Επιχείρηση – εξαπάτηση με τους νεκρούς στο Μάτι…

Επιχείρηση – εξαπάτηση με τους νεκρούς στο Μάτι…

Δεν είμαι πυροσβέστης κι έτσι δεν μπορώ με ακρίβεια να ξέρω τι έγινε σωστά και τι λάθος σ’ αυτήν την τραγική ιστορία. Δεν χρειάζεται βέβαια να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως με τουλάχιστον 87 νεκρούς σε μία πυρκαγιά, έγιναν λάθη. Κι όταν τα λάθη έχουν τόσο τραγικό αποτέλεσμα, τότε, κατά τεκμήριο αμάχητο, τα λάθη είναι πολύ σοβαρά, είναι μοιραία.
Είμαι όμως πολίτης και δημοσιογράφος με αυτιά και μάτια κι έτσι θα σταθώ – ξέροντας ακριβώς τι λέω – σε κάτι άλλο:
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός της χώρας μας έφτασε εσπευσμένα στην Αθήνα και μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων για να ενημερωθεί για όσα συνέβαιναν εκείνη την ώρα με σειρά εν εξελίξει πυρκαγιών.
Εκατομμύρια πολιτών γίναμε λοιπόν μάρτυρες αυτής της ενημέρωσης του πρωθυπουργού, αφού επελέγη αυτή να λάβει χώρα μπροστά στις κάμερες. Παρακολουθήσαμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον γγ Πολιτικής Προστασίας και τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής να ενημερώνουν τον κ.Τσίπρα. Εκείνος κρατούσε σημειώσεις για μέτωπα σε ρεματιές και αλλού, ρωτώντας τι ώρα θα σηκωθούν τα αεροσκάφη μας την επόμενη μέρα, αν έχει κόσμο σε παραλίες κτλ.
Ενώ λοιπόν οι επικεφαλής ενημέρωναν τον πρωθυπουργό για τα μέτωπα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, οι διασώστες της ΕΜΑΚ είχαν ήδη βρει νεκρούς- κατά τη μαρτυρία που κατέθεσαν σήμερα στον ΣΚΑΙ, οι διασώστες επιπυραγός Ι.Κολοβός και πυρονόμος Μ.Βάσιλας.
“Κατ’ εκτίμηση μπορώ να σας πω τις πρώτες ώρες, 2, 3 ή και τέσσερις ώρες, το νούμερο (των νεκρών) ήταν διψήφιο”. Αυτό μου είπαν.
Τους ρωτώ: Δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα γνωρίζαμε πια ότι είμαστε μπροστά σε αυξημένο αριθμό θυμάτων.
Απαντούν: “Εμείς σαν διασώστες γνωρίζαμε”.
Ρωτώ και πάλι: Εσείς βρίσκετε κάποιον νεκρό και ενημερώνετε αμέσως το στρατηγείο;
Απαντούν: “Ναι, ναι”.

Συμπέρασμα πρώτο, μεσάνυχτα είχε ήδη βρεθεί διψήφιος αριθμός νεκρών και η ηγεσία της πυροσβεστικής το γνώριζε.

Στον ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε στη συνέχεια η υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. και υπεύθυνη για τη διαδικασία ταυτοποίησης των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι. Η κ. Μηνιάτη προϊσταται της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Disaster Victim Identification – DVI). Πρόκειται για την ειδική ομάδα στελεχών του ελληνικού CSI και της Ασφάλειας Αττικής που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Τη συγκρότηση της ομάδας διέταξε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. Η κ. Μηνιάτη μάς εξήγησε πως η Ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Τη ρωτώ: Είπατε πως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εκλήθητε να αναλάβετε τα καθήκοντά σας;
Απαντά: “Λίγο πριν και 12 η ώρα έγινε ήδη η πρώτη σύσκεψη”.
Τη ρωτώ και πάλι: Επομένως ας πούμε από τις εντεκάμιση γνωρίζαμε ότι έχουμε πολλά θύματα.
Απαντά: Ότι έχουμε κάποια θύματα, εγώ τον αριθμό δεν τον ήξερα.
Τη ρωτώ: Δεν τον ξέρατε αλλά η ομάδα σας συγκροτείται όταν υπάρχουν… (πολλά θύματα)
Επιβεβαιώνει πως μπορεί να συγκροτηθεί ακόμη και για πέντε νεκρούς, αλλά πάντως πρέπει να υπάρχουν αρκετά θύματα.

Συμπέρασμα: Την ώρα που εκατομμύρια πολιτών παρακολουθούσαμε τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται για εστίες σε ρεματιές και ριπές ανέμων, εκείνοι που τον ενημέρωναν γνώριζαν πως είχαμε ήδη αρκετούς νεκρούς. Διψήφιο αριθμό κατά τους διασώστες, τουλάχιστον 5 κατά την κ. Μηνιάτη.

Ή λοιπόν σκοπίμως άφησαν τον πρωθυπουργό στο σκοτάδι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ή τον είχαν ήδη ενημερώσει και παρακολουθούσαμε ένα στημένο μονόπρακτο εν γνώσει του.
Στην πρώτη περίπτωση, το θεατρικό στήθηκε από τους επιτελείς εν αγνοία του πρωθυπουργού και διερωτώμαι πώς γίνεται μετά τις νέες μαρτυρίες να μην αποπεμφθούν άμεσα. Απόψε κι όλας.
Στη δεύτερη περίπτωση, το θεατρικό στήθηκε με τον κ.Τσίπρα σε ρόλο συμπρωταγωνιστή.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Κι επειδή καθόλου δεν αποκλείεται να ειπωθεί πως για την ύπαρξη νεκρών ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε όταν έφυγαν οι κάμερες ή πριν αυτές στηθούν, ας ειπωθεί πως τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Αν είσαι πρωθυπουργός, ξέρεις πως στη χώρα έχει νεκρούς και κάθεσαι να κάνεις επικοινωνιακή παράσταση περί ανέμων και υδάτων, τα συμπεράσματα είναι προφανή. Το ίδιο προφανή είναι τα συμπεράσματα κι αν είσαι υπουργός, αρχηγός της πυροσβεστικής ή επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και κάθεσαι να μιλάς για ρεματιές και θερμοκρασίες, ενώ παραδίπλα γεμίζουν ο ένας μετά τον άλλο οι νεκρόσακοι.
Στις δημοκρατίες, η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί υποχρέωση και καθήκον ιερό.
Η εξαπάτηση των πολιτών αποτελεί ταυτόχρονα σοβαρότατο παράπτωμα.
Κι όλοι εμείς, τα εκατομμύρια των πολιτών, τη νύχτα της Δευτερας εξαπατηθήκαμε σκοπίμως.

Από την Νίκη Λυμπεράκη

Σχολιάστε