπει να πιστοποιήσουν ότι τα νούμερα βγαίνουν για να υιοθετηθεί το σχέδιο της ελληνικής πλευράς. Αμέσως μετά πρέπει να κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού όπου και θα πρέπει να αποτυπώνονται οι οριστικές αποφάσεις, που θα πρέπει να … λάβουν και τις «ευλογίες» των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, πιθανότατα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Αν διαβάσει πάντως κανείς πίσω από τις γραμμές των προτάσεων της Αθήνας -που υπόσχεται του χρόνου να .. μοιράσει χρήμα- θα διαπιστώσει πως οι όποιες κινήσεις είναι εξαιρετικά στοχευμένες σε πληθυσμιακές ομάδες που μπορούν να αποφέρουν εκλογικά οφέλη… Με άλλα λόγια για ακόμη μία φορά δεν λείπει η μικροκομματική λογική, μια λογική που συνήθως «φρενάρει» τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς περιορίζει τον «χώρο» για άλλες πιθανόν πιο σημαντικές -μακροπρόθεσμα- παρεμβάσεις στον ιστό της οικονομικής ζωής του τόπου!

Όπως και να έχει στην Ελλάδα και ειδικά ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι … πελατειακές λογικές.

Αφήστε μια απάντηση