Αντέχετε να μάθετε… ποιοι τα έλεγαν;;

Αντέχετε να μάθετε… ποιοι τα έλεγαν;;

Γράφει Ο ΙσχυροΓΝΩΜΩΝ

«Γιατί όλες οι “σοφίες” γράφτηκαν μετά την έναρξη της κρίσης? ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ??? ΜΗΠΩΣ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥΣ»?

Αν και το κείμενο που ανέβασα με τίτλο «Ιδού γιατί… μαζί τα φάγαμε» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων -δεδομένου ότι άγγιζε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, όπως εκείνο της… αυτοκριτικής μας ως λαού- που συνοδεύτηκε από δεκάδες σχόλια, επέλεξα το συγκεκριμένο σχόλιο για να δώσω συνέχεια σε μερικά από τα πράγματα που εκτιμώ πως πρέπει να συζητήσουμε ως πολίτες αυτής της χώρας.

Να είμαστε ξεκάθαροι όμως: Το ότι θέσαμε επί τάπητος το ζήτημα της αυτοκριτικής μας, δεν σημαίνει πως δίνουμε συγχωροχάρτι στις «οικογένειες» τόσο πολιτικών όσο και επιχειρηματιών που επί δεκαετίες ξεκοκαλίζουν χωρίς αιδώ κρατικό χρήμα…

Και η ομάδα τούτης εδώ της ιστοσελίδας -για όποιον μπει στον κόπο να περιηγηθεί στο ignomisou.gr- έχει αποδείξει πως δεν «μασάει» τα λόγια της ούτε για τραπεζίτες, ούτε για γόνους πλούσιων οικογενειών, ούτε για εργοδότες εκμεταλλευτές των εργαζομένων.. ούτε για κανέναν.

Ας επιστρέψουμε όμως στα όσα λέγαμε περί αυτοκριτικής: Ένα από τα πολλά σχόλια λοιπόν του προηγούμενου κειμένου μου στο ignomisou.gr (όπως αναφέραμε και στην αρχή) έλεγε: «Γιατί όλες οι “σοφίες” γράφτηκαν μετά την έναρξη της κρίσης? ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ??? ΜΗΠΩΣ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥΣ»?

Αντέχετε λοιπόν να διαβάσετε ένα από τα.. αρκετά κείμενα που γράφτηκαν προ κρίσης και μας προετοίμαζαν για χρεοκοπία; Θα υπάρξει άραγε κάποιος που θα καταλάβει ποιος δημοσιογράφος το έγραψε; Προκαταβολικά σας ενημερώνω πως ο συγκεκριμένος δεν ανήκει σε εκείνους που εμείς κάναμε «σταρ» πατώντας το κουμπί της τηλεόρασης..

Το όνομα δεν σας το αποκαλύπτω -έτσι για να διαπιστώσουμε ποιοι είναι οι … «ψαγμένοι» και θα τον καταλάβουν από το ύφος της γραφής του, καθότι ο άνθρωπος πέρασε από εφημερίδες και διαδίκτυο και εργάζεται σε τηλεόραση και ραδιόφωνο-  πρέπει όμως να πω ότι το κείμενο που ακολουθεί και θα διαβάσετε γράφτηκε στις 8 Ιουλίου του 2008 !!! Και τα σχόλια που δέχτηκε ο εν λόγω δημοσιογράφος για το συγκεκριμένο κείμενο από το κοινό της ιστοσελίδας οικονομικού περιεχομένου που το δημοσίευσε ήταν από ειρωνικά έως … απαξιωτικά!

Ο ίδιος μάλιστα μου εξομολογήθηκε ότι προσπάθησε τον όρο «πτώχευση» να τον περάσει όσο το δυνατόν πιο «χαλαρά» μέσα στο κείμενο γιατί σε ανάλογο προηγούμενο άρθρο του σε εφημερίδα αναγνώστες… τον είχαν απειλήσει με την ζωή του!!

Αντέχετε λοιπόν να μάθετε ότι υπήρξαν και άνθρωποι που σας (…και μας) τα έλεγαν;;; Όμως εμείς επιλέγαμε να ακούμε μόνον αυτά που μας… άρεσαν;; Και μάλιστα από εκείνους που σταθερά πουλούσαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»;;

Ο τίτλος του κειμένου που γράφτηκε 9 χρόνια πριν και 2 χρόνια προτού μπούμε στα Μνημόνια, φέρει τον τίτλο «Η πορεία της ελληνικής οικονομίας «κλειδί» για το ΧΑ», καθώς τότε απευθυνόταν σε κοινό που παρακολουθούσε την πορεία του Χρηματιστηρίου. Ακολουθεί αυτολεξεί το κείμενο:

“Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται τι συμβαίνει και «ματώνει» το ταμπλό του Χ.Α.: Άλλοι το αποδίδουν στους ξένους που φροντίζουν να ενθυλακώσουν τα υπέρογκα κέρδη τους για να κλείσουν πληγές που άνοιξαν αλλού, ορισμένοι στα 3ετη business plans των τραπεζών που… πιθανότατα «δε βγαίνουν» και… η αναζήτηση καλά κρατεί.

Μήπως, όμως, θα έπρεπε να ρίξουμε και μια ματιά στα μακροοικονομικά μεγέθη; Βεβαίως οι παίχτες ή επενδυτές του Χρηματιστηρίου, σπάνια ασχολούνται με αυτά. Ίσως όμως η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα, εξηγεί κάποια πράγματα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
– Μόνον από τις αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να βγουν φέτος από τον κρατικό κορβανά σχεδόν 300 εκατ. με 350 εκατ. ευρώ περισσότερα για την εξυπηρέτηση των τόκων.

– Υπολογίζεται πως ο δανεισμός του Δημοσίου θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 40 δισ. ευρώ (έναντι στόχου 37 δισ. ευρώ) για το 2008, στοιχείο που καταδεικνύει την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να συγκρατήσουν ουσιαστικά τις δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδα.

– Το κόστος δανεισμού γίνεται ολοένα και πιο ακριβό και δυστυχώς η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια δε μας επέτρεψε να «συμμαζέψουμε» τον προϋπολογισμό, όταν τα επιτόκια κινούνταν σε ελκυστικά ακόμη επίπεδα.

– Η Ελλάδα δανείζεται ετησίως, κατά τα τελευταία χρόνια, ποσά άνω των 35 δισ. ευρώ προκειμένου να εξυπηρετήσει το υπέρογκο δημόσιο χρέος, το οποίο θα υπερβεί τα 250 δισ. ευρώ, χρέος που είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.

– Το ποσό εξυπηρέτησης των τόκων ανεβαίνει σταθερά ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ώρα που ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος «φρενάρει»: Ήδη σήμερα τα ποσά που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι υψηλότερα κατά 1% από τις δαπάνες -για παράδειγμα- της παιδείας.

«Μάντης κακών» η συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς θέτει σοβαρά εμπόδια στην όποια προσπάθεια της Κυβέρνησης για πολιτική παροχών μέσω μηχανισμών, όπως το Ταμείο Κατά της Φτώχειας.

Αντιθέτως, επιβάλλει και για τα επόμενα χρόνια «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική, τη γνωστή σε όλους μας λιτότητα. Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και λόγω των γενικότερων συνθηκών, καθώς:

– Στο πεδίο των εσόδων η υστέρηση ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα με τη μετακίνηση εκατοντάδων υπαλλήλων της ΥΠΕΕ και Ελεγκτικών Κέντρων. Άλλωστε, η μεγάλη ελπίδα για τόνωση των εσόδων, το περιβόητο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, έχει μετατραπεί σε μεγάλο άγχος, δεδομένου ότι ειδικά τα έσοδα από επιχειρήσεις υπολογίζονταν σε 890 εκατ. ευρώ, αλλά με βάση τις έως τώρα δηλώσεις δε φαίνεται να ξεπερνούν ούτε τα 350 εκατ. ευρώ.

– Δε λείπει το «στενό μαρκάρισμα» από όλα σχεδόν τα υπουργεία για χορήγηση πιστώσεων.

– Τα ασφαλιστικά Ταμεία του δημοσίου χρειάζονται σχεδόν 1 δισ. ευρώ για συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

– Το χρέος των νοσοκομείων σε προμηθευτές διαμορφώνεται σήμερα σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μόλις δυόμιση  χρόνια  από την προηγούμενη σχετική ρύθμιση των χρεών τους, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

– «Τρέχουν» και οι υποχρεώσεις για πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους.

Ενδεικτικό της δυστοκίας και στο «συμμάζεμα» των δαπανών είναι το γεγονός ότι το τετράμηνο του τρέχοντος έτους, οι πρωτογενείς δαπάνες (χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί ακόμη σε αυτές οι αυξήσεις στο δημόσιο τομέα) έτρεχαν με ρυθμό 12,2%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι 8,1%!

Και όλα αυτά την ώρα που η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βρίσκεται ήδη δύο «σκάλες» κάτω από την Πορτογαλία στη σχετική λίστα και ενδεχόμενη υποβάθμιση θα κάνει ακόμη πιο «ζόρικα» τα πράγματα, καθώς το κόστος δανεισμού θα γίνει ακριβότερο.

Χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι πάμε και για… πτώχευση, πόσους ακόμη λόγους μπορείς να δώσεις σε έναν υποψήφιο ξένο επενδυτή να μην επιλέξει Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή;”.

Σχόλια (2)

    1. Author’s gravatar

      Μιλάτε για μια μορφή της δημοσιογραφίας… αλλά δεν ήταν αυτός. Το όνομά του ανθρώπου που έγραψε αυτό το κείμενο μάλλον έκπληξη θα σας προκαλέσει. Σας δίνουμε όμως κάποια στοιχεία: Το συγκεκριμένο κείμενο είχε γραφτεί σε πολύ γνωστή ιστοσελίδα οικονομικού περιεχομένου, από πολύ νεότερο του Γιάννη Μαρίνου, συντάκτη. Ο συγκεκριμένος μάλιστα σήμερα εργάζεται στο δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού… στο οποίο μόλις είχε μεταπηδήσει εκείνη την περίοδο από άλλο τηλεοπτικό κανάλι που λίγους μήνες μετά έβαλε λουκέτο!

Σχολιάστε