Stop στην μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων!

Stop στην μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων!

Διαφωτιστική η τελευταία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (το οποίο κάνει εξαιρετική και σοβαρή δουλειά) για το ελληνικό Δημόσιο: Με λίγα λόγια μας λέει ότι τα χρήματα που σκορπάμε για το Κράτος είναι πάρα πολλά, ειδικά εάν συγκριθούν με τις υπηρεσίες που λαμβάνουμε ως πολίτες! Τόσα χρόνια Μνημονίου και όπως όλα δείχνουν το Δημόσιο παραμένει «ιερή αγελάδα» για τους Κυβερνώντες νυν και πρώην, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας έχει στην κυριολεξία διαλυθεί!

Τι μας λέει αυτολεξεί η συγκεκριμένη έκθεση; «Η συζήτηση για τις δαπάνες παραμένει ακόμα υποτυπώδης. Συχνά συρρικνώνει το αντικείμενό της σε οριζόντιες μειώσεις των δαπανών του κράτους. Γεγονός είναι ότι οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ κατατάσσονται στις υψηλότερες στην Ευρωζώνη, με 55%, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της (49%). Αυτό έχει προέλθει φυσικά, πέραν από τη μεγάλη μείωση των δημοσίων δαπανών (σε απόλυτα μεγέθη) και λόγω της μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ. Μόνον σε Φινλανδία και Γαλλία το ποσοστό είναι υψηλότερο.  Το μέγεθος των δαπανών είναι ένας πρόσθετος λόγος για να εξετασθεί σοβαρά και σε βάθος πως μπορούν όχι μόνο να μειωθούν αλλά και να γίνουν φιλικότερες προς την ανάπτυξη ή να υπηρετήσουν κοινωνικούς σκοπούς π.χ. μέσω μιας καλύτερης κατανομής τους. Κατά ενδιαφέροντα τρόπο η συγκριτική ανάλυση δείχνει ότι χώρες με πολύ χαμηλότερο ποσοστό δαπανών στο ΑΕΠ έχουν πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις (και ποιότητα υπηρεσιών), πράγμα που υποδεικνύει έστω έμμεσα, ότι πρέπει να υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στην Ελλάδα με παρόμοια στόχευση. Με άλλα λόγια το ζητούμενο είναι όχι λιγότερο, αλλά καλύτερο κράτος!».

Όχι λιγότερο, αλλά καλύτερο Κράτος -λέει λοιπόν η έκθεση- που φυσικά δεν ξεχνά να επισημάνει πως τα ποσά που δίνουμε για το Δημόσιο είναι από τα υψηλότερα της Ευρωζώνης… ακόμη και τώρα! Μήπως λοιπόν πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε σιγά- σιγά και για το Δημόσιο (που μένει στο απυρόβλητο σε τέτοιο βαθμό που να έχουμε αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για υπαλλήλους που δεν πατούσαν στην υπηρεσία τους, αλλά τους έδιναν χρήματα για … υπερωρίες!!) και να βάλουμε στο τραπέζι και την περιβόητη μονιμότητά τους;;;

Δεν λείπουν βεβαίως εκείνοι που αντιμετωπίζουν περίπου σε κατάσταση… σοκ την άποψη περί απολύσεων, κατόπιν αξιολόγησης, των υπεράριθμων και ανίκανων δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλά για να έχουμε μια πιο καθαρή άποψη για το θέμα ίσως πρέπει να κάνουμε ένα μικρό τεστ: Έστω, ότι ο καθένας εξ΄ αυτών που προπαγανδίζουν υπέρ της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων είχε ένα μαγαζάκι 100 τ.μ. και πουλούσε ρούχα απασχολώντας 4 υπαλλήλους και με ημερήσιο τζίρο 200 ευρώ. Τι κατά τη γνώμη σας θα έκανε; Α. Θα τους έδινε πριμ; Β. Θα τους αναβάθμιζε σε διευθυντές; Γ. Θα προσελάμβανε και άλλους; Δ. Θα απέλυε τόσους ώστε να μην κλείσει το μαγαζί; Η απάντηση που θα έδινε ο καθένας στα παραπάνω ερωτήματα εάν είχε μια τέτοια επιχείρηση ισχύει και για την περίπτωση του Δημοσίου. Μάλιστα, η ισχύς καθίσταται μεγίστη, από τη στιγμή που ο επαγγελματίας αυτός πληρώνει φόρους, τους οποίους λογικά θα θέλει να πιάνουν τόπο…
Πριν μιλήσει λοιπόν για τα λεφτά του Δημοσίου ο καθένας μας, μήπως θα έπρεπε να σκεφτεί τι θα έκανε στην δική του επιχείρηση αν αντιμετώπιζε μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που επικρατεί σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο;

Φα. Γρη.

Σχόλια (1)

 1. Author’s gravatar

  Απλώς ηλιθιότητες για ευκολόπιστους και εμμονικούς χαχόλους. Το ελληνικό κράτος δαπανά πολύ λιγότερα από τον ευρωπαϊκό μ.ο. για Παιδεία+Υγεία+Διοίκηση+ΠΔΕ.
  Οι συνολικές δαπάνες είναι υψηλές διότι έχουμε τις υψηλότερες δαπάνες για ΥπΕθΑ+ΥπΠροΠο και τις υψηλότερες δαπάνες για εξυπηρέτηση τού δημοσίου χρέους.
  Το 2014 πληρώναμε για Παιδεία+Υγεία+Διοίκηση+ΠΔΕ το 20,9% τού ΑΕΠ ενώ ο μ.ο. στην ΕΕ ήταν 23,3%.
  Την ίδια χρονιά οι δαπάνες για ΥπΕθΑ+ΥπΠροΠο+τόκους ήταν 8,9% τού ΑΕΠ ενώ ο μ.ο. στην ΕΕ ήταν 5,7%.
  Οι δαπάνες για συντάξεις+πρόνοια (Social protection) ήταν 20,1% ενώ ο μ.ο. στην ΕΕ ήταν 20,4%. (το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών, το 84%, πηγαίνει στους δικαιούχους τού ΙΤ)
  Το 2015 οι συνολικές δαπάνες (και όχι οι δαπάνες για Παιδεία+Υγεία+Διοίκηση+ΠΔΕ) αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο διότι το κράτος δανείστηκε για να ανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες.

Σχολιάστε