Γιατί «πιέζουν» οι δανειστές για ΔΕΗ…

Γιατί «πιέζουν» οι δανειστές για ΔΕΗ…

«Η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα από όσο νομίζετε», λένε κουνώντας το δάχτυλο, οι άνθρωποι που από τον περασμένο Σεπτέμβριο μας επαναλαμβάνουν από βδομάδα σε βδομάδα ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί. Mιλάμε για τη δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε, σύμφωνα με το καλύτερο μνημόνιο όλων των εποχών –το 3ο, να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016!
Με την ευκαιρία να πούμε, πως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι βασική στρατηγική της ΕΕ και υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990. Δεν έχει σχέση ούτε με την κρίση, ούτε με τα μνημόνια και η χώρα μας θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την απελευθέρωση, τερματίζοντας το μονοπώλιο της ΔΕΗ, εδώ και μια δεκαετία. Αλλά εδώ οι πολιτικάντιδες για δεκαετίες την ξεζούμιζαν διορίζοντας, εξυπηρετώντας και κλέβοντας, μπλόκαραν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εκλογίκευσης, κάλεσαν τον κόσμο να μην πληρώνει για αντίσταση και διέλυσαν την εταιρία.
Όπως σε όλα αφού άφησαν την υπόθεση και ψόφησε τώρα καταφεύγουν στα γνωστά: τον πατριωτισμό και την αντίσταση στο ξεπούλημα της χώρας που επιβάλουν τα μνημόνια και οι κακοί ξένοι – βαποράκια συμφερόντων που θέλουν να διαλύσουν τη ΔΕΗ, και να αρπάξουν την περιουσία του ελληνικού λαού!

«Όσον αφορά στον ηλεκτρισμό, η εξέλιξη της αγοράς, οι επιλογές που έκαναν τα κράτη μέλη και οι δυσκολίες οι οποίες επισημάνθηκαν στις συγκριτικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οδήγησαν στην τροποποίηση της Οδηγίας 96/92/ΕΚ με τη νέα Οδηγία (2003/54/ΕΚ) η οποία υιοθετήθηκε τον Ιούνιο 2003. Η νέα Οδηγία επεκτείνει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους μη οικιακούς καταναλωτές μέχρι τον Ιούλιο 2004, και σε όλους τους πελάτες μέχρι τον Ιούλιο 2007. Επίσης, η νέα Οδηγία περιλαμβάνει μέτρα για το νομικό διαχωρισμό της διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας, ενισχύει το ρόλο των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας των κρατών μελών, απαιτεί τη δημοσίευση των χρεώσεων για τα δίκτυα, ενισχύει τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ιδιαίτερα για τους ευάλωτους καταναλωτές, καθιερώνει μέτρα για την ασφάλεια εφοδιασμού».

Γ.Π.

Σχολιάστε