IGnomisou «έδειξε» τις εξελίξεις και… στον τουρισμό!!

IGnomisou «έδειξε» τις εξελίξεις και… στον τουρισμό!!

Για ακόμη μία φορά IGnomisou αποδείχτηκε πως είναι… μπροστά από τις εξελίξεις: Δεν ήταν μόνον ο ΙσχυροΓΝΩΜΩΝ που με τα όσα έχει γράψει έγκαιρα… και έγκυρα -από ότι αποδείχτηκε- τόσο για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την συμφωνία Αθήνας και δανειστών, όσο και για τους «ευσεβείς πόθους» περί εκλογών, έδωσε την σωστή διάσταση των γεγονότων των τελευταίων μηνών. Ούτε τα συγκλονιστικά στοιχεία που ανέδειξε μέσα από την ιστοσελίδα μας ο Πέτρος Δούκας για την παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα, τα οποία και έγιναν αντικείμενο συζήτησης σε πρόσφατο συνέδριο του Economist!

Είναι και το έτερο μέλος της ομάδας μας Alexios Kimissis (Αλέξης Κοιμήσης) που μέσα από αλλεπάλληλα κείμενά του www.ignomisou.gr έδειξε πως «διάβασε» σωστά τις εξελίξεις, προχωρώντας  σε οδυνηρές αλλά χρήσιμες διαπιστώσεις για την πορεία του αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό, «ξεγυμνώνοντας» παράλληλα συμπεριφορές, πρακτικές και στάσεις ορισμένων εκ των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας!

Διαπιστώσεις που επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και αξιοποιούνται σε άρθρο της έγκριτης εφημερίδας «Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Οι Ελληνες του εξωτερικού “φούσκωσαν” τις τουριστικές αφίξεις το 2016», άρθρο που καταλήγει σε συμπεράσματα που έχουν διατυπωθεί εδώ και μήνες στην ιστοσελίδα μας από τον Αλέξη Κοιμήση!

Εδώ ίσως αξίζει να θυμήσουμε τι έγραφε το μέλος της ομάδας του www.ignomisou.gr στο τελευταίο άρθρο του: «Είμαστε όλοι μία ωραία ατμόσφαιρα…και η παράσταση συνεχίζεται με όλο τον θίασο επί σκηνής. Στοιχήματα, δείπνα, χαμόγελα, κλειστά μάτια και βουλωμένα αυτιά απέναντι στα ηχηρά μηνύματα από το μέτωπο του Τουρισμού.
Ο ΣΕΤΕ έκανε το δείπνο λέει στον πρωθυπουργό γιατί έχασε το στοίχημα. Εγώ πάλι πρώτη φορά βλέπω σε τραπέζι…μνημοσύνου να χαίρονται και να χαμογελούν. Γιατί τα νούμερα, λένε ότι ο Τουρισμός -έτσι όπως τον ξέραμε- απεβίωσε για την χώρα.
Ποιό στοίχημα κέρδισε ο Πρωθυπουργός; Γιατί χαμογελάει ο Αλέξης και η Ελενα δεν το κατανοώ. Πτώση εσόδων έχουμε, τουρίστες υψηλού εισοδήματος δεν ταξιδεύουν στην Ελλάδα, πανάκριβη χώρα για τουρισμό είμαστε, διώξατε τα ξένα σκάφη από τις μαρίνες με το υψηλό τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων και τους ενθαρρύνετε να δένουν σε ευρωπαϊκούς λιμένες εκτός Ελλάδας ώστε να αποφεύγουν την πληρωμή τελών και να λαμβάνουν έκπτωση έως 20% όταν επισκέπτονται τη χώρα μας, επενδυτές δεν θα έρθουν ποτέ γιατί δανειζόμαστε με καταστροφικά επιτόκια, τι μοιράζουν τώρα οι συγγενείς πάνω από το πτώμα του νεκρού Τουρισμού, ουδείς καταλαβαίνει.
Η ωραιοποιημένη εικόνα για τον Τουρισμού που επιχειρεί τις τελευταίες μέρες να περάσει η κυβέρνηση -και που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν είχε υιοθετήσει και ο ΣΕΤΕ- καταρρέει ως χάρτινος πύργος από τα στοιχεία:
-Μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων 6,4%, η οποία σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί με ένα δισεκατομμύριο λιγότερα έσοδα.
-Μείωση στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι 13,2% τους πρώτους 9μήνες του 2016. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15ετών.
– Μείωση 8,8% της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση και μείωση της μέσης διάρκειας παραμονής κατά 4,9% παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται αύξηση των διανυκτερεύσεων το 2016.
– Μείωση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Γαλλία κατά 25,8%, τις ΗΠΑ 26,1%, την Γερμανία 8,5% και από την Βρετανία 7,4%».

Ο Αλέξης Κοιμήσης τις συγκεκριμένες επισημάνσεις τις είχε κάνει και σε προηγύμενα άρθρα του εδώ στο www.ignomisou.gr έγκαιρα και έγκυρα!

Και κάπου εδώ ίσως πρέπει να σας μεταφέρουμε τα όσα έγραψε και η έγκριτη εφημερίδα «Καθημερινή»:

«Αρνητικά ρεκόρ, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός το 2016 σε βασικά μεγέθη του, όπως είναι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών από το εξωτερικό, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση και η διάρκεια παραμονής, ενώ και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 919 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, εκ των πέντε βασικών μεγεθών που αποτυπώνουν σε ετήσια βάση τη πορεία του ελληνικού τουρισμού, μόνο οι αφίξεις μη κατοίκων κινήθηκαν ανοδικά κατά την περυσινή χρονιά. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 6,5% φθάνοντας σε 13,2 δισ. ευρώ, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 13% φθάνοντας σε 470,5 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση μειώθηκε κατά 9,1% φθάνοντας σε 68,3 ευρώ, ενώ η διάρκεια παραμονής μειώθηκε κατά 4,3% και περιορίστηκε στις 6,9 διανυκτερεύσεις. Παράλληλα, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε στα 11,2 δισ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 12,09 δισ. ευρώ το 2015, εμφανίζοντας μείωση κατά 7,3%. Αρνητικά κινήθηκε το 2016 και ο αριθμός των επισκεπτών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, o αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 4,7% ή κατά 684.934, φθάνοντας σε 14,04 εκατ. Πάντως, τα έσοδα λόγω της αύξησης τις τιμής των εισιτηρίων εισόδου αυξήθηκαν κατά 54,1%, φθάνοντας σε 86,65 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι οι αφίξεις μη κατοίκων στην Ελλάδα το 2016 αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,5%, φθάνοντας σε 28,07 εκατ. Να σημειωθεί ότι στα 28,07 εκατ. περιλαμβάνεται και ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και πραγματοποιούν συχνά ταξίδια στη χώρα για οικογενειακούς λόγους. Η έλευση Ελλήνων που έχουν, πλέον, μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό αποτυπώνεται και στο μέγεθος των εσόδων από επισκέψεις στην οικογένεια, το οποίο πέρυσι ήταν αυξημένο κατά 25,9% σε σχέση με το 2015.

Πρώτες αγορές «άντλησης» επισκεπτών για την Ελλάδα πέρυσι ήταν η Γερμανία με αφίξεις 3,18 εκατ. και η Βρετανία με αφίξεις 2,89 εκατ. Στην τρίτη θέση με βάση τα στοιχεία αναρριχήθηκε η Βουλγαρία. Τα ελληνικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις από τη Βουλγαρία στη χώρα μας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 32,7%, φθάνοντας σε 2,5 εκατ. Από την πλευρά του το υπουργείο Τουρισμού της Βουλγαρίας δημοσιοποίησε τα οριστικά στοιχεία εξερχόμενου τουρισμού από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με αυτά, οι αφίξεις των Βούλγαρων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15,1%, φθάνοντας σε 1,2 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει εκτιμήσει για το 2017 ότι οι αφίξεις των ξένων τουριστών θα φθάσουν στον αριθμό-ρεκόρ των 28 εκατ.

Σε σχέση με τις βασικές μας αγορές, διψήφιο ποσοστό πτώσης κατέγραψαν το 2016 τα έσοδα από τους Αυστριακούς, τους Βέλγους,τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Ελβετούς και τους Αμερικανούς τουρίστες. Επίσης, μονοψήφια μείωση σημείωσαν οι εισπράξεις από τους Γερμανούς, Βρετανούς και Δανούς τουρίστες. Εξάλλου, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι πληρωμές των Ελλήνων για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό το 2016 μειώθηκαν κατά 32 εκατ. ή κατά 1,6%. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,9%, φθάνοντας σε 193,41 εκατ. Οι επιβάτες της κρουαζιέρας αυξήθηκαν πέρυσι στην Ελλάδα κατά 28,8%, κυρίως λόγω μεταφοράς δρομολογίων κρουαζιερόπλοιων στη μέση της σεζόν από την Τουρκία, η οποία επλήγη τουριστικά από τα διαδοχικά τρομοκρατικά χτυπήματα και την αναστάτωση που έφερε το αποτυχημένο πραξικόπημα».

IGnomisou -όπως φαίνεται- όχι μόνον μετράει… αλλά τις περισσότερες φορές προηγείται και των εξελίξεων!!!

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και ιδιαίτερα εκείνους που γίνονται μέλη της ομάδας μας και τολμούν να διατυπώσουν και να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα μας τις απόψεις ή τις καταγγελίες τους…

Σχολιάστε