«Χοντρή» απάτη με πωλήσεις μέσω διαδικτύου!!

«Χοντρή» απάτη με πωλήσεις μέσω διαδικτύου!!

«Βροχή» έχουν πέσει οι καταγγελίες στο www.ignomisou.gr για αρκετές ιστοσελίδες μέσα από τις οποίες γίνονται ηλεκτρονικές αγορές: Δεν είναι λίγες οι υποθέσεις μάλιστα που δημοσιεύσαμε εδώ Ακούει κανείς στην Γραμματεία Καταναλωτή; και εδώ ΠΡΟΣΟΧΗ σε e-παραγγελία! και εδώ IGnomisou «μετράει»!! Παρέμβαση της Γραμματείας Καταναλωτή!  και που φαίνεται πως ανάγκασαν τις Αρχές να «ψυλιαστούν» ότι… κάτι «τρέχει» με το online shopping που επιτέλους έσπευσαν να ψάξουν λίγο παραπάνω τον συγκεκριμένο χώρο, αποκαλύπτοντας ολόκληρη σπείρα που πλούτιζε παραπλανώντας τον κόσμο που τους εμπιστευόταν αλλά και το ίδιο το Κράτος!

Όπως έγινε γνωστό, μετά από πληροφορίες που έφτασαν στην Γραμματεία Καταναλωτή, κλιμάκια υπαλλήλων των  τμημάτων  Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έπειτα από ενδελεχή έρευνα, πραγματοποίησαν συντονισμένο έλεγχο στις εγκαταστάσεις εταιρειών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών,  καθώς και έρευνα  στην οικία εμπλεκομένου προσώπου παρουσία εισαγγελικής λειτουργού.

Οι ενέργειες  αυτές οδήγησαν στην αποκάλυψη  παράνομης δραστηριότητας κυκλώματος εμπορίας παραποιημένων – απομιμητικών προϊόντων, δηλαδή «μαϊμού», κυρίως αθλητικών παπουτσιών επώνυμων κατασκευαστών αλλά και αθλητικών ενδυμάτων και τσαντών,  με παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανομή μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

Τα μοναδικά  στοιχεία επικοινωνίας των συγκεκριμένων  ιστοσελίδων  παρέπεμπαν σε κινητά τηλέφωνα, με στοιχεία χρηστών που αφορούν σε αλλοδαπά άτομα, στο όνομα των οποίων έχουν ενεργοποιηθεί αρκετές  συνδέσεις.

Επιπλέον, για την παραπλάνηση των διωκτικών αρχών χρησιμοποιήθηκαν δύο εταιρείες εγκατεστημένες στη Βουλγαρία,  οι οποίες φέρονταν να  εμπορεύονται τα πιο πάνω είδη, ενώ στην πραγματικότητα η διεύθυνση και οργάνωση όλων των παράνομων εμπορικών δραστηριοτήτων γινόταν στην Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών του ενδεκάμηνου, στο οποίο αναπτύχθηκε η ως άνω δραστηριότητα, ανέρχεται  στο ποσό περίπου των  2.000.000 €,  χωρίς να προκύπτει κανένα παραστατικό αγοράς, ούτε να εκδίδεται κανένα παραστατικό πώλησης!!!

Κατασχέθηκαν:

– χρηματικό ποσό 15.000€,

– ποσότητα απομιμητικών εμπορευμάτων,  που ήταν έτοιμα  για παράδοση στους πελάτες καταναλωτές  και

– ένα επιβατηγό Ι.Χ.

Δεσμεύθηκε –  σε εταιρεία ταχυμεταφορών – χρηματικό ποσό 48.000€.

Συνελήφθησαν, με τη βοήθεια αστυνομικών της Οικονομικής Αστυνομίας, τρία άτομα και αναζητούνται τουλάχιστον δύο. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πλήθος οικονομικών κ.λ.π. αδικημάτων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ: Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπου από την επεξεργασία των κατασχεθέντων και λοιπών στοιχείων προκύπτει ότι οι καταναλωτές που συναλλάχτηκαν με τους ανωτέρω εμπλεκόμενους υπερβαίνουν τους 22.000, απευθύνουμε έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου και σε κάθε περίπτωση να ζητούν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία. 

Σχολιάστε