Έρχεται κ@λοτουμπα Τόμσεν στην Ουάσιγκτον!!

Έρχεται κ@λοτουμπα Τόμσεν στην Ουάσιγκτον!!

Γράφει Ο ΙσχυροΓΝΩΜΩΝ

Ο περιβόητος Πολ Τόμσεν θα έχει την ευκαιρία του αυτές τις ημέρες να κάνει μια εντυπωσιακή.. κυβίστηση (…κοινώς κωλοτούμπα) και να δώσει τις ευλογίες του (από κοινού φυσικά με την Κριστίν Λαγκάρντ) για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα: Αυτό πρακτικά θα σημάνει το τέλος της πολύμηνης διαπραγμάτευσης Αθήνας και δανειστών!
Αν και μια κατ’ αρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε με τους Ευρωπαίους στο τελευταίο Eurogroup το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ακόμη… παρακολουθεί από μακριά: Γιατί; Μα για να πάρει τις αποφάσεις του χρειαζόταν να γνωρίζει τρία πράγματα. Το ένα ουσιαστικά το πήρε ήδη και είναι φυσικά τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα μετά το 2019. Το δεύτερο δεν ήταν άλλο από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.. Μέτρα που τα ζητά και η ΕΚΤ. Για «κούρεμα» το έχει ξεκόψει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε που θα δώσει όμως τελικά την περιγραφή ορισμένων μέτρων για ελάφρυνση του χρέους. Μέτρα που θα δεχτεί το Ταμείο στην λογική «από το ολότελα…»! Το τρίτο που ήθελε να γνωρίζει το ΔΝΤ είναι εάν θα «πατήσει» η όλη συμφωνία πάνω στα δικά του αξιόπιστα –όπως τα θεωρεί- στοιχεία! Είναι όμως πολύ μακριά από αυτά που παρουσιάζουν και εμμένουν οι Ευρωπαίοι και στο σημείο αυτό θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση.. Και βρέθηκε… Στα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η Ελλάδα για το 2016.
Νούμερα που θα παρουσιαστούν την Παρασκευή, θα πιστοποιηθούν την Δευτέρα από την Eurostat και ξεπερνούν .. κάθε προσδοκία!
Έτσι ο Πολ Τόμσεν θα έχει το πρόσχημα που του χρειάζεται μετά την επιμονή του επί μακρόν ότι τα νούμερα.. δεν βγαίνουν για να δείξει μια σχετική ευελιξία όσον αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα πιθανότατα με μια υποσχετική… αντί γα «ζεστό χρήμα».
«Κομβική» λοιπόν η Σύνοδος του ΔΝΤ το τριήμερο που μας έρχεται και οι ανακοινώσεις των ελληνικών αποτελεσμάτων από την Eurostat αφού θα «ξεμπλοκάρουν» άμεσα τα πράγματα και θα οδηγήσει σε οριστική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο )θα περιλαμβάνει και το χρέος) στο Eurogroup της 22ας Μαίου!!
Το «παιχνιδάκι» βεβαίως αυτό παίζεται από τις αρχές της χρονιάς και όπως στα γράφαμε στις 23 Ιανουαρίου σε θέμα με τίτλο: «Σοιμπλε – Λαγκάρτντ έραψαν κουστουμάκι στον Αλέξη»: «Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ τα «βρήκαν» στο ραντεβού τους στο Νταβός!! Τα βρήκαν για το… ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο», αν και το χάσμα ανάμεσά τους παρέμεινε αγεφύρωτο!! Στην πραγματικότητα έφτιαξαν την «συνταγή» για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό «μέτωπο», ενώ επέλεξαν και τι νούμερο «κουστουμάκι» θα ράψουν για την Αθήνα»!
Στις 6 Φεβρουαρίου στο θέμα με τίτλο «Κλείνει η διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών» λέγαμε για τις ισορροπίες που υπήρχαν και προσδιορίζαμε με ποιον τρόπο θα κλείσει η αξιολόγηση: «Ο Πολ Τόμσεν -που επηρεάζει τις αποφάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ- συστήνει απεμπλοκή από το Ελληνικό Πρόγραμμα. Και αυτό είναι που πραγματικά θέλει το Ταμείο. Να πάψει να ασχολείται με την Ελλάδα: Υπό αυτή την έννοια οι όροι που βάζει στην διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν περισσότερο με την έξωθεν καλή μαρτυρία (το ΔΝΤ έχει ανοιχτές δουλειές σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν θέλει να φύγει με τσαλακωμένη την εικόνα του από τούτη δω την γωνία της Βαλκανικής) παρά με οτιδήποτε άλλο.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει τις εκλογές μπροστά του και δεν θέλει με τίποτε να αποχωρήσει το ΔΝΤ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλη ζημιά στην εκλογική του πελατεία: Επιχειρεί λοιπόν να το κρατήσει μέσα στο Πρόγραμμα (έστω και με μια «υποσχετική» από πλευράς Ταμείου ότι κάποτε στο μέλλον θα δώσει και πάλι χρήματα) χωρίς όμως να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΝΤ για «βαθύ κούρεμα» του ελληνικού χρέους!
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο περιβόητο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, για να το πράξει όμως χρειάζεται να έχει στα χέρια της κάτι όσον αφορά στα Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος…
Η Αθήνα από την πλευρά της το μόνον που θέλει είναι «έναν έντιμο συμβιβασμό»: Και κάπου εδώ θα «κουμπώσουν» τα πράγματα. Ο Σόιμπλε θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα. Το Ταμείο όμως δεν βγάζει με τίποτε άλλα χρήματα από την… «παντελόνα» για να τα δώσει την Ελλάδα.
Μπορεί όμως να δώσει τις «ευλογίες» του για να κλείσει η αξιολόγηση και μία υπόσχεση ότι όποτε χρειαστεί θα είναι «εδώ για τους έλληνες», υπό έναν όρο: Να λάβει η Αθήνα τα σκληρά μέτρα για το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τις ομαδικές απολύσεις!
Αυτό θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να «μείνει» στο Πρόγραμμα χωρίς να έχει «τσακαλώσει» το προφίλ του.. και τα καταστατικά του, αφού θα έχουν περάσει τα μέτρα που συστήνει!
Όμως .. το Μαξίμου δεν θα πάρει αντάλλαγμα; Θα πάρει και θα είναι και δωράκι από τον… Σόιμπλε!
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ θα δώσει την συγκατάθεσή του να περιγραφεί ένας οδικός χάρτης με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο..
Και αυτός ο οδικός χάρτης θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να ανοίξει την πόρτα στην ποσοτική χαλάρωση για την Αθήνα, με άλλα λόγια πιο απλά θα αρχίσει να χορηγείται ρευστό προς την Αθήνα και μέσω της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ»!
Και στις 8 Μαρτίου στο θέμα με τίτλο: «Μισή συμφωνία τώρα και μισή τον Μάι» προσδιορίζαμε και το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση»: «Για να σφραγίσει όμως το ΔΝΤ την συμφωνία -τώρα θα δώσει… προσωρινά τις «ευλογίες» του- θα αναμένει την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνσμα από την Eurostat, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Αυτό όμως θα γίνει τον Απρίλιο για αυτό οδηγούμαστε σε οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας σε … κάθε της λεπτομέρεια, τον Μάιο»!

Σχολιάστε