«Τρία πουλάκια… κάθονται»!

«Τρία πουλάκια… κάθονται»!

Στην κόψη του ξυραφιού οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά χώρα και η κίνηση το πρώτο 6μηνο και οι υπεφορολογημένες τουριστικές επιχειρήσεις στο έλεος του σκληρού ανταγωνισμού.
Τα πάνω κάτω στις ταξιδιωτικές εισπράξεις ανά χώρα για το πρώτο 6μηνο που έκλεισαν με απώλειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυξημένες είναι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Μεγάλη Βρετανία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση αφήνοντας στην δεύτερη την Γερμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος οι Γερμανοί τουρίστες ξόδεψαν πολύ λιγότερα στη χώρα μας σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2015. Λιγότερα ξόδεψαν το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα οι Γάλλοι και οι Ρώσοι οι αφίξεις των οποίων όμως αυξήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι. Γενικότερα οι ταξιδωτικές εισπράξεις της χώρας μας στο πρωτο εξάμηνο του 2016 εμφανίζονται μειωμένες κατά 5,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ μειωμένες κατά 1,6% είναι το ίδιο διάστημα και οι αφίξεις.
Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,1%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 14,4%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 4.942 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 διαμορφώθηκαν στις 2.504 χιλ. ταξιδιώτες, μειωμένες κατά 6,1%. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,5%. Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,8% και διαμορφώθηκαν στις 888 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 20,6% και διαμορφώθηκαν στις 368 χιλ. ταξιδιώτες. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13,1% και διαμορφώθηκαν στις 928 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 7,7% και διαμορφώθηκαν στις 162 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,4% και διαμορφώθηκαν στις 305 χιλ. ταξιδιώτες.
Και τώρα τι; Πόσο μπορεί ο Αύγουστος να αλλάξει το χαμηλό βαρομετρικό στην κίνηση;
Δυστυχώς δικαιωθήκαμε όταν κάναμε λόγο για «μικρά καλάθια» στην τουριστική κίνηση…και πάει το μόνιμο χαμόγελο στα χείλι της αρμόδιας υπουργού που ζει στον δικό της κόσμο και οραματίζεται διψήφια αύξηση.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ κάνει λόγο για ισχυρές ενδείξεις ότι φέτος θα υπάρξει μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και εκτιμά ότι οι αφίξεις των τουριστών την φετινή χρονιά, θα ανέλθουν στα 25 εκατ. «Ηξεις αφήξεις» κρατάει μικρό καλάθι για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που θα «είναι καλοί, εκτός απροόπτου»…

Σχολιάστε