«Επιτέλους βουλώστε το»!

«Επιτέλους βουλώστε το»!

Εν’ μέσω της αβεβαιότητας και αφημένοι στον αυτόματο πιλότο για την τόνωση της τουριστικής κίνησης στις «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», Κυριακάτικη εφημερίδα φιλοξένησε μία εκ’ βαθέων εξομολόγηση του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη από την σάλα του κοσμικού Zonar’s.
Το να βγαίνει αυτή την κρίσιμη ώρα ο πρόεδρος του μεγαλύτερου τουριστικού φορέα της χώρας και να αναλώνεται σε λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής και επαγγελματικής πορείας είναι για «κόκκινη κάρτα». Προς τι αυτή η αγιοποίηση όταν ο κλάδος ζει στην ανασφάλεια του σήμερα, του 2017, του 2018 και ελπίζει σ’ ένα θαύμα;
Φίλε Ανδρέα, πέρασες όπως λες στην επένδυσή σου «διά πυρός και σιδήρου» όπως όλοι οι Ελληνες ξενοδόχοι. Δεν είναι κάτι καινούργιο για την ελληνική πραγματικότητα αυτό. Και την 10ετία του ΄60 ο πατέρας σου επένδυσε σε μία περιοχή «άχρηστη» με κουνούπια γιατί «είδε μπροστά» όπως και άλλοι κορυφαίοι «φωτισμένοι» ξενοδόχοι της γενιάς του, σε περιοχές της Ηλείας, της Κρήτης, της Ρόδου. Δεκάρα δεν δίνει για όλα αυτά ο ξενοδόχος που αγωνιά και φοβάται για το μέλλον του.
Και στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί φίλε Ανδρέα. Αν μη τι άλλο είναι προκλητικό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ -όταν στον κλάδο μπαίνουν καθημερινά λουκέτα- να καυχάται για τα επενδυτικό πρόγραμμα των εταιρειών του Sani-Ikos ύψους 50 εκατ. ευρώ για φέτος. Που δεν αφορά και κανένα, σε σχέση με τα προβλήματα του κλάδου που περιμένουν να λυθούν.
Επικροτώ την φιλοδοξία σου να γίνει η Ελλάδα «ηγέτις στην παροχή υπηρεσιών», αλλά για να φτάσουμε στην κορυφή φίλε Ανδρέα θα πρέπει να έχουν προηγηθεί μέτρα. Θα πρέπει ο ΣΕΤΕ να είχε πιέσει την εκάστοτε κυβέρνηση. Και αυτό που φαίνεται ως ΣΕΤΕ προς τα έξω είσαι μόνο εσύ. Θα πρέπει λοιπόν να μάθεις να μην γίνεσαι ευχάριστος –όπως δεν είναι το τελευταίο διάστημα και πολλά μέλη σου και παίρνουν δημόσια θέση- και να λες όλη την αλήθεια, όχι την μισή. Το να παρουσιάζεις μόνο την αύξηση των αεροπορικών αφίξεων –για να γίνεσαι αρεστός στις πολιτικές ηγεσίες- και να αποκρύπτεις την κατρακύλα των οδικών είναι η μισή αλήθεια. Και δεν σου αξίζει γιατί σε γελοιοποιεί. Επικοινωνιακά μπορεί να σε έχουν συμβουλεύσει να αποφεύγεις να μιλάς αρνητικά –για να μην τσαλακωθεί το image σου. Αλλά εδώ φίλε Ανδρέα δεν μιλάμε για προσωπικές σου φιλοδοξίες. Δεν μιλάμε για τους στόχους της οποιαδήποτε καριέρα σου. Μιλάμε για τα προβλήματα του κλάδου και των χιλιάδων ανθρώπων που εκπροσωπείς. Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ψιθυρίζουν «ωχ, πάλι μιλάει»…και σου χρεώνουν πίσω από την πλάτη σου κινήσεις μόνο για την προσωπική σου προβολή.
Δεν πάνε καλά τα πράγματα φίλε Ανδρέα και το γνωρίζεις καλύτερα απ’ όλους. Δεν μπορεί να πηγαίνουν καλά τα πράγματα όταν μία χώρα ελπίζει να ανακάμψει τουριστικά από «κρατήσεις της τελευταίας στιγμής». Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει στρατηγική και πλάνο. Και θα μπορούσαν να έχουν γίνει κινήσεις μήνες πριν. Αλλά δεν έγιναν…
Δεν είναι για γέλια η επιστολή που στείλατε ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ προς τον πρωθυπουργό στις αρχές Αυγούστους με προτάσεις και μέτρα που μπορούν να υποστηρίξουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα; Δεν θα μπορούσε να είχατε ζητήσει μέτρα νωρίτερα; Να είχατε προτάσεις στο τραπέζι; Θα μπορούσατε για παράδειγμα να κάνετε πρόταση στα μέλη του ΣΕΤΕ ότι όποιος πάει για διακοπές στις προβληματικές από το προσφυγικό περιοχές με έκπτωση 50%, την ίδια έκπτωση τις αντίστοιχες μέρες θα δικαιούται και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο Τουρισμός δεν είναι μόνο οι μεγάλες μονάδες σαν την δική σου – είναι και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που φέτος καταρρέουν σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Π. Τοκούζη, όχι μόνο λόγω κίνησης αλλά και λόγω φορολογικής αφαίμαξης.
Φίλε Ανδρέα σταμάτα να συμπορεύεσαι εδώ και χρόνια με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού που γελοία επιμένει να μετράει «κεφάλια», απαξιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ξένων επισκπετών (μέση δαπάνη, διάρκεια διαμονής, εποχικότητα) άρα θίγει άμεσα τα συμφέροντα του κλάδου.
Φίλε Ανδρέα ο κλάδος καίγεται και τα χρόνια που έρχονται είναι αβέβαια. Είναι κρίμα όταν αποχωρήσεις από τον ΣΕΤΕ η φωτιά να μην έχει αφήσει τίποτα όρθιο και να χρεωθείς ως μία γραφική παρουσία στην ηγεσία του ΣΕΤΕ κι ένας πολύ επιτυχημένος ”yes man” όλων των κυβερνήσεων.

Σχόλια (3)

 1. Author’s gravatar

  Αληθινά τα άρθρα σου, αλλά οι άνθρωποι πανικοβλημένοι από την
  απελπιστική κατάσταση που έχει έρθει ο Ελληνικός λαός ,δεν κάνουν τίποτα σωστό, μόνο άσχετες σπασμωδικές κινήσεις όπως διαβάζουμε στον τύπο, που είναι επικίνδυνες για το μέλλον του τόπου αλλά τουλάχιστον σκορπάνε γέλιο.

 2. Author’s gravatar

  Ότι και να πεις ,αυτοί τον χαβά τους ,δεν ενδιαφέρονται για τίποτα,
  μόνο για τον εαυτόν τούς και ας πεθαίνει ο ελληνικός λαός.
  Δυστυχία, αυτοκτονίες ,απειλές, εκβιασμοί και ότι θέλεις
  τάχα για την ανάπτυξη.
  Το να βγαίνουν εκπρόσωποι κλάδων και ως ειδικοί να διαστρεβλώνουν τα πράγματα δείχνει την αξιοπιστία τους.
  Ποια ανάπτυξη που δεν ξέρουν να μετρήσουν ως το δέκα..
  Ένα απλό παράδειγμα , έχω κάποια ακίνητα και μου έρχεται ενφια τέτοιο που δεν μπορώ να το πληρώσω, να το πουλήσω δεν μπορώ, θα γίνει δήμευση.
  Παραβιάζουν το σύνταγμα και αποφασίζουν και διατάσουν για ποσά που δεν έχουν ελέγξει εάν είναι δυνατόν να τα πληρώσουν με τα εισοδήματα τους.
  Μην φαντάζονται ότι όλα θα περάσουν, κάποια στιγμή θα μετανιώσουν πικρά για το κακό που κάνουν.

 3. Author’s gravatar

  Δηλαδή σύμφωνα με τον “φίλο” Ανδρέα ο τουρισμός είναι στα πάνω του επειδή αυξήθηκαν οι αφίξεις από το πρώτο επτάμηνο του 2015 στο αντίστοιχο του 2016? Αυτό ήταν? Λύθηκε το πρόβλημα του τουρισμού? Επίσης αν κοιτάξει κανείς τα συγκεκριμένα στατιστικά αναφέρεται πως ο τελευταίος διαθέσιμος μήνα που καταγράφεται και ο οποίος έχει και τεράστια άνοδο σε όλα τα νούμερα στις αφίξεις (μήνας Ιούλιος), βασίζεται σε εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ. Ενδεικτικά απλά θα αναφέρω πως αν παίρναμε απλά το εξάμηνο χωρίς τον extra μήνα εκτίμησης του ΣΕΤΕ οι αφίξεις στο Άκτιο από θετική μεταβολή της τάξης του 18,7% για το επτάμηνο θα έπεφταν στο 13,5% για το εξάμηνο. Ο καθένας ας κοιτάξει τα στατιστικά και ας βγάλει τα συμπεράσματα του.

Σχολιάστε