Να που πήγαν τα 247 δισ. € των Μνημονίων!!

Να που πήγαν τα 247 δισ. € των Μνημονίων!!

Από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την έλευση στην εποχή των Μνημονίων, η Ελλάδα έχει πάρει δάνεια από Ευρώπη και ΔΝΤ ύψους 247,4 δισ. ευρώ!! Τι ποσό όμως από αυτά πήγε για την κάλυψη αναγκών του Κράτους, όπως για παράδειγμα μισθοί – συντάξεις και πόσα για εξόφληση τόκων και χρεολυσίων στους δανειστές; Τα νούμερα που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Εφημερίδα»  είναι αποκαλυπτικά!

Η Ελλάδα σε κανένα από το τρία Μνημόνια που έχει συνάψει δεν έχει προλάβει –λόγω πολιτικών  εξελίξεων που προέκυψαν κατά την διάρκεια αυτών των ετών- να εκταμιεύσει ολόκληρα τα ποσά τα οποία είχε συμφωνηθεί να λάβει. Συγκεκριμένα:
* από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δισ. ευρώ, εκταμιεύτηκαν τα 73 δισ
* και από το δεύτερο του 2012 ύψους 163,6 δισ. δόθηκαν τελικά τα 142,7 δισ. ευρώ.

* Αλλά και τα 86 δισ.€ του τρίτου πακέτου βοήθειας, αφού έχει εκταμιεύσει μόλις 31,7 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται  μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το πρόγραμμα να περισσέψουν… χρήματα!

Με άλλα λόγια από το 2010 μέχρι τώρα το ποσό που έχει μπει στα Ταμεία διαμορφώθηκε στα 247,4 δισ. ευρώ…

Που πήγαν όμως όλα αυτά τα λεφτά για τα οποία υπογράψαμε τρία Μνημόνια που προέβλεπαν την εφαρμογή σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης;

Να δούμε όμως τα ποσά που λαμβάνουμε από τους δανειστές αφού προηγηθούν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά, σκληρά μέτρα για τους πολίτες,

προφητεια μνημονια

Το 2010, το δάνειο του μηχανισμού ύψους 31,5 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε να εκταμιεύεται από το Μάιο, κάλυψε με αναλογία σχεδόν 50-50 τοκοχρεολύσια και έλλειμμα,

Το 2011, ολόκληρες οι ανάγκες της χώρας για πληρωμές χρεολυσίων καλύφθηκαν από το μηχανισμό στήριξης. Το σύνολο των δανείων του μηχανισμού ανήλθε σε 41,5 δισ. ευρώ και κάλυψε ακριβώς τις πληρωμές χρεολυσίων ομολόγων που ήταν 41 δισ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύφθηκαν με εκδόσεις εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, ο όγκος των οποίων αυξήθηκε θεαματικά και από 18 δισ. ευρώ το 2010 έφτασε σε 33,4 δισ. ευρώ. Το ίδιο έτος οι πληρωμές τόκων έφτασαν σε 17,3 δισ. ευρώ.

Το 2012 ήταν η χρονιά των δύο PSI. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του PSI και της επαναγοράς των ομολόγων, η Ελλάδα δανείστηκε από το μηχανισμό στήριξης 109,9 δισ. ευρώ. Ενώ διαγράφηκε συνολικό χρέος ύψους 127 δισ. ευρώ, (106 δισ. ευρώ με το PSI και 20,6 δισ. ευρώ με την επαναγορά), τα νέα δάνεια ύψους 109,9 δισ. ευρώ διατήρησαν το χρέος σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Επίσης, εκτός των δανείων από το μηχανισμό, το Δημόσιο δανείστηκε και ποσό ύψους 43 δισ. ευρώ, με έντοκα γραμμάτια. Οι πληρωμές τόκων την ίδια χρονιά ήταν 12,2 δισ. ευρώ.

Όσο για το 2013; Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι πέρα από τις συνήθεις… υποχρεώσεις, διατέθηκαν 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου!

Εκ των 209 δισ. ευρώ, λοιπόν, που είχαν εκταμιευτεί μέχρι το 2013, από Ευρωζώνη και ΔΝΤ, δόθηκαν:

  • 60 δισ. ευρώ, για πληρωμές χρεολυσίων (2010 – 2013).
  • 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
  • 35 δισ. ευρώ, που διατέθηκαν με το πρώτο PSI του Μαρτίου 2012 στους κατόχους ομολόγων, ως κίνητρο προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων.
  • 11 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την προαγορά των ομολόγων με το PSI+ του Δεκεμβρίου 2012.
  • 40 δισ. ευρώ διατέθηκαν για πληρωμές τόκων (από Μάιο 2010 έως Ιούνιο 2013).
  • 15 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την κάλυψη άλλων δαπανών του προϋπολογισμού, εκ των οποίων και κατά προτεραιότητα εξοφλήθηκαν οφειλές στρατιωτικών εξοπλισμών, ενώ ένα τμήμα τους κάλυψε λειτουργικές δαπάνες του προϋπολογισμού, κυρίως το έτος 2010.

αγανακτισμενοικατσαρολες

Η χρονιά που ακολουθεί, το 2014, σημαδεύτηκε από μία αξιολόγηση … που δεν έκλεισε ποτέ και την εξαγγελία για εκλογές: Πριν φτάσουμε εκεί εγκρίνεται ποσό 8,3 δισ. ευρώ που πήγε ολόκληρο στην εξόφληση υποχρεώσεων προς τους δανειστές!

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα μια νέα Κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας διαπραγματεύεται σκληρά… Τόσο σκληρά που χρειάζεται να μπει ο Αύγουστος για να υπάρξει μία συμφωνία που επιτρέπει τότε την αποδέσμευση  δόσης 26 δισ. Που πάει όμως αυτό το ποσό;

Από αυτή την δόση, ποσό 10 δισ. ευρώ προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών. Από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν 5,4 δισ.

Το υπόλοιπο ποσό των 16 δισ. εκταμιεύθηκε σε τμηματικές καταβολές από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο και κάλυψε μεταξύ άλλων λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ, τα 7,16 δισ. ευρώ του δανείου «γέφυρας» που ελήφθη τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς διάφορες άλλες λήξεις δανείων και χρέους..

Ο χρόνος αλλάζει μπαίνουμε στο 2016 και χρειάζεται να περάσει άλλο  ένα εξάμηνο και συγκεκριμένα να φτάσουμε στον Ιούνιο , για να δούμε και πάλι το «χρώμα του χρήματος» των δανειστών: Ποσό 10,3 δισ. είναι διαθέσιμο για την Ελλάδα χορηγείται τμηματικά με τα 6,8 δισ. να  προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους σε ιδιώτες.

τσιπραςακεφος1

Ο χειρότερος –από πλευράς όγκου υποχρεώσεων- μήνας του 2017 είναι ο Ιούλιος. Και είναι πλέον πολύ κοντά χρονικά. Συμφωνία δεν υπάρχει με τους δανειστές και κατά συνέπεια… ούτε δόση.

Τι θα βρει μπροστά της η Ελλάδα μόνο για τον μήνα Ιούλιο;;

  1. Ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις αγορές εν μέσω των μνημονίων. Η προθεσμία αποπληρωμής των ομολόγων ύψους 2,1 δισ. είναι η 17η Ιουλίου.
  2. Στις 18 Ιουλίου, λήγει δόση ύψους 289,8 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
  3. Στις 20 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα περιμένει δόση που ξεπερνά τα 7 δισ.

Βεβαίως το ότι με αυτά δάνεια η χώρα εξοφλεί  τις υποχρεώσεις, έστω και με  ανακύκλωση δανεικών της είναι σημαντικό: Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δανεισμός με πολύ χαμηλό κόστος (κοντά στο 1,5%) μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στή-ριξης (ακόμα και τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν υψηλότερο επιτόκιο, κοντά στο 3%).

θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή καταφέρνει να εξυπηρετεί το υπέρογκο χρέος της ( 326 δισ. ευρώ) ακριβώς επειδή δανείζεται με πάρα πολύ χαμηλά επιτόκια από τον μηχανισμό στήριξης, απολαμβάνοντας και περιόδους χάριτος στην αποπληρωμή

Υπολογίζεται ότι η Ελλάδα μπορεί να πληρώνει κατά μέσο όρο  5,12 δισ. το χρόνο σε τόκους (όσο δηλαδή ο μέσος όρος των πλεονασμάτων), ώστε τουλάχιστον να μην δημιουργεί καινούρια χρέη (υψηλότερα πλεονάσματα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν, πόσο μάλλον να διατηρηθούν).

  • Το διαβάσαμε στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» από τον Βαγγέλη Δουράκη

Σχολιάστε