Οργίασαν οι φήμες! Βρέθηκε ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου!!

775x494

Μια αρχαία σαρκοφάγος κατασκευασμένη από μαύρο γρανίτη αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή Σίντι Γκαμπέρ της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Eπειδή το καπάκι ήταν σφραγισμένο με κονίαμα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το φέρετρο δεν έχει ανοιχτεί εδώ και 2.000 χρόνια, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian. Αυτό είναι ασυνήθιστο, καθώς οι κακοποιοί έχουν λεηλατήσει πολλούς τάφους και ταφικούς θαλάμους κατά τη διάρκεια των αιώνων.

 Το μέγεθος της σαρκοφάγου έχει ιδιαίτερη σημασία επίσης, αναφέρει το Science Alert. Έχει μήκος 2,64 μέτρα και πλάτος 185 και είναι το μεγαλύτερο φέρετρο που βρέθηκε ποτέ στην Αλεξάνδρεια.

Ο τάφος που πιστεύεται ότι χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή περίοδο, περίπου 323 έως 30 π.Χ., βρέθηκε σε βάθος περίπου 5 μέτρων κάτω από το έδαφος κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών για την κατασκευή ενός νέου κτιρίου, ανέφερε το Smithsonian.

Κοντά στον τάφο βρέθηκε επίσης μια φθαρμένη αλαβάστρινη προτομή, ίσως η απεικόνιση του ανθρώπου του οποίου το σώμα ήταν θαμμένο στο φέρετρο. Η ταυτότητα του νεκρού είναι άγνωστη.

Η Αλεξάνδρεια, που ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο, έχει αγνοηθεί από τους αρχαιολόγους επί δεκαετίες επειδή μια πόλη 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει χτιστεί επάνω στα ερείπια, δήλωσε ο Άντριου Λόουλερ του Smithsonian.

Αλλά πρόσφατα έχει αρχίσει μια προσπάθεια για την εύρεση και συντήρηση των αρχαιοτήτων που βρίσκονται εκεί.

Οι Αιγυπτιολόγοι καθόρισαν πως ο τάφος ανήκε σε ευγενή και όχι σε βασιλιά. Ορισμένοι ιστορικοί, πιστεύουν πως ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου θα μπορούσε κάποια μέρα να ανακαλυφθεί στην Αλεξάνδρεια.

Ο πρώην Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαούσα, δήλωσε πως «πρέπει να ανήκει σε κάποιον σημαντικό, διότι είναι μια σαρκοφάγος από γρανίτη. Για να φέρει κάποιος γρανίτη από το Ασουάν (965 χλμ,. Νότια), σημαίνει ότι θα έπρεπε να ήταν πλούσιος».

Αλλά ο τάφος λέγεται ότι είναι «πολύ μικρός» για έναν βασιλιά όπως ο Αλέξανδρος, καθώς οι μεγαλύτεροι από αυτούς που έχουν βρεθεί, περιείχαν Ρωμαίους ευγενείς. Πάντως με την ανακάλυψη του τάφου δεν άργησαν να ξεσπάσουν οι φήμες πως επρόκειτο για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, άποψη ωστόσο που δεν συμμερίζονται οι επιστήμονες..

Φωτογραφίες: Ministry of Antiquities
Από iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *