Πως η Αχαϊκή Συμπολιτεία… δίδαξε ΗΠΑ και Ευρώπη!

Πως η Αχαϊκή Συμπολιτεία… δίδαξε ΗΠΑ και Ευρώπη!

Στο Αίγιον στα Ελληνιστικά χρόνια δημιουργήθηκε η βάση σημαίνουσας Συνομοσπονδίας πόλεων-Κρατών όπου ελήφθησαν βαρύνουσες αποφάσεις υψίστης σπουδαιότητας, όπως η εκστρατεία κατά της Τροίας.

Αυτό το ιδιάζων αλλά διαχρονικό καθώς δημοκρατικό, σύστημα διακυβέρνησης μεγάλων σε μέγεθος και ισχύ, Ενώσεων Κρατών, ενέπνευσε από τον 18ο αιω. τα σύγχρονα πολιτικά και πολιτειακά σχήματα όπως π.χ. τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως Συνομοσπονδία με ενιαία και κυρίαρχη πολιτική οντότητα, ή ακόμα, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με ιδιαίτερη αγάπη για την γενέτειρά της, το Αίγιον, η Μαρία Αλεξανδροπούλου διοργανώνει αυτήν την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 8.30 μ.μ., στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, Μέρλιν 1 & Βασ. Σοφίας, στην ΑΘΗΝΑ, Συμπόσιο με θέμα την Αχαϊκή Συμπολιτείακαι το Κοινόν των Αχαιών.

Εκλεκτός αγορητής, ο πρ. Υπουργός, Πέτρος Δούκας, με πλούσιο συγγραφικό έργο για «Οικονομικές Θεωρίες, αρχές διοίκησης και αρχαία ελληνική σκέψη» (Εκδ. ΛΙΒΑΝΗ), θα επιληφθεί της ερμηνείας των συσχετισμών που επέτρεψαν την δημιουργία των Η.Π.Α. σύμφωνα με το ενωσιακό πρότυπο της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

 Σπάνιος ρήτωρ, ο πρ. Υπουργός, Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, έχων αποφοιτήσει από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ως διακριβωμένος ειδήμων του διαχρονικού Ελληνικού Πολιτισμού, θα αναλύσει το Κοινόν των Αχαιών και την Αχαϊκή Αμφικτιονία με έδρα το Αίγιον, και τον τρόπο με το οποίον η ελληνιστική ενωσιακή ομοσπονδία ενέπνευσε τη δημιουργία, συστοιχία και λειτουργία της Κοινοτικής Ευρώπης και νυν,  Ε.Ε.

 Ο Πρόεδρος της ιστορικότερης Λέσχης της Χώρας μας –του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» που εργάζεται από το 1865 «γιὰ τὴν κοινὴ πρόοδο καὶ ὠφέλεια τοῦ λαοῦ»– κ. Εμμ. Μικρογιαννάκης, εκπροσωπώντας τα εκλεκτά μέλη του Συλλόγου ως εκφραστές «τῆς πνευματικῆς, ἀκαδημαϊκῆς, πολιτικῆς, δικαστικῆς, στρατιωτικῆς ἡγεσίας τοῦ τόπου», θα επικεντρωθεί στην σημαντικότερη περίοδο της Αχαϊκής Συμπολιτείας αναφερόμενος στα αίτια της ακμής της, κατά την δεκαετία 239 – 229 π.Χ.

 Δεσπόζων Ερευνητής της Αρχαίας σκέψης και σύγχρονος Φιλόσοφος, ο Απόστολος Πιερρής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών των Πατρών, θα εστιάσει στην διερεύνησι της θεμελιώδους θέσεως του ατόμου στο επίκεντρο των Συνομοσπονδιών, και το μεγάλο φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη  στα ελληνιστικά χρόνια, στο Αίγιον.

 Ο Ακαδημαϊκός Πάνος Ευαγγελόπουλος Δρ. Οικονομικών του Παν/μίου Αθηνών, Επικ. Καθηγητής στο Παν/μιο Τριπόλεως, θα αναπτύξει  τον ρόλο του επιφανέστερου τέκνου της Αχαϊκής Συμπολιτείας, Πολύβιου, που ανέδειξε, μέσα από το ιστορικό του έργο και συνηγόρησε υπέρ της ομοσπονδιακής και δημοκρατικής οργάνωσης των πόλεων, έχοντας ως πρότυπο την Αχαϊκή Συμπολιτεία, υπερασπιζόμενος την σημασία της διάκρισης των εξουσιών σε μία δημοκρατικά οργανωμένη ομοσπονδία, συντελώντας όσο κανείς άλλος στην ώσμωση μεταξύ Ρωμαίων και Ελλήνων παύοντας την σχέση κατακτητών έναντι υποδούλων.

 Ο καθ. Δρ. Αλέξιος Παναγόπουλος, θα ενώσει το λαμπρό παρελθόν της αρχαίας αχαϊκής περιόδου με το σήμερα, μέσω αναφορών στην νεώτερη ιστορία του Αιγίου και σ’έναν σύγχρονο συγγραφέα ο οποίος, αναφερόμενος στο Αίγιον και στην Αρχαία Ελίκη, έγραφε για τον νομό Αχαΐας ότι «είναι ανεξάντλητος από μυθολογία, ιστορία, αρχαιότητες, λαογραφία και θαυμαστές φυσικές καλλονές. Στον νομό άκμασαν δώδεκα πόλεις με πρωτεύουσα την εξαίσια και λαμπρή Ελίκη, που ήταν ξακουστή πόλη την αρχαία εποχή, και λειτουργούσε ως θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των άλλων πόλεων. (…) Η ιστορία της Αχαΐας είναι τρισένδοξη και καλύπτει τέσσερις χιλιάδες χρόνια και πλέον»!

 Με ξεχωριστή και αστείρευτη αγάπη για την γενέθλεια γη της, η Μαρία Αλεξανδροπούλου ένωσε εξέχουσες σύγχρονες φυσιογνωμίες τού Πνεύματος και του Λόγου για να μνημονεύσουν από κοινού παλαιούς, ένδοξους καιρούς της Αιγιάλειας πολιτείας της, την οποία ύμνησε η ίδια με ιδιαίτερη ευασθησία και ποιητικότητα, στο πρώτο της πόνημα «Οι Κυράδες του Μοριά», από τις Εκδόσεις ΦΕΡΕΝΙΚΗ.

Σχολιάστε