Στην Ελλάδα 52 οι υπουργοί στην Γερμανία 16!!

Στην Ελλάδα 52 οι υπουργοί στην Γερμανία 16!!

Σε μία χώρα όπου λειτουργούν οι θεσμοί , το κυβερνητικό σχήμα είναι πάντοτε ευέλικτο και ολιγομελές . Σε μία χώρα ,όμως όπου οι θεσμοί βρίσκονται μονίμως σε χειμέρια νάρκη , το κυβερνητικό σχήμα είναι πάντοτε πολυμελές. . Τα παραδείγματα είναι πολλά. Στη Γαλλία των 66 εκατομμυρίων , η κυβέρνηση Μακρόν έχει 28 υπουργούς, ενώ η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων 52! Η Γερμανία των 81 εκατομμυρίων κυβερνάται από 16 υπουργούς!!

Η Ισπανία των 46 εκατομμυρίων από 17 και η Ιταλία των 60 εκατομμυρίων από 20!! Μία είναι η εξήγηση :Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς υπουργούς για να κάνουν ό,τι δεν κάνουν οι θεσμοί. Οι προσλήψεις δεν γίνονται από το ΑΣΕΠ, αλλά από τους υπουργούς.

Οι προαγωγές στο δημόσιο δεν γίνονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ,αλλά από τα γραφεία των υπουργών. Ότι κινείται, κινείται γιατί το θέλει ο υπουργός κι ότι δεν κινείται , δεν κινείται γιατί δεν το θέλει ο υπουργός.

Ο υπουργός είναι ο καλός πατερούλης – τι να τους κάνουμε τους θεσμούς. Αν σε ένα πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας φωνάξεις «κύριε υπουργέ», έχεις πολλές πιθανότητες να ακούσεις τη μαγική φράση «σε εμένα μιλήσατε »;

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 1974-2011 ο αριθμός των υπουργών έφτασε τους 553, ενώ οι αλλαγές προσώπων στις κυβερνήσεις της ίδιας περιόδου τις 1198. Στο βιβλίο του «Κράτος και κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας υπολόγισε ότι κατά μέσο την περίοδο 1974-2011, κάθε μία από τις 17 κυβερνήσεις «έπαιξε» με 70 υπουργούς . Χρησιμοποίησαν κατά μέσο όρο 19 υπουργούς και 20 υφυπουργούς , που σημαίνει ότι κάθε τετραετία το 13% των βουλευτών χρημάτιζαν υπουργοί!! Και να φανταστεί κανείς ότι η Ελλάδα άρχισε την… καριέρα της ως κράτος με μόνο με 7υπουργεία- υπουργούς:-

-Βασιλικού Οίκου και Εξωτερικών

-Δικαιοσύνης

-Εσωτερικών

-Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαίδευσης

-Οικονομικών-Στρατιωτικών

-Ναυτικών

Η σύνθεση αυτή των υπουργείων διατηρήθηκε επί 77 συναπτά έτη. Οι υφυπουργοί και οι υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου πρωτοεμφανίστηκαν το 1918. Το πρώτο υπουργείο που απόκτησε υφυπουργό ήταν το υπουργείο Στρατιωτικών . Το όγδοο υπουργείο προσετέθη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1910 και ήταν το υπουργείο Γεωργίας ,Εμπορίου, και Βιομηχανίας.

Μετά από επτά χρόνια ιδρύθηκε το υπουργείο Επισιτισμού και Αυτάρκειας, ενώ το 1924 καθιερώθηκε το υπουργείο Εννόμου Τάξεως. Από τα μέσα του 19ου αιώνα άρχισαν οι προσθαφαιρέσεις και οι αλλαγές στην ονομασία των υπουργείων.

Η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης αυτή της Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε 10 υπουργούς. Η δεύτερη κυβέρνηση Καραμανλή το 1977 είχε 21 υπουργούς, όπως και η πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990.

Στη συνέχεια ο αριθμός των υπουργών μειωνόταν για να φτάσουμε στους 15 επί Γιώργου Παπανδρέου, το Σεπτέμβριο του 2009. Είχε ,όμως 31 αναπληρωτές υπουργούς- αριθμό ρεκόρ. Πολυπληθείς και οι δύο κυβερνήσεις Σαμαρά : 46 και 38 υπουργοί, ενώ οι κυβερνήσεις Τσίπρα ξεκίνησαν από 40( 13 υπουργοί, 19 αναπληρωτές και 6 υφυπουργοί τον Ιανουάριο του 2015) ξεπέρασαν τους 40 το Σεπτέμβριο του 2015 και με τον τελευταίο ανασχηματισμό έφτασαν τους 52. Αλλά είπαμε όπου δεν λειτουργούν οι θεσμοί, λειτουργούν οι ρουσφετολόγοι..

Από timelink

Σχολιάστε