«Βλέπουν μόνον ότι τους βολεύει στο υπουργείο Τουρισμού»

«Βλέπουν μόνον ότι τους βολεύει στο υπουργείο Τουρισμού»

Και οι αφίξεις καλά κρατούν καθώς και τα «μαγειρέματα» με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά να ανακοινώνει περιχαρής εκτιμήσεις ή αποτελέσματα από το «κυνήγι κεφαλών» -αφίξεων και να αποκρύπτει την αλήθεια.
Ναι, σωστά διαβάσατε «κυνήγι κεφαλών», αφού η αγαπητή Ελενα μετράει κεφάλια-αφίξεις χωρίς να συνυπολογίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει απωλέσει ο Ελληνικός Τουρισμός και τα οποία δείχνουν την πραγματική διάσταση.
Οι αφίξεις αγαπητή Ελενα δεν λένε απολύτως τίποτα. Γιατί ένας τουρίστας μπορεί να επιλέξει την Ελλάδα για διακοπές με κόστος 10€ μέχρι και 1000€. Κι αυτός ο τελευταίος έχει απωλεσθεί και μας το αποκρύπτετε. Δεν λέτε όλη την αλήθεια παρά αρκείστε μόνο στα πυροτεχνήματα. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ξένων ταξιδιωτών στην χώρα μας, σας διαψεύδουν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2015 υπήρξε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 5,5% (μείωση κατά 10,2% στις εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28) αλλά η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε στα 541€ σε σχέση με το 2014 που ήταν 552€ (από τα 604€ που ήταν το 2013) ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 7,2 διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας μείωση κατά 6,5% σε σύγκριση με το 2014 ( 7,7 διανυκτερεύσεις ήταν το 2013 και 11 διανυκτερεύσεις που ήταν το 2008) .
Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2016, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις –σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος εμφάνισαν μείωση κατά 6,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 2.078 εκατ. ευρώ και οι αφίξεις μείωση κατά 1,3%.
Παρά την αύξηση των επισκεπτών το Ελληνικό Τουριστικό προϊόν εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλή σχέση ποιότητας – τιμής, με την μέση κατά κεφαλήν δαπάνη να έχει μειωθεί κατά 32% σε σχέση με το 2008 και την Ελλάδα να προσελκύει τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις τουριστών που ξοδεύουν λίγα χρήματα.
Οι δαπάνες των τουριστών υποχωρούν και οι επιχειρήσεις του Τουρισμού αιμορραγούν. Αιμορραγούν όχι μόνο από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη αλλά και από την χρηματοδότηση από την τσέπη τους στο «κυνήγι κεφαλών» που εσείς κομπάζετε ότι πετύχατε.
Ξέρετε αγαπητή Ελενα, για να συντηρηθούν οι πτήσεις τσάρτερ Μάρτιο και Οκτώβριο –και να μιλάτε εσείς για αύξηση αφίξεων και επιμήκυνση περιόδου- οι ξενοδοχειακές μονάδες ρίχνουν τις τιμές τους για να γίνουν πιο ελκυστικές και κατά συνέπεια πιο ελκυστικός και ο προορισμός. Κι αν αυτό σταματήσει –γιατί ως πότε θα αντέχουν οικονομικά αφού τους έχετε ξεζουμίσει- χαθήκαμε γιατί σημαίνει μικρότερη σεζόν και αρνητικές συνέπειες στον Τουρισμό μας.
Σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού τομέα και τις επενδύσεις που συνέχεια διατυμπανίζετε αγαπητή Ελενα θα απογοητευθείτε από τους αριθμούς.
Σύμφωνα με την έρευνα του World Economic Forum (WEF) για το 2015 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση παγκοσμίως και την 18η στην Ευρώπη με σοβαρές υστερήσεις, στο επιχειρηματικό περιβάλλον (104η θέση), στην ανταγωνιστικότητα των τιμών (113η θέση), στις οδικές και λιμενικές υποδομές (51η θέση) και τέλος στους φυσικούς πόρους (46η θέση).

Σχολιάστε