«Παγίδα» για «τσουχτερές» προμήθειες από τις Τράπεζες!

«Παγίδα» για «τσουχτερές» προμήθειες από τις Τράπεζες!

Τελικά πρέπει να έχουμε τα «μάτια μας δεκατέσσερα» σε κάθε συναλλαγή που κάνουμε μέσω Τραπέζης: Ακόμη και όταν θέλεις να στείλεις ένα έμβασμα από τον λογαριασμό σου στον λογαριασμό άλλης Τράπεζας βρίσκουν τον τρόπο να σε χρεώνουν κάτι … παραπάνω!

Θέλησα να μεταφέρω ποσό της τάξης των 400 ευρώ μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (web banking) της Τράπεζας Πειραιώς σε τρίτη τράπεζα  και λίγο πριν ολοκληρώσω την συναλλαγή παρατηρώ ότι έχει δύο επιλογές: Μία επιλογή για κανονική προτεραιότητα αποστολής του εμβάσματος και μία υψηλή προτεραιότητα μέσω του συστήματος IRIS… Αν δεν το προσέξεις και προχωρήσεις την συναλλαγή το σύστημα σου επιλέγει αυτόματα από μόνο του την «υψηλή προτεραιότητα»: Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο επιλογές; Μα φυσικά πέρα από τον χρόνο που απαιτείται για να λάβει το έμβασμα ο δικαιούχος, η βασική διαφορά είναι η χρέωση!!

Και μαντέψτε ποια επιλογή «τσεκάρει» αυτόματα το σύστημα και βεβαίως σας χρεώνει αναλόγως… Την πιο ακριβή! Η υψηλή προτεραιότητα (IRIS) κοστίζει 2,5 ευρώ!! Και η «κανονική προτεραιότητα» που πρέπει να την επιλέξεις μόνος σου κοστίζει μόλις 1 ευρώ!!

Και φυσικά όσο μεγαλύτερο το ποσό τόσο αυξάνεται και η προμήθεια που για ποσά άνω των 12.500 ευρώ φτάνει στα 5 ευρώ στην «υψηλή», όταν στην «κανονική» ανεβαίνει στα 6 ευρώ για εμβάσματα άνω των 15.000 ευρώ!

Επειδή όμως το έψαξα και για να είμαι δίκαιος έχει και κάποια προτερήματα αυτή η επιλογή: Το έμβασμα το παραλαμβάνει ο δικαιούχος ουσιαστικά μέσα σε μία ημέρα από την αποστολή του, ενώ με την «κανονική προτεραιότητα» χρειάζεται σχεδόν 3 ημέρες!

Επίσης με την «κανονική προτεραιότητα» ο δικαιούχος όταν αποδεχτεί το έμβασμα θα χρεωθεί και με μια προμήθεια της τάξης των 3 ή 4 ευρώ, ενώ με «υψηλή προτεραιότητα» δεν υπάρχει χρέωση για αυτόν… Τουλάχιστον αυτό λένε εάν απευθυνθείς στην γραμμή εξυπηρέτησης πελατών..

Σε κάθε περίπτωση, με το να σου έχει η Τράπεζα προεπιλεγμένη την ακριβή «υψηλή προτεραιότητα», ουσιαστικά σε «παγιδεύει» και σε «αναγκάζει» (εάν δεν το αντιληφθείς) να πληρώσεις ακριβότερη προμήθεια όταν είσαι ο αποστολέας του εμβάσματος…

Και από την άλλη βέβαια .., και στο κάτω- κάτω της γραφής που λένε, ποιος ακριβώς είναι ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι χρεώσεις στην ηλεκτρονική τραπεζική; Για ποιο λόγο μπαίνουν προμήθειες στις διαδικτυακές μεταφορές χρημάτων; Ποιους ακριβώς υπαλλήλους απασχολώ στην ηλεκτρονική τραπεζική και πρέπει να πληρώσω προμήθεια για να καλύψω την εργασία τους;;

Κ. Στ.

Σχολιάστε