SOS εκπέμπει το Μεσολόγγι!

SOS εκπέμπει το Μεσολόγγι!

Απαξιώνεται το Μεσολόγγι, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της πόλης που εκπέμπουν SOS! Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία που μεσολογγίτη Κωνσταντίνου Χονδρού -όπως αποτυπώνεται σε σχετικό του κείμενο- για τις πρόσφατες εξελίξεις, οι οποίες όπως επισημαίνει στερούν από την περιοχή και τις τελευταίες ελπίδες για ανάκαμψη!

Διαβάστε:

«Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, είμαι υποχρεωμένος από τις τρέχουσες εξελίξεις να αναφερθώ στο θέμα του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Και αυτό το κάνω γιατί δεν μπορώ να δεχθώ και να ανεχθώ, ότι μια τόσο σημαντική υποδομή του Μεσολογγίου και της Αιτωλοακαρνανίας, βαδίζει κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στην οριστική και αμετάκλητη απαξίωση.

Όπως φάνηκε περίτρανα λοιπόν από την ανακοίνωση αυτών των ημερών για την περαιτέρω ζωή των μεταβατικών τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το σχέδιο «Αθηνά» τελικά έγινε μόνο για να καταστρέψει το Μεσολόγγι. Η Πάτρα σχεδόν ξανάχτισε το ΤΕΙ της. Τρία τμήματα του πρώην ΤΕΙ Πατρών που επρόκειτο να πάψουν να υπάρχουν, τελικώς θα εξακολουθήσουν κανονικά τη λειτουργία τους. Ένα ακόμη μπράβο στην Πάτρα λοιπόν. Στο Μεσολόγγι όμως; Το απόλυτο μηδέν! Καμιά πρόοδος, κανένα όφελος, από την μερική αναστροφή των καταστρεπτικών συνεπειών του σχεδίου «Αθηνά» ανά την Ελλάδα. Ουραγοί, αγόμενοι και φερόμενοι, κατά τις διαθέσεις των όσων ορίζουν τις τύχες μας από μακριά.

Αγαπητοί Μεσολογγίτες και Αιτωλοακαρνάνες, ακούστηκαν πολλά για το ΤΕΙ τα περασμένα χρόνια. Αλήθειες και ψέματα.

Είναι άραγε το ΤΕΙ, «γκαρσονιέρες και σουβλάκια» όπως ανεγκέφαλα αρκετοί δυστυχώς ισχυρίζονται; Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρείχε υψηλού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση, σκορπίζοντας στην περιοχή, μόρφωση, πολιτισμό, προοπτικές εργασιακές και μιας καλύτερης ζωής, για παιδιά του τόπου μας αλλά και από όλη την Ελλάδα, αυτό σήμαινε; Αλήθεια;

Ακούω κατά καιρούς διάφορους… νεοφιλελεύθερους που θέλουν απομάκρυνση από οτιδήποτε κρατικό. Αλήθεια, ποιος εμπόδισε την ιδιωτική πρωτοβουλία σε αυτό τον τόπο; Το ΤΕΙ μήπως; Είναι άραγε καλή ιδέα να το αφήσουμε να καταστραφεί, ελπίζοντας ότι έτσι θα έρθει η άνθιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τόπο μας; Ας βγουν λοιπόν όσοι πιστεύουν αυτό, να πουν δημόσια ότι η καταστροφή του ΤΕΙ είναι «δημιουργική καταστροφή»!

Που ακούστηκε σε έναν νομό από τους τελευταίους στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανάπτυξη, να του στερείς και τα λίγα που του έμειναν και κάνουν μια κάποια αναπτυξιακή διαφορά. Πόσο μυαλό χρειάζεται, και πόσες σπουδές, για να καταλάβει κάποιος ότι Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι πόλοι ανάπτυξης παντού στον πλανήτη; Πόσοι επιστήμονες της περιοχής μας δεν εργάστηκαν σε αυτό; Πόσοι δεν σπούδασαν και δεν βρήκαν δουλειά, χάρις στις σπουδές στο ΤΕΙ μας;

Κάποιοι κακεντρεχείς βιάστηκαν να πουν για τους λιγοστούς πια δημόσιους υπαλλήλους του ιδρύματος. Εξάλλου ως γνωστόν η πόλη έχει «συνηθίσει» να χάνει σαν ντόμινο τη μια υπηρεσία μετά την άλλη… Ας μην ανησυχούν λοιπόν όσοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν για μια ακόμη φορά το «κακό δημόσιο». Μια υπηρεσία για να εργαστούν οι εναπομείναντες υπάλληλοι να είστε σίγουροι ότι θα βρεθεί. Να δω όμως τι θα κάνει μετά η πόλη δίχως το ΤΕΙ της…

Κάποιοι άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να πουν ότι… δεν τους νοιάζει. Αλήθεια, χρειάζεται ιδιαίτερο μάθημα οικονομίας για να καταλάβει κανείς, ότι η οικονομία είναι «αλυσίδα»; Μπορεί να πουλάς καλαμπόκι και αλεύρι ή παιδικά ρούχα και παπούτσια, και να μην έχεις δοσοληψίες με φοιτητές. Οι φοιτητές όμως με την παρουσία τους ενισχύουν τους υπόλοιπους επαγγελματίες και πολίτες, και αυτοί με τη σειρά τους εσένα…

Όσο για το Μεσολόγγι, είναι μια μικρού μεγέθους πόλη. Πόσες δραστηριότητες και δράσεις δεν στηρίχθηκαν όλα τα χρόνια, από την ύπαρξη των φοιτητών, που μόνοι μας δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε; Πρόσφατα σε παρέα επισκεπτών από Αθήνα περί κινηματογράφου στην πόλη, αναγκάστηκα να ομολογήσω ότι «είχαμε δραστήρια κινηματογραφική λέσχη με εβδομαδιαίες προβολές πριν διαλυθεί το ΤΕΙ…»

Ακόμη σκεφτείτε: Σε ποια άλλη πόλη διέλυσαν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με 30 χρόνια αυτόνομης παρουσίας; Σε καμία!

Προκαλώ τον οποιοδήποτε να πάει στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, σε ολόκληρο το campus, να δει απλά και μόνο τι υπάρχει, γιατί φαντάζομαι ότι αρκετοί αν και κάτοικοι Μεσολογγίου δεν θα το έχουν επισκεφθεί. Και δεν είναι μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι και τα εργαστήρια με πανάκριβους εξοπλισμούς, τα ζηλευτά αμφιθέατρα, το σοβαρό επιστημονικό έργο, το αξιόλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, και κυρίως τα επαγγελματικά εφόδια που αποκτούν τα παιδιά του ελληνικού λαού…

Αγαπητέ Μεσολογγίτικε και Αιτωλοακαρνανικέ λαέ,

Όταν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις κυρίως σε κεντρικό επίπεδο, αφήνουν στην λήθη και την απαξίωση το ΤΕΙ της περιοχής σου, ουσιαστικά σε καταδικάζουν και επισήμως σε ποικιλότροπη υποβάθμιση, καθίζηση, σε παρακμή.

Σε μια εποχή που ο Αιτωλοακαρνάνας δεν μπορεί να στείλει όπως παλιά το παιδί του να σπουδάσει σε άλλο μέρος, σου σκοτώνουν οριστικά αυτή την ελπίδα για να έχει ποιοτικές σπουδές δίπλα στο σπίτι του, και ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Άνθρωποι που όφειλαν να αναδείξουν το θέμα και να παλέψουν γι’ αυτό, σιωπούν εκκωφαντικά. Αυτή η εγκληματική απραξία όμως, έχει επίπτωση στις ζωές των Αιτωλοακαρνανών. Αυτό το «δε βαριέσαι», και ο ατομισμός μας έφτασε ως εδώ…

Το ΤΕΙ είναι ΥΠΟΔΟΜΗ. Από τις μεγαλύτερες. Μαζί με το νοσοκομείο μας, την Μαρίνα, την Ιόνια οδό κλπ. Ουσιαστικά λοιπόν, μας παίρνουν την εξαιρετική μας υποδομή. Και μας οδηγούν σε εκπαιδευτικό, πολιτισμικό και οικονομικό μαρασμό.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Τόσο εγώ, όσο και πάρα πολλοί ακόμη ενεργοί Μεσολογγίτες και Αιτωλοακαρνάνες, ανεξαρτήτως της εργασιακής μας θέσης και άλλων λοιπών πεποιθήσεων, δεν μπορούμε να ανεχτούμε περαιτέρω αφαίμαξη και καταβαράθρωση της ζωής του τόπου, της δικής μας ζωής, της ζωής των παιδιών μας. Δεν μπορεί άλλοι να κερδίζουν τμήματα, έδρες, υποδομές, και εδώ να είμαστε μονίμως οι χαμένοι. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, να πουλά προεκλογικές ελπίδες, και να παίζει με τις τύχες του τόπου σφυρίζοντας αδιάφορα.

Πρέπει όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους. Πρέπει επιτέλους κάποιοι να καταλάβουν ότι αν αυτά δεν έπρεπε να γίνονται πουθενά στην Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Κάποιος πρέπει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, να συσπειρώσει τον κόσμο, και να πει «κάτω τα χέρια από τις υποδομές μας, κάτω τα χέρια από το ΤΕΙ μας, δεν θα περάσει».

Στις δύσκολες εποχές που έτυχε να ζούμε, τίποτε δεν είναι δεδομένο και δίνουμε αγώνα για αυτά που δικαιωματικά ανήκουν στο Μεσολόγγι, στην Ιερή Πόλη του Έθνους. Αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στην Πόλη του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των ιδανικών, της ελευθερίας.

Και όπως «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων», έτσι και το μέλλον αυτής της πόλης επαφίεται στον πατριωτισμό των κατοίκων του.

Κωνσταντίνος Η. Χονδρός
Περιφερειολόγος»

Σχολιάστε