Και το όνομα αυτής… Severna Makedonija

Και το όνομα αυτής… Severna Makedonija

«Ακόμη ένα βήμα» στις συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επέλθει οριστική συμφωνία για το όνομα, περιμένει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του, η τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορεί να πραγματοποιηθεί «σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη), αύριο ή την Παρασκευή», από την οποία αναμένει να προκύψει και το «επόμενο βήμα», ενώ η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να γίνει αμέσως μετά.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» παραμένει ακόμα στο τραπέζι, αλλά ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το συμφωνημένο όνομα είναι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» («Republika Severna Makedonija»).

Δημοψήφισμα το φθινόπωρο

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το όνομα βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως είχε πει από τις Βρυξέλλες και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, «στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το όνομα», όπως είπε.

Πριν από το δημοψήφισμα, όμως, όπως τόνισε, θα πρέπει η όποια συμφωνία να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, διότι «είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τη στάση των πολιτικών πριν “μιλήσουν” σε δημοψήφισμα». Ως προς αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η συμφωνία θα περάσει κατά πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι θα ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση.

Επιστολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Πρόσθεσε ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

«Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, διασφαλίζονται

Επίσης, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ότι «οι δύο χώρες δεν βρέθηκαν ποτέ πιο κοντά σε λύση, η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν πιο δυνατή».

Τέλος, ανέφερε ότι η «”Μακεδονία” θα έχει το “τέταρτο Ιλιντεν”» και πως «λαχταρά για μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος».

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ζάεφ έγραψε: «Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ελλάδας. Δεν έχουμε φτάσει ποτέ ξανά τόσο κοντά σε λύση. Η «μακεδονική γλώσσα» επιβεβαιώνεται. Η «μακεδονική» μας ταυτότητα, επιβεβαιώνεται. Οι πολίτες έχουν τον τελικό λόγο στο δημοψήφισμα».

Από iefimerida

Σχολιάστε