«Όχι» για γαλλικές φρεγάτες στο Αιγαίο

775x494

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών!

Τα δημοσιεύματα αυτά στον γαλλικό Τύπο προκαλούν ερωτηματικά, καθώς η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί εμφανίζεται να διαψεύδει ότι το Παρίσι πρόκειται να μισθώσει δύο φρεγάτες FREMM στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα την ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, η κ. Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών.

Πηγή της ιστοσελίδας αποκάλεσε τις ελληνικές αξιώσεις «παντελώς ανεδαφικές». Έως τώρα πάντως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση με την θέση του γαλλικού ΥΕΘΑ.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως τυχόν παραχώρηση των φρεγατών θα μείωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σημειώνεται πάντως πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης έχει επανειλημμένα μιλήσει για επικείμενη μίσθωση των δύο πλοίων, αναφέροντας μάλιστα στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής πως είχε προηγηθεί «ολόκληρη διαδικασία» για να υπάρξει συμφωνία.

Άλλωστε, η Αθήνα φέρεται να κινείται ταχύτατα και για την ενοικίαση γαλλικών φρεγατών ώστε αυτές να πλεύσουν υπό ελληνική σημαία στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι, καλύπτοντας το κενό μέχρι το 2023 που το Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζει να παραλάβει τις νέες (και πάλι Γαλλικές) φρεγάτες Belh@rra, που συζητά με το Παρίσι.

Μάλιστα, κομβικό για την απεμπλοκή της υπόθεσης ενοικίασης των FREMM, θεωρήθηκε ότι ήταν το τηλεφώνημα μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου, στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε.

Η ελληνική πλευρά που δεν ξέρει «τι της ξημερώνει», θέλει δύο πάνοπλες FREMM στο Αιγαίο το ταχύτερο δυνατό, κι από την αίσθηση που υπάρχει μετά την επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει τη διάθεση να αποδεσμεύσει τα εν λόγω πλοία. 

Για τους Γάλλους αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσουν τον περιφερειακό τους ρόλο στηρίζοντας την Ελλάδα, και κυρίως την αμυντική τους βιομηχανία που έμεινε πίσω την τελευταία δεκαετία έναντι των Γερμανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, οι Γερμανικές εταιρείες πήραν σχεδόν «τα πάντα» από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Π.Ν. Τώρα η ανάγκη της Ελλάδας για προηγμένα πολεμικά πλοία, αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Γάλλους να επιστρέψουν και μάλιστα για καιρό, αφού πέραν της πενταετίας προδιαγράφουν και τις επόμενες αγορές για λόγους ομοιοτυπίας.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων θα απαιτήσει μήνες, όπως επίσης και οι υποδομές που πρέπει να ετοιμαστούν, πιθανότατα θα καθυστερήσουν το σχέδιο ενοικίασης. Εξ άλλου, αυτό το μοντέλο χρήσης μέσων, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κρύβει πολλές νομικές παγίδες. Το ελληνικό αίτημα παραδόθηκε στους Γάλλους την Παρασκευή το πρωί και τώρα αναμένεται η απάντησή τους για τα απαραίτητα βήματα.

Με αυτές τις φρεγάτες το Γαλλικό Ναυτικό συμμετείχε στο πυραυλικό χτύπημα εναντίον της Συρίας, από την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ελληνες ναύαρχοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διάθεση των Γάλλων να δώσουν τα πιο σύγχρονα όπλα (που θα ανεβάσουν βέβαια το ενοίκιο), για τον εξοπλισμό των FREMM καθώς έτσι το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά δυνατότητα «βαθέος πλήγματος», στοιχείο που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στο Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση