Βαρουφάκης ή… Μπαρουφάκης;;

Βαρουφάκης ή… Μπαρουφάκης;;

Βαρουφάκης ή … Μπαρουφάκης; Ειλικρινά δεν περίμενα τον Γιάννη Στουρνάρα να μας πει για τον «Γιάνη» ότι πήγε με τα πουκάμισα έξω στον Ντράγκι και τους άλλους στην ΕΚΤ, για να τους πει: Όχι, όχι κύριοι η Ελλάδα δεν είναι φερέγγυα είναι χρεοκοπημένη, είμαι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας ήρθα πετώντας με οικονομική πτήση και να γυρίσει πίσω με ζημιές δισεκατομμυρίων για τις τράπεζες και την χώρα, για να καταλάβω ότι μιλάμε για Μπαρουφάκη.

Το κατάλαβα από την ημέρα κιόλας που επιβλήθηκαν capital controls -στις 28 Ιουνίου του 2015- και ο Μπαρουφάκης βροντοφώναζε ότι δήθεν έφταιγαν οι δανειστές..

Όχι κύριοι … ο ίδιος έφταιγε.. και εάν ήμασταν λίγο πιο σοβαροί ως έθνος και ακούγαμε ή διαβάζαμε σοβαρούς ανθρώπους και δεν μέναμε στα «τσιτάτα» θα το είχαμε καταλάβει ότι μας έστελνε στον γκρεμό..

Και το λέω αυτό γιατί δεν θα ξεχάσω το άρθρο ενός ικανού οικονομικού συντάκτη του Βαγγέλη Δουράκη που περιέγραφε από τις 24 Απριλίου του 2015 τα πως και γιατί με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούσε ο εν λόγω κύριος σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ..

Τα έγραφε δηλαδή το παλικάρι, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, δύο ολόκληρους μήνες πριν.. Και δεν είχε καταλάβει τίποτε ο «ευφυέστατος» τότε υπουργός Οικονομικών;

Σας παραθέτω αυτούσιο το κείμενο που είχε γραφτεί σχετικά με την πιθανή επιβολή capital controls όπως και το σχετικό link έτσι μπας και ξεστραβωθούμε κάποια στιγμή και καταλάβουμε με τι είχαμε να κάνουμε.. και πόσο μας παρασύρουν ως έλληνες, τελικά μόνον οι κραυγές και τα καραγκιοζιλίκια και όχι η σοβαρότητα..

Για την αντιγραφή Πρ. Γκ.

«ELA… και Βοήθα Παναγιά Μου!!

ELA από εδώ.. ELA από εκεί … ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας (ή ELA όπως τον έχουμε μάθει) έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, τουλάχιστον ως λέξη ή ως έννοια εάν προτιμάτε: Για το πώς λειτουργεί όμως και γιατί έχει ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός για λογαριασμό της Ελλάδας, μάλλον ελάχιστοι ξέρουν…

Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, θα  επιχειρήσουμε να «συστήσουμε» τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) γιατί εάν ποτέ έρθει εκείνη η «αποφράδα» ημέρα που θα ακουστεί από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι η φράση «δεν διαθέτω άλλα χρήματα στην Ελλάδα μέσω ELA», τότε θα πρέπει ίσως να γνωρίζουμε πως την επομένη κιόλας θα εφαρμοστούν capital controls, δηλαδή μέτρα περιορισμού κίνησης κεφαλαίων και όρια στις αναλήψεις χρημάτων μέσω των ATM’s.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως: Με μια απλοϊκή προσέγγιση ας υποθέσουμε πως μια τράπεζα έχει 1.000 ευρώ καταθέσεων.. Αυτό σημαίνει πως διαθέτει και αντίστοιχα μετρητά;;; Όχι φυσικά.

Από το ποσό των 1.000 ευρώ  που ας πούμε πως κατέθεσε κάποιος πολίτης σε μια τράπεζα,   στο ταμείο του το ίδρυμα διατηρεί μόλις τα … 50 ευρώ (αυτό είναι χοντρικά το μέγεθος παγκοσμίως)!!! Γιατί; Μα επειδή τα υπόλοιπα 950 είτε τα δανείζει (και εισπράττει βεβαίως του τόκους), είτε τα επενδύει με στόχο πάντα την κερδοφορία και την απόδοση των τόκων στους καταθέτες.

Τώρα, εάν το ποσό της κατάθεσης αρχίζει να περιορίζεται (με σταδιακή φυγή κεφαλαίων όπως στην Ελλάδα), αντίστοιχα τα μετρητά -το «ζεστό» χρήμα- που μένει στην μπάνκα… μειώνεται.

Από την στιγμή που η αγορά δεν λειτουργεί ομαλά και η τράπεζα δεν μπορεί να δανειστεί από άλλη ή την Κεντρική της Τράπεζα γιατί τα ενέχυρα που δίνει θεωρούνται «τοξικά» (και ενώ  παράλληλα «κοκκινίζουν» όλο και περισσότερα δάνεια, δηλαδή δεν «επιστρέφονται» και τα κεφάλαια που έχουν χορηγηθεί ή δεν αποδίδουν οι επενδύσεις της), τότε ενεργοποιείται ο ELA: Όταν το 50αρικο μειωθεί για παράδειγμα κατά 10ευρώ, μέσω του ELA η ΕΚΤ θα δανείσει αυτό το ποσό αποδεχόμενη εγγυήσεις που θεωρούνται «ριψοκίνδυνες» για να μην λείψει χρήμα από τα ταμεία και να έχει επάρκεια η αγορά..

Και εδώ είναι το «ωραίο» της υπόθεσης: Από την στιγμή που ένα τραπεζικό σύστημα είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί κατ΄ αυτό τον τρόπο, πέρα από το γεγονός ότι τα ποσά που λαμβάνει τα εξοφλεί με πιο «τσουχτερό» τόκο από ότι τις νορμάλ εποχές, εκχωρεί και ως εγγυήσεις για να δανειστεί χρήματα μέσω του ELA τα δάνεια που έχει στο χαρτοφυλάκιό του!!

Με άλλα λόγια, η κίνηση της Κυβέρνησης να «σηκώσει» τα διαθέσιμα των Οργανισμών και να τα «μεταφέρει» στην Τράπεζα της Ελλάδας, «υποχρέωσε» τον Μάριο Ντράγκι για να μην λείψουν από τα ταμεία των τραπεζών να «δανείσει» τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα με 2,3 δισ. ευρώ το τελευταίο δεκαήμερο.. Για να το κάνει όμως έπρεπε να τους δοθούν κάποιες «υποθήκες». Για τι «υποθήκες» μιλάμε; Για στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί στους έλληνες πολίτες.

Αυτή την στιγμή, η Φραγκφούρτη (ΕΚΤ) έχει δικαίωμα εάν δεν εξοφληθούν τα ποσά που δανείζει να βγάλει σε διεθνή πλειστηριασμό τα συγκεκριμένα ενέχυρα και ξαφνικά ένας αγρότης στην Θεσσαλία που έχει δώσει υποθήκη στην τάδε ελληνική τράπεζα την γη του… μπορεί ξαφνικά να βρεθεί να χρωστάει σε τραπεζίτη της …Φιλανδίας!!

Και το «καλύτερο» όλων -έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα- είναι ότι εάν σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι αποφασίσει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την Αθήνα μέσω ELA, αμέσως θα επιβληθούν μέτρα περιορισμού στις …αναλήψεις των ATM’s .. Γιατί όπως είπαμε.. η μπάνκα θα είναι λειψή…».

http://www.matrix24.gr/2015/04/ela-ke-voitha-panagia-mou/

 

Σχολιάστε