«Τι πίνουν και δεν μας δίνουν σε αυτό το υπουργείο;»

«Τι πίνουν και δεν μας δίνουν σε αυτό το υπουργείο;»

Τι πίνεις και δεν μας δίνεις;
Η Ελενα Κουντουρά ξαναχτυπά από τον…κόσμο της. Με απάθεια και το μόνιμο μοτο της «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα» ζει και λειτουργεί σ’ ένα ροζ παράλληλο σύμπαν που δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Με το μόνιμο χαμόγελο στα χείλι, λες και ο κλάδος είναι στα καλύτερα του κάποιοι την έχουν πείσει ότι η υπερβολική αισιοδοξία θα κάνει καλό στο προφίλ της και στον Ελληνικό Τουρισμό. Παραγνωρίζει επίσης το γεγονός ότι με την υψηλή φορολόγηση έβαλε και την ταφόπλακα στον Ελληνικό Τουρισμό για τα επόμενα χρόνια θετοντάς τον έξω από τον χάρτη του ανταγωνισμού.
Και πριν από την Ελενα το χάος. Δεν υπήρχαν τουρίστες, υποδομές…Όλα έγιναν επί Ελενας. Αυτή ήταν που χρόνια τώρα δούλευε αθόρυβα για τον Ελληνικό Τουρισμό, όταν κανείς δεν τον είχε ανακαλύψει. Το ότι καρπώνεται και με δημόσιες δηλώσεις της την δουλειά προκατόχων της, φορέων και επιχειρηματιών του Τουρισμού το αφήνουμε στην κρίση σας. Η Ελενα Κουντουρά που ανέλαβε στο υπουργείο τον Ιανουάριο του 2015 δηλώνει ευθαρσώς «υποστηρίζω κάθε ενέργεια που καθιστά το τουριστικό προϊόν της χώρας μας πιο ανταγωνιστικό και αγωνίζομαι προς αυτή την κατεύθυνση για όλα τα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου και στον τομέα ευθύνης μου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ιστορικό ρεκόρ αφίξεων και εσόδων του 2015, μετά από τη συστηματική εφαρμογή της νέας μας τουριστικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας».
Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού σε πρόσφατη συνέντευξη της κάνει λόγο για νέο ρεκόρ του Ελληνικού Τουρισμού με τις «διεθνείς αεροπορικές αφίξεις είναι αυξημένες κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι» και αποσιωπά την σημαντική πτώση των οδικών αφίξεων. Η Ελενα Κουντουρά συνεχίζει με το χαμόγελο στα χείλι να μοιράζει ελπίδες την στιγμή που οι φορείς του κλάδου και οι επιχειρηματίες –αυτοί που χρηματοδοτούν μόνοι τους χρόνια τώρα τον Ελληνικό Τουρισμό και έχετε βάλει σκοπό να τους εξοντώσετε- κρατούν μικρό καλάθι και κάνουν λόγο για οριακή αύξηση.
Στον αριθμό των τελικών αφίξεων για κέρδη και ζημίες σημαντικό ρόλο θα παίξει η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στις οδικές αφίξεις που μέχρι στιγμής καταγράφουν απώλειες -7,4%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηνιαίου Στατιστικού Δελτίου του SETE Intelligence, σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το τρέχον έτος ανέρχεται σε +278 χιλ. και η μείωση των οδικών σε -337 χιλ.
Και όσο για την κρουαζιέρα, τα μηνύματα είναι απαισιόδοξα. Πριν από ένα περίπου μήνα ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Θεόδωρος Κόντες δηλώνει για το 2016, ότι υπολογίζεται «στην Ελλάδα να έρθουν 150.000-200.000 λιγότεροι τουρίστες κρουαζιέρας, θα γίνουν 150 λιγότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η μείωση της κίνησης για το 2017 φαίνεται να είναι αισθητή». Και ο ίδιος πρόσθετει: «Παράλληλα, παρά τις ακυρώσεις προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων σε λιμάνια της Τουρκίας λόγω των τρομοκρατικών κτυπημάτων οι προτιμήσεις των εταιρειών-κολοσσών της κρουαζιέρας στρέφονται -σε μεγάλο βαθμό- σε λιμένες της Δυτικής Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας».
Στοιχεία Ελενα που αποδεικνύουν μέχρι στιγμής ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επιδεινώνουν τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το 2016, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και το ότι η Ελλάδα δεν βγήκε κερδισμένη το 2016 από το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στα ταξίδια από την Ρωσία προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία στους κερδισμένους της φετεινής χρονιάς είναι Ιόνιο, Κυκλάδες και Κρήτη, στους χαμένους τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο που επηρεάζονται από το προσφυγικό, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στην Πελοπόννησο και την Αθήνα.
Να κάνεις τον σταυρό σου Ελενα, να κλείσει η χρονιά έστω και με μονοψήφια αύξηση. Ας είναι έστω κι έτσι…

Σχόλια (1)

  1. Author’s gravatar

    Δυστυχώς, λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις.
    Τις ζημιές όμως τις φορτώνεται ο λαός και όχι η κυβέρνηση.
    Δυστυχώς εάν δεν εξαφανισθούν δεν γίνεται τίποτα, φαντάζομαι ότι για
    τα δεινά που τραβά ο Ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι θα λογοδοτήσουν.

Σχολιάστε