Η Γαλλία δίνει… πίστωση χρόνου στην Ευρώπη!

Η Γαλλία δίνει… πίστωση χρόνου στην Ευρώπη!

Σεισμός για πολλούς Γάλλους αναλυτές τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. «Για τέλος της 5ης Δημοκρατίας», μιλούν άλλοι.

Τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα (Δεξιά – Σοσιαλιστές) δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Οι Σοσιαλιστές καταβαραθρώθηκαν, η Δεξιά άντεξε περισσότερο. Η Γαλλία ζει σε κάποιο βαθμό την κατάρρευση (😉 του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, όπως και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Πρωτιά για έναν -«εκσυγχρονιστικών» τάσεων- πρώην τραπεζίτη, απολύτως συστημικό. Δεύτερη θέση σε μια «εκσυγχρονισμένη» ακραία Δεξιά, που θέλει να δηλώνει «συγγένεια» με Τραμπ, Brexit, κ.λ.π..

Ιδιαίτερα ενισχυμένη η Αριστερά – Μελανσόν (αναζητά ακόμα ταυτότητα, όπως και οι Ισπανοί Ποντέμος), η οποία φαίνεται να λεηλάτησε την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών.

Τα άκρα στην κοινωνία ενισχύθηκαν: Λόγοι πολλοί, σύνθετοι αλλά και ιδιόμορφοι εθνικοί (οικονομία, μεταναστευτικό κ.ο.κ.). Στο δεύτερο γύρο, κατά τις προβλέψεις, εκτός απροόπτου (!!), θα αναδεχθεί πρώτος ο «συστημικός εκσυγχρονισμός», τύπου «Ποτάμι». Ίσως η Ευρώπη να κέρδισε κι άλλη πίστωση χρόνου.

Έπονται Ιταλοί, Βρετανοί, Γερμανοί.

Από τον φίλο Αθ. Αργ.

Σχολιάστε