Ερντογάν και πάλι! Τι αλλάζει στην… γειτονιά μας

Ερντογάν και πάλι! Τι αλλάζει στην… γειτονιά μας

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 60,0% της επικράτειας για τις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 55,8%, και τον ακολουθεί ο κ. Μουχαρέμ Ιντζέ με 28,9%. Η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο 7,5%, ο Ντεμιρτάς στο 6,6% και ο Καραμολάογλου στο 0,9%. Με καταμετρημένες τις ψήφους του 47,3% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 46,0%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό με 20,2%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 12,0% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9,4% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 9,4% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,4%.

Ο Ερντογάν επανεκλέγεται και μάλιστα μπορεί να αισθάνεται εκ νέου ισχυρός: Υπάρχει όμως μια βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια του «σουλτανάτου» που έχει στήσει και αυτή δεν είναι άλλη από την Οικονομία… Από την πορεία της ενδεχομένως να κριθεί και η στάση που θα τηρήσει  ο Ερντογάν έναντι των γειτόνων του, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα..

Που βρίσκεται σήμερα η Τουρκική Οικονομία

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως θα αλλάξει με κάποιες… μαγικές κινήσεις την εικόνα της τουρκικής οικονομίας που σήμερα δείχνει να παραπαίει…
Πόσο εφικτό είναι όμως ο ίδιος ο Σουλτάνος ή οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος αναλάβει τα ηνία της γειτονικής μας χώρας, να αλλάξει την ρότα της τουρκικής οικονομίας;
Μετά από μια χρυσή δεκαετία με τον Ερντογάν στο τιμόνι τα τουρκικά νοικοκυριά αρχίζουν να βιώνουν την άλλη όψη του νομίσματος… Εκείνη που αποτυπώνεται στα εισοδήματά τους που διαρκώς συρρικνώνονται …
Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων από τα 12. 127 $ το 2014 προσγειώθηκε στα 10.863 $ το 2016 συρρικνώθηκαν δηλαδή 10%..
Και αυτό πριν ξεσπάσει η μεγάλη θύελλα της τελευταίας διετίας που έσπρωξε τα εισοδήματα ακόμη χαμηλότερα..
Δεν είναι όμως μόνον ότι οι Τούρκοι πολίτες μέρα με την ημέρα γίνονται φτωχότεροι: Δεν είναι τυχαίο πως οι τιμές βασικών προϊόντων εξελίχθηκαν σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων που έκαναν σημαία τους την αύξηση του κόστους των κρεμμυδιών και της πατάτας..
Για να αγοράσει ένας Τούρκος σήμερα ένα κιλό κρεμμύδια δίνει 6,5 λίρες τιμή αυξημένη κατά 212% το τελευταίο δίμηνο.. Οι τιμές της πατάτας εκτοξεύτηκαν στις 6 λίρες τον Ιούνιο, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο 94%.
Το κόστος ζωής στην γειτονική χώρα έχει εκτοξευτεί.. γενικώς: Κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας που έδωσε για τον Μάιο πληθωρισμό στο 12,2% !!
Και αν στην γειτονική χώρα καταγράφονται αυξήσεις τιμών ακόμη και στα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι, αλματώδης είναι και η αύξηση των τιμών εισαγόμενων πρώτων υλών και προϊόντων εξαιτίας της κατρακύλας της τουρκικής λίρας..
Τον περασμένο Ιανουάριο για προϊόν αξίας 1 $ τούρκος πολίτης έδινε 3,76 λίρες. Την περασμένη Παρασκευή για κάθε 1 $ θα έπρεπε να δώσει 4,67 λίρες!! Με άλλα λόγια η τουρκική λίρα μέσα σε έξι μήνες έχασε το 24% της αξίας της…
Για το εάν η εικόνα ελεύθερης πτώσης που παρουσιάζει σήμερα η τουρκική οικονομία μπορεί να αναστραφεί με τις μαγικές κινήσεις που υπόσχεται ο Ερντογάν, απάντηση δίνουν οι διεθνείς Οίκοι αξιολόγησης..
Η Τουρκία δέχτηκε διπλό χτύπημα από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s που έριξαν τα ομόλογά της πιο βαθιά στην κατηγορία σκουπίδια: Και το πιο σημαντικό; Βλέπουν μόνον αρνητικές προοπτικές για το μέλλον..
Μια εξέλιξη φυσικά που αποτρέπει τους ξένους επενδυτές από το να βάλουν τα χρήματά τους στην Τουρκία.. δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο του νέου Προέδρου για έξοδο της γειτονικής χώρας από το τούνελ της κρίσης..

Τι κρίνει την στάση του Ερντογαν έναντι της Ελλάδας

Η φθίνουσα και ανησυχητική πλέον πορεία της τουρκικής οικονομίας -όπως όλα δείχνουν- δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ελιγμών στον Ερντογάν. Η ‘Αγκυρα χρειάζεται δυτικά κεφάλαια πιεζόμενη από τις συνεχείς υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Η οικονομία της είναι ευάλωτη, εξαρτημένη από τις εισαγωγές, τις διακυμάνσεις του δολαρίου και τις ευρωπαϊκές επενδύσεις (το 2017 σχεδόν το 70% των άμεσων ξένων επενδύσεων προήλθαν από ευρωπαϊκά κεφάλαια) και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του προέδρου της κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά.

Επακόλουθα, ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι υπό συνθήκες ρήξης με τους δυτικούς του εταίρους στερείται της αναγκαίας στήριξης σε διάφορα επίπεδα, οργανισμούς, μηχανισμούς και fora για να επαναφέρει την οικονομία σε μία σχετική κανονικότητα και να αποφύγει κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις.

Τα δύσκολα μέτρα που θα κληθεί να λάβει κατόπιν των εκλογών (στο εξαιρετικά πιθανό σενάριο επανεκλογής του) διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε να ρίξει γέφυρες, τουλάχιστον προς την ΕΕ. Στην περίπτωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες εσχάτως έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά, στρατηγικοί λόγοι ασφαλείας μάλλον θα υποχρεώσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει την υφιστάμενη συγκρουσιακή πολιτική της. Ωστόσο, η στροφή της ‘Αγκυρας προς την Ανατολή -πολιτισμικά, θρησκευτικά αλλά και σε πρακτικό επίπεδο με τις συνεργασίες με Ρωσία και Ιράν και το άνοιγμα στην αγορά της Μέσης Ανατολής- θα έχει συνέχεια.

Παρά την πιθανή στροφή του προς την Δύση, όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ερντογάν θα διατηρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το μομέντουμ ενεργειών προβολής ισχύος προκειμένου -κατά το κυρίαρχο αφήγημα- να αποτρέψει την Ελλάδα από τη δημιουργία τετελεσμένων, απαντώντας έτσι και στις κατηγορίες της κεμαλικής αντιπολίτευσης για ενδοτισμό. Το ίδιο με μεγαλύτερη ένταση και παρεμβατική διάθεση θα πράξει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λογικά, δεν θα διακινδυνεύσει την πρόκληση «θερμών» καταστάσεων στο Αιγαίο, προσθέτοντας ακόμη μία αβεβαιότητα στην ατζέντα διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση το πόσο μακρυά θα φτάσουν οι προκλητικές του ενέργειες τόσο σε σχέση με την Ελλάδα, όσο και με την Κύπρο θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η χώρα μας θα επιμείνει και θα διεκδικήσει τα δικά της δικαιώματα, αξιοποιώντας το ότι θεωρείται κομμάτι αυτής ακριβώς της Δύσης που θα θέλει πλέον να φέρει πιο κοντά του ο Ερντογάν.

Σχολιάστε