Χάος με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης!

Χάος με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης!

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Ένα θέμα που ενδιαφέρει και «καίει» πολλούς συνανθρώπους μας αυτές τις ημέρες που τρέχουν να κάνουν τις αιτήσεις τους, για το πολυπόθητο επίδομα… επιβίωσης που τους δίνει η Πολιτεία. Συμπατριώτες μας άποροι με μηδενικό εισόδημα, οι πιο πολλοί είχαν τις δουλειές τους και τις έχασαν, είχαν τα μαγαζιά τους και τα έκλεισαν, οικονομική κρίση σε… βαθμό κακουργήματος, με τις ουρές στα συσσίτια για ένα πιάτο φαΐ και στις οργανώσεις για κανένα ρουχαλάκι από δεύτερο χέρι.

Τώρα όπως όλα εξελίσσονται το ΚΕΑ ήρθε να αντικαταστήσει το προηγούμενο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Επτακόσιες χιλιάδες, αναμένεται να είναι ο αριθμός των αιτήσεων. Και οι ενδιαφερόμενοι όσοι έχουν υπολογιστές κάνουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά. Όσοι δεν έχουν στα ΚΕΠ και στους Δήμους: Σκηνές απείρου κάλλους σε ουρές στα ΚΕΠ, εκνευρισμός, τραγελαφικές καταστάσεις: Φτάνοντας στο γκισέ του ΚΕΠ η 64χρονη κυρά Μαρία δίνει όλα τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει στην υπάλληλο.

-«Αριθμός παροχής ΔΕΗ»; ρωτάει η υπάλληλος

-«Να πεταχτώ μέχρι το σπίτι να φέρω τον λογαριασμό» λέει η κυρά Μαρία.

Και τρέχει μέχρι το σπίτι και φέρνει έναν λογαριασμό ΔΕΗ, το δίνει στην υπάλληλο, πλην όμως είχε πέσει το σύστημα: «Θα περιμένετε», λέει. Σε λίγο το σύστημα επανήλθε, περνάει στην αίτηση τα στοιχεία της ΔΕΗ, κοιτάζει την κυρά Μαρία και ρωτάει

-«Mail έχετε»;

-«Τι είναι αυτό καλέ; Το τελευταίο μέλι που είχε στα βαζάκι το έφαγε πριν μέρες ο μικρός»!

-«Όχι! Να σας εξηγήσω»…

Της εξηγεί λοιπόν η υπάλληλος τι είναι το mail και ότι πρέπει να το έχει αλλιώς αίτηση δεν γίνεται

-«Μα έδωσα δ/νση, κινητό, σταθερό»

-«Χωρίς mail… δεν γίνεται»!!

Και τρέχει στους δρόμους η γυναίκα να βρει κάποιον με … mail !! Με παίρνει από το κινητό και μου το λέει, της γράφω το mail μου στο κινητό της να πάει να το δώσει στην υπάλληλο… Έλα όμως που με τα πήγαινε – έλα είχε περάσει η ώρα 7:30 μμ ; Ήταν ασθμαίνουσα φτάνει στο ΚΕΠ «το έφερα το mail» λέει στην υπάλληλο, «θα περιμένετε έχει πέσει το σύστημα και εξυπηρετώ άλλον»!

Όταν επανήλθε το σύστημα η υπάλληλος … έκλεισε τον υπολογιστή λέγοντας «το ωράριο του ΚΕΠ τελείωσε για σήμερα»,  «να έρθω αύριο;» ρώτησε η κυρά Μαρία.. «Δεν μπορείτε γιατί σήμερα ήταν η σειρά σας σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ σας!! Θα δούμε αργότερα με νέα ενημέρωση για το κοινό»!!

Φωνές, κακό από όσους περίμεναν και «άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις στα τάρταρα» και άλλα τέτοια και το θράσος της υπαλλήλου:

-«Μα γιατί δεν κάνετε την αίτηση από τον υπολογιστή σας»;;

-«Μα άμα είχαμε υπολογιστή θα ερχόμασταν να σε προσκυνάμε»;;

Για την ιστορία την αίτηση της κυρά Μαρίας την έκανα εγώ στις 5 το πρωί μια που το σύστημα έπεφτε συνέχεια… Ας ελπίσουμε ότι το ΚΕΑ αν και ήρθε αργά στην χώρα μας, καθόσον στα ευρωπαϊκά Κράτη υπήρχε και εμείς πήραμε από αυτούς μόνο αυτά που δυσκόλεψαν την ζωή μας… και όχι ότι καλό έχουν σε πρόνοια, υγεία, κλπ, να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας να σταθούν στα πόδια τους με την ελπίδα ότι κάτι καλύτερο θα έρθει!!

Αγγελική Διώνη Χαλιάσου, επισκέπτρια του www.ignomisou.gr

Σχολιάστε