«Έφαγαν τα μούτρα τους… οι χλιδάτοι»!!

«Έφαγαν τα μούτρα τους… οι χλιδάτοι»!!
Τα «μούτρα τους έφαγαν» τα 5άστερα ξενοδοχεία της χώρας μας, σε σχέση με τις μονάδες τριών αστέρων, αλλά και όσοι πίστεψαν ότι οι τουρίστες θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία της χώρας.
Οι ξένοι τουρίστες επιλέγουν τα «ταπεινά» 3άστερα, δηλώνουν ικανοποιημένοι από εξυπηρέτηση, σχέση ποιότητας-τιμής (εκτινάσσοντας την χώρα μας στην πρώτη θέση της γενικής κατάταξης), ρίχνουν στα Τάρταρα (στην τελευταία θέση) τις χλιδάτες και πολυτελείς μονάδες των 5 αστέρων και δεν ξοδεύουν ή ξοδεύουν ελάχιστα χρήματα.
Οι πολυδιαφημιζόμενες προσπάθειες για να μαζέψουμε τουρίστες την τελευταία στιγμή δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα στα έσοδα και φαίνεται -από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος- ότι ναι μεν στην χώρα μας ήρθαν παραπάνω τουρίστες  +3,5% αλλά…άφραγκοι αφού οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν 5,5%.
Στα 5άστερα των ανταγωνιστριών χωρών «τρίβουν τα χέρια τους» από την ήττα μας και οι Έλληνες μεγαλοξενοδόχοι που από τις επιτελικές τους θέσεις κόπτονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα –απαξιώνοντας τις μικρές μονάδες που αποδεικνύεται ότι στηρίζουν τον Ελληνικό Τουρισμό- «δεν μπορούν να το καταπιούν». Τα πολυτελή ξενοδοχεία μας δεν μπόρεσαν να προσελκύσουν τουρισμό υψηλού εισοδήματος, ίσως γιατί τα «ντουβάρια» τους, η απρόσωπη εξυπηρέτηση τους, οι επώνυμοι chefs τους και τα πακέτα all inclusive φαίνεται ότι δεν είναι το ζητούμενο για να περάσουν καλά οι τουρίστες.
Όσο λοιπόν κι αν θέλουν οι επικεφαλής του ΣΕΤΕ, ΞΕΕ και ΠΟΞ και του Υπουργείου Τουρισμού να μας πείσουν ότι οι διακοπές πολυτελείας κυριαρχούν, στην χώρα μας οι τουρίστες τις προσπερνούν αδιάφορα. Και καλά θα κάνουν να αγκαλιάσουν και να δουν με ζέση τα προβλήματα των μικρομεσαίων ξενοδόχων και όχι μόνο τα δικά τους που σχετίζονται με τα συμφέροντα των μεγάλων μονάδων τους. Άλλοι έχουν στα χέρια τους «την τράπουλα» κι όσο πιο νωρίς το καταλάβουν τόσο καλύτερα.
Οι πρωτιές που κερδίζει η χώρα μας στον δείκτη ικανοποίησης, σχέσης ποιότητας-τιμής,  εξυπηρέτηση σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας στις 3άστερες μονάδες σύμφωνα με τα στοιχεία του στατιστικού δελτίου Οκτωβρίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence)*, εξηγούν και το γεγονός της πτώσης των τουριστών εισπράξεων παρ’ ότι πλημμυρίσαμε από τουρίστες.
Αναλυτικά στην…
…σύγκριση ξενοδοχείων 5 αστέρων, Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016
Τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης με 90,7% κατέχει η Κροατία, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 90,6%. Στη τρίτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 89,8% και στη τέταρτη η Ισπανία με 88,6%. Η Ελλάδα βρίσκεται στη τελευταία θέση με 84,5% .
Στην σχέση ποιότητας-τιμής η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση (82,2%) ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 85,9%. Την Κύπρο ακολουθούν Τουρκία (85,4%), Κροατία (83,1%), Γαλλία (82,8%) Ιταλία (82,7%), ενώ η Ισπανία (81,0%) βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Στον τομέα της εξυπηρέτησης η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 93,2% ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 92,1%. Η Ιταλία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 91,8% ακολουθούμενη από την Κροατία με ποσοστό 90,4%, την Ισπανία (89,8%) και την Τουρκία (88,2%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστό 87,7%. 
Στην εστίαση στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με ποσοστό 93,4% και στη δεύτερη η Κύπρος με ποσοστό 91,1%. Την τρίτη θέση κατέχει η Ιταλία (90,3%) με διαφορά από τις Ισπανία και Τουρκία με αντίστοιχα ποσοστά 87,8% και 87,2%. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Κροατία (84,8%) ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα με ποσοστό 83,0%.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%83-1-1
…σύγκριση ξενοδοχείων 3 αστέρων, Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2016, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ μας. 
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση έχοντας τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης με ποσοστό 84,2% και σημαντική διαφορά 1,8% από τη δεύτερη Κροατία (82,4%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με ποσοστό 81,4%. Ακολουθούν Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία με ποσοστά 80,9%, 80,7% και 80,1% αντίστοιχα. Στη τελευταία θέση βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό 79,5 %.
Στην σχέση ποιότητας τιμής στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 87% και στη δεύτερη η Τουρκία με ποσοστό 84,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με ποσοστό 84,1% και στην τέταρτη η Ιταλία με ποσοστό 81,9%. Ακολουθούν Κροατία, Ισπανία και Γαλλία με 80,3%, 80,0% και 75,8% αντίστοιχα.
Στον τομέα της εξυπηρέτησης στην πρώτη θέση βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα με ποσοστό 87,0% και στη δεύτερη η Κύπρος με 86,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 83,9% και στην τέταρτη η Τουρκία με ποσοστό 83,0%. Ακολουθούν Ιταλία, Κροατία και Γαλλία με 82,8%, 81,4% και 80,4% αντίστοιχα.
Ως προς την εστίαση στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με ποσοστό 86,5% και στη δεύτερη θέση η Κροατία με ποσοστό 82,4%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 81,3%. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν ποσοστό κάτω από 80%, ειδικότερα η Ισπανία και η Ιταλία με ποσοστά 78,6% και 77,6% αντίστοιχα. Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Τουρκία και η Γαλλία με ποσοστά 74,9% και 71,5% αντίστοιχα.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%83-2-1
Όσον αφορά στα 4άστερα η Ελλάδα βρίσκεται στην  πρώτη θέση μόνο στον τομέα εξυπηρέτησης με 87,9% ενώ την πρωτιά στην σχέση ποιότητας τιμής μοιράζεται με την Κύπρο με ποσοστό 85,0%.
*Η έρευνα αφορά στις χώρες Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία.

Σχολιάστε