Ξεγυμνώθηκε το success story στον Τουρισμό

Ξεγυμνώθηκε το success story στον Τουρισμό

«Μειώθηκαν κατά 878 εκατ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα της χώρας πέρυσι σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος» έγραφε η Καθημερινή χθες με τα στοιχεία όπως σημειώνεται να έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των τουριστικών φορέων της χώρας που έκαναν λόγο για το 2016 ως μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών σε επίπεδο ποσοστών υστέρησης των εσόδων.

Μάλιστα, όπως τονίζεται τα «άμεσα έσοδα από τον τουρισμό πέρυσι έπεσαν σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από τα έσοδα που είχαν εισρεύσει από τον τομέα στην ελληνική οικονομία το 2014.»

Την ίδια ώρα, η Ισπανία κατάφερε πέρυσι να αυξήσει τα μερίδιά της, διεθνώς, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και σε επίπεδο τουριστικών εσόδων, εξαντλώντας μάλιστα σε πολλές περιοχές τις δυνατότητες φιλοξενίας του ξενοδοχειακού μηχανισμού.

Η Ισπανία αξιοποίησε το τουριστικό δυναμικό που δεν πήγε στην Τουρκία «παίρνοντας ένα σημαντικό μερίδιο εκ των απωλειών της και κυρίως υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες. Αντίθετα, το μερίδιο που πήρε η Ελλάδα ήταν προς το τέλος της σεζόν και αφορούσε χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκέπτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού ινστιτούτου για τον τουρισμό ΙΕΤ, τα τουριστικά έσοδα της Ισπανίας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6,4 δισ. ευρώ, φθάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 77,6 δισ. Ευρώ», γράφει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ «εντυπωσιακή πορεία διέγραψε και ο κυπριακός τουρισμός. Σε μία από τις καλύτερες χρονιές όλων των εποχών, η Κύπρος για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 αύξησε τα τουριστικά της έσοδα κατά 256 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015, φθάνοντας στα 2,3 δισ. Ευρώ».

Την ίδια ώρα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας γίνεται αναφορά στο «στο αρνητικό ρεκόρ, τουλάχιστον, της τελευταίας δεκαπενταετίας» με το οποίο έκλεισε η περυσινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό σε ό,τι αφορά τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών από το εξωτερικό στη χώρα μας».

Όπως σημειώνεται «σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 11,3%, φθάνοντας σε 514,3 ευρώ έναντι 579,6 ευρώ το 2015. Κάμψη κατά 9,4% σημείωσε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι και τον περασμένο Δεκέμβριο, φθάνοντας σε 338,5 ευρώ. Η πτωτική τάση στη μέση δαπάνη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 αποτυπώνει τον φθηνό τουρισμό που προσείλκυσε σε μεγαλύτερες μάζες επισκεπτών κατά τη περυσινή σεζόν η χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ισπανία τον Δεκέμβριο κατέγραψε υπερτριπλάσια επίδοση στο μέγεθος της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι σε σχέση με την Ελλάδα. Ειδικότερα, η δαπάνη στην Ισπανία έφθασε σε 1.131 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015».

Τι θέλουν να μας πουν αυτά τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος; Ότι ενώ η Τουρκία «έκλεισε» για τον Τουρισμό με αυτά που γίνονται εκεί, το ίδιο και η Αίγυπτος και οι αραβικές χώρες, εκατομμύρια τουριστών που έφυγαν από αυτές τις χώρες δεν ήρθαν στην Ελλάδα αλλά την Κύπρο και την Ισπανία.

Είναι δυνατόν να μας πιπιλάνε τα αυτιά ότι πάει καλά ο τουρισμός και έχουμε την μεγαλύτερη μείωση τουριστικών εσόδων και πτώση στην κατακεφαλήν κατανάλωση των τελευταίων 15 ετών. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να γεμίσουμε την Ελλάδα με φθηνοτουρίστες ενώ όλοι οι «φραγκάτοι» πήγαν στην Ισπανία και την Κύπρο. Τι άλλο να πούμε για την ανικανότητα των φορέων μας και του τουρισμού. Τι άλλο να πούμε για το τρίο Μπελκάντο ή τους Αδελφούς Κατσάμπα, Ανδρεάδη, Ρέτσο και Τσακίρη ή τις αδελφές Τατά Κεφαλογιάννη και Κουντουρά.

Ελπίζω τα χτένια που γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο για την κα Κεφαλογιάννη να μην της βγουν ξινά γιατί πλέον αποδεικνύεται περίτρανα πόσο άσχετες είναι οι ηγεσίες των φορέων του Τουρισμού. Εμείς εδώ και ένα χρόνο λέμε αντικαταστήστε τες γιατί είναι άσχετες και το ίδιο λέμε για τους υπουργούς.

Έχουν εκλογές στο ΣΕΤΕ. Ο τουριστικός κλάδος έχει τόσους άξιους ηγέτες. Χρειάζεται μετά τους αδελφούς Κατσάμπα ή το Τρίο Μπελκάντο, να «φάμε στην μάπα» και τον Ρέτσο; Για σκεφτείτε όταν θα ανοίξει η αγορά της Τουρκίας, των αραβικών χωρών και ειδικά της Αιγύπτου και όταν ησυχάσει η Μεσόγειος ποιοι τουρίστες θα μείνουν στη Ελλάδα με την σημερινή ανίκανη εξουσία; Αναρωτηθείτε και στις επόμενες εκλογές του ΣΕΤΕ βγάλτε έναν πραγματικό ηγέτη, έναν πραγματικό τουριστάνθρωπο και όχι αστεία, χαμένα αξιολύπητα παιδάκια των μπαμπάδων τους.

Σχολιάστε