«Παιχνίδια» πολυεθνικών με τις τιμές σε περίοδο εκπτώσεων!!

775x494

Διανύουμε περίοδο εκπτώσεων και ως συνήθως αναρωτιόμαστε -βλέποντας τις μεγάλες «βουτιές» στις τιμές- εάν η έκπτωση είναι πραγματική ή «μουσαντένια»! Με το ντεμπούτο της περιόδου των  εκπτώσεων όμως βγήκε… απίστευτο «λαβράκι» που μοιάζει να ξεμπροστιάζει ολόκληρες πολυεθνικές για τις πρακτικές που ακολουθούν!

Στα «πράσα» φέρεται να πιάστηκε γνωστός Όμιλος που μια πολύ συγκεκριμένη ηλεκτρική συσκευή -όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που παραθέτουμε- την πουλούσε σε φθηνότερη τιμή μόλις 20 ημέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων!!  Μάλιστα σήμερα φαίνεται να πωλείται ακριβότερα από πριν και αφού έχει γίνει μία «έκπτωση» της τάξης των 150  € !!! Η φωτογραφία αυτή έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αναρτήθηκε από την Eli.Co. πελάτη της αλυσίδας και αναπαράχθηκε και σε άλλα μέσα), αν και από την στιγμή που δεν φέρει ημερομηνίες ενσωματωμένες στον φακό δεν μπορεί να πιστοποιηθεί η γνησιότητά της! Εντούτοις, ένα θέμα όμως προς διευρεύνυση προκύπτει και οπωσδήποτε οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε να μην «τρώνε» ότι τους «σερβίρουν»!

Άλλωστε, στο www.ignomisou.gr  είχαμε φιλοξενήσει ανάλογη  καταγγελία πριν την έναρξη των εκπτώσεων και συγκεκριμένα στις 2 Ιανουαρίου! Διαβάστε τη και πάλι ολόκληρη:

«Πόσο σίγουροι είστε όταν αποφασίζετε να αγοράσετε μια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή -αφού βεβαίως έχετε κάνει και την σχετική «έρευνα»- ότι το κάνετε με την πιο φθηνή τιμή ή έστω με μια από τις πιο χαμηλές τιμές της αγοράς;

Ίσως θα πρέπει να «πειραματιστείτε» όπως ο φίλος Για. Λια., που είχε βάλει στο «μάτι» συγκεκριμένη συσκευή και παρακολουθούσε την εξέλιξη της τιμής της σε μικρά και μεγάλα καταστήματα… Το συμπέρασμα που κατέληξε; Πολλά τα «τρικ» με τις τιμές κυρίως στα μεγάλα καταστήματα…

Διαβάστε τι παρατήρησε και -εάν δεν έχετε διαπιστώσει και από μόνοι σας κάτι αντίστοιχο- ίσως θεωρήσετε πως είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ακολουθήσετε ανάλογη πρακτική.. Έτσι, για να δείτε που σας συμφέρει να κάνετε τελικά αγορές και … πότε!!

«Ερώτηση προς όσους γνωρίζουν:
Παρακολουθώ την τιμή μιας “λευκής συσκευής” περίπου 3 μήνες τώρα. Δεν ανήκω προφανώς στους “impulse buyers”…
Παρατηρώ την εξής συμπεριφορά καταγράφοντας λεπτομερώς τα data:

Σε όλα τα “μικρά” καταστήματα ηλεκτρικών, η τιμή της ίδιας συσκευής είναι σταθερή σε όλο αυτό το διάστημα και περί τα €640-€650.

Στα δύο μεγαλύτερα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών με μεγάλα eshop, η ίδια ακριβώς λευκή συσκευή και μοντέλο κυμαίνεται κατά το τελευταίο τρίμηνο με εντελώς ακανόνιστο τρόπο, δηλαδή ανεβοκατεβαίνει χωρίς pattern, μεταξύ €670 και €780! Σήμερα έχει €729. Πριν 2 εβδομάδες είχε €670. Πριν 3 εβδομάδες €780. Στο black friday €792 (!!)

Και στα δύο μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών, η τιμή είναι ΠΑΝΤΑ, ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, ακριβώς ή ΙΔΙΑ! Δηλαδή σήμερα και τα δύο την έχουν €729 (όντως!). Αύριο, ανεξάρτητα από το που θα βρεθεί η τιμή (χαμηλότερα ή ψηλότερα), θα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια!! Και αυτό συμβαίνει ΚΑΘΕ ημέρα εδώ και τρεις μήνες και παρά το τρελό pattern της τιμής.

Ποιός ξέρει γιατί όλο αυτό; Είναι απλά τιμή που τους δίνει η κατασκευάστρια εταιρεία; Και τότε γιατί οι μικροί έχουν σταθερά χαμηλότερη τιμή; Και γιατί οι δύο μεγάλοι αλλάζουν με τόσο μεγάλο εύρος τιμής τη συσκευή; Και πως γίνεται και οι δύο “μεγαλύτεροι” είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ συγχρονισμένοι σε επίπεδο κυριολεκτικά ώρας; Και πάνω στο ίδιο τρελό pattern τιμής; Yπάρχει άραγε price fixing; Και πώς εξηγείται;!

Για την αντιγραφή Για. Π.»

Αφήστε μια απάντηση