Χάνουμε το τρένο και για την νέα χρονιά!!

Χάνουμε το τρένο και για την νέα χρονιά!!
Η Ελλάδα χάνει το τρένο του Τουρισμού για το 2017.
Το φετινό ναυάγιο των ταξιδιωτικών εισπράξεων λόγω του ότι δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε την εικόνα μας στο εξωτερικό όσον αφορά το προσφυγικό δείχνει την γύμνια της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού και των Φορέων και σκορπίζει στους ανέμους τις ελπίδες για ανάκαμψη.
Μία γύμνια που θα πληρώσουμε με τα χειρότερα που είναι μπροστά μας στην περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της και αθετήσει τους συμφωνηθέντες όρους με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Κι εδώ τα πράγματα δεν είναι «παίξε-γέλασε» και τόσο το Τουριστικό επιτελείο όσο και η Κυβέρνηση πρέπει να πάψουν να κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μουδιασμένοι από την σφαλιάρα των μειωμένων εσόδων είναι πλέον φειδωλοί σε δηλώσεις τρέμοντας την περαιτέρω έκθεση τους…
«Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας», με τους άσχετους που έχουμε μπλέξει και δεν μπορούν να δουν πέρα από τα προσωπικά τους συμφέροντα αφήνοντας στο έλεος χιλιάδες επαγγελματίες του Τουρισμού που αγκομαχούν από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη –γιατί σε φόρους μεταφράζει την ανάπτυξη του κλάδου η Κυβέρνηση.
Οι φορείς μία «κλειστή λέσχη των Αθηνών» -με υποψήφιους μία τον γιο και μια τον αδερφό- αντί να πιέσουν να παρθούν άμεσα μέτρα για την θωράκιση του Τουριστικού προϊόντος, κάνουν τις «Φιλιππινέζες» σε μία Υπουργό που την χαρακτηρίζει η απάθεια και σ’ έναν Πρωθυπουργό που «άγεται και φέρεται» . Κανείς δεν αντιδρά ουσιαστικά, το «μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο» και η υγιής μερίδα των επιχειρηματιών του Τουρισμού πρέπει να αναλάβει δράση μπας και σωθεί κάτι.
Οι υπεύθυνοι αποδείχτηκαν ανεύθυνοι. Δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών με τα ξεπερασμένα μοντέλα και τα συμφέροντα που υπηρετούν. Ο κλάδος κομματιασμένος  σε συνδέσμους, ενώσεις, συλλόγους σέρνεται από ηγεσίες φορέων κληρονομικό  δικαίωμα. Και η λύση είναι μία. Να βγει μπροστά ο κλάδος ενωμένος και δυνατός με νέες δομές, πιο δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες με εκπροσώπους απ’ όλη την περιφέρεια της χώρας.
Να γίνει ένας σύλλογος, σωματείο, ένωση (όπως και να λέγεται δεν έχει σημασία) και να υπάρχουν εκπρόσωποι ανά νομό.  Οι επαγγελματίες του Τουρισμού (ξενοδόχοι, εστιάτορες, έμποροι, εταιρείες δραστηριοτήτων, ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.λπ.) ανά νομό να εκλέγουν για την περιοχή τους έναν εκπρόσωπο στον φορέα. Και οι εκλεγμένοι από την βάση εκπρόσωποι όλων των νομών να εκλέγουν στην συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα. Έτσι μόνο θα αναδειχτούν τα προβλήματα του κλάδου σε όλες τις περιοχές και θα υπάρξουν στοχευμένες πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.
Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί –και αυτό έχει αποδειχτεί- ούτε με την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, ούτε με την παρούσα ηγεσία των φορέων του κλάδου. Και μην επαναπαύεστε κυρίες και κύριοι «στις δάφνες» σας και στην απουσία αντιδράσεων.  Ο κλάδος είναι απλά ένα καζάνι που βράζει…

Σχολιάστε