ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Ξεκίνησε η επέλαση του «Ζορμπά»! Δείτε την πορεία του

ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Ξεκίνησε η επέλαση του «Ζορμπά»! Δείτε την πορεία του

Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα ‘Ζορμπά» από τη χώρα μας. Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κακοκαιρία, «Ξενοφών» θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συνδράμει σε περιοχές που τυχόν θα πλήξει τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτρέπει τους πολίτες να αποφύγουν να περπατούν δίπλα σε πινακίδες και μεγάλα δέντρα. Προσοχή χρειάζεται και στις δραστηριότητες σε θάλασσες και ακτές.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα severe-weather, ο κυκλώνας αναμένεται να «δυναμώσει το απόγευμα της Παρασκευής. Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ θα επηρεάσει τη νότια και νοτιοανατολική Αττική και θα φτάσει στη μέγιστη έντασή του το Σάββατο.

Όπως,δείχνουν οι προβλέψεις, θα κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά από το απόγευμα και θα βρεθεί στη νοτιοδυτική Ελλάδα το πρωί του Σαββάτου.

Θα επηρεάσει τόσο την Πελοπόννησο όσο και την Κρήτη, με εξαιρετικά θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες.

Στη συνέχεια ο κυκλώνας θα κατευθυνθεί προς το Αιγαίο Πέλαγος την Κυριακή και θα «χτυπήσει» τη δυτική Τουρκία.

Τα κύματα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και 15 μέτρα ύψους, κατά μήκος των παράκτιων περιοχών της δυτικής και βόρειας Κρήτης, της νότιας Πελοποννήσου και πολλών νησιών στις Κυκλάδες.

Πολλοί ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πλημμύρες.

Το κέντρο του κυκλώνα θα φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, με τους ανέμους στη θάλασσα των Κυθήρων να ξεπερνούν σε ένταση τα 9 Μποφόρ.

Μάλιστα όπως προβλέπει το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 μέτρα.

severe-weather.EU@severeweatherEU

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα ¨Ζορμπά»

 

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ έχει ως εξής:

1. Την Παρασκευή (28-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο.

Πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

Β. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.

2. Το Σάββατο (29-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες

 • στο νότιο Ιόνιο,
 • τη νότια Πελοπόννησο,
 • την Κρήτη.

Μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα

 • στην ανατολική Πελοπόννησο,
 • τις Κυκλάδες και
 • πιθανώς την Αττική.

Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

3. Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν

 • τη Θεσσαλία,
 • την ανατολική Στερεά,
 • την Εύβοια,
 • την ανατολική και
 • νότια Πελοπόννησοτις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Β. Άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 ΜΠΟΦΟΡ) θα πνέουν στο Αιγαίο με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.Δείτε το βίντεο:

 Συμβουλές για τους πολίτες

Ο κ. Ταφύλλης έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής του
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
 • Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα.

Αναπαραγωγή από PageNews

Σχολιάστε