«Παραιτηθείτε κύριοι! Είστε ξεπερασμένοι!»

«Παραιτηθείτε κύριοι! Είστε ξεπερασμένοι!»
 του Αλέξιου Κοιμήση
Παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα η εξέλιξη της τουριστικής  κίνησης.
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι επαγγελματίες του χώρου παρακολουθούν  τις εξελίξεις σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο να τρέχουν σε όλα τα μέτωπα, με σταθερή την εικόνα αστάθειας της χώρας.
Οι αισιόδοξες δηλώσεις μέχρι πριν ένα μήνα της ηγεσίας του ΣΕΤΕ στην ΙΤΒ στο Βερολίνο ότι οι «διεθνείς αφίξεις για το σύνολο του έτους μπορεί να ανέλθουν στα 27 εκατ.», όσο και της αρμόδιας υπουργού Ελενας Κουντουρά «για θετικό πρόσημο το 2016 στον τουρισμό» –αγνοώντας την πραγματική κατάσταση και εικόνα της χώρας- σκόρπισαν στο Αιγαίο.   
 Σε εθνικό επίπεδο οι προκρατήσεις σε ελεύθερη πτώση, τα κρουαζιερόπλοια αλλάζουν ρότα, οι μεμονωμένες κρατήσεις και τα συμβόλαια με τους touroperators  παγωμένα. Και ο Μάρτιος μας αποχαιρέτησε με οριακή πτώση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Amadeus.  
Το θολό τοπίο με την ανυπαρξία επιθετικού marketing από την Πολιτεία και από τους φορείς δοκιμάζουν τις αντοχές όχι μόνο του Ελληνικού τουρισμού αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά του.
Χρόνια τώρα οι ηγεσίες του υπουργείου Τουρισμού –που οι εκάστοτε κυβερνήσεις  το πηγαινοέφερναν μία αυτόνομο και μία υπό την σκέπη άλλων υπουργείων- δεν έχτισαν ουσιαστικά σ’ ένα γερό brand name για την Ελλάδα. Οι φορείς φρόντισαν να εξυπηρετούν τα μεγαλοσυμφέροντα τους, αφέθηκαν στην ευημερία των αριθμών και δεν πίεσαν όσο θα έπρεπε για την λύση δομικών και θεσμικών προβλημάτων όλου του κλάδου μέσα από ένα μακροχρόνιο σχέδιο και αποτελεσματική στρατηγική. Εκμεταλλεύτηκαν όπως και τώρα με την κ. Κουντουρά την άγνοια των υπουργών, έμειναν στις διαπιστώσεις και στο να επιρρίπτουν ευθύνες στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου και δεν φρόντισαν να προτείνουν λύσεις για τα βαρίδια που κουβαλάνε οι επιχειρηματίες και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι που πλήττονται περισσότερο.
Και φτάσαμε στο σήμερα. Προσφυγικό, βίζες, φορολογικό, αξιολόγηση  και οι φορείς  να κάνουν λόγο για «ανάπτυξη του κλάδου σε δύο ταχύτητες»,  με την κίνηση στα νησιά που δέχτηκαν μεταναστευτικές ροές  σε ελεύθερη πτώση. Οι ξενοδόχοι σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω κινδυνεύουν με λουκέτο. Και η απόφαση του υπουργείου να τονώσει την κίνηση στα εν λόγω νησιά μέσω του κοινωνικού τουρισμού είναι «παρηγοριά στον άρρωστο». Στον «άρρωστο» μικρομεσαίο επιχειρηματία που κινδυνεύει να βάλει λουκέτο, που τον κυνηγάνε οι υποχρεώσεις, τα δάνεια, οι εισφορές. Έχει βέβαια και μία ελπίδα. Να τον αγοράσει κάποιο ξένο fund. Και ο αφελληνισμός του τουριστικού κλάδου αφορά όλη την χώρα.
Κύριοι, ας σοβαρευτούμε. Ο Ελληνικός Τουρισμός βρίσκεται σε πτώση ελέω ανοργανωσιάς και ο κίνδυνος να χαθεί η χρονιά είναι ορατός. Το ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο hot spot έχει περάσει στις ξένες αγορές και δεν αρκούν οι επισκέψεις της κ. Κουντουρά στο εξωτερικό για την ανατροπή της εικόνας. Ο ξένος τουρίστας δεν ξέρει που πέφτει το βόρειο Αιγαίο, ξέρει την Ελλάδα. Και καθημερινά βομβαρδίζεται από αρνητικές εικόνες. Οι φορείς δεν επιτρέπεται να διασπείρουν φρούδες ελπίδες με εκτιμήσεις αλλά να βάλουν στο τραπέζι λύσεις ουσιαστικές.
Οι φορείς οφείλουν να πιέσουν την κυβέρνηση  να υπάρξει ένα μακροχρόνιο, ρεαλιστικό και ευέλικτο πλάνο στρατηγικής για τον Τουρισμό με crisismanagment,  να μπει τέλος στην φοροεισπρακτική πολιτική σε βάρος του κλάδου –που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια- να υπάρξουν κίνητρα για λειτουργία των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων  που θα τονώσουν οικονομικά και τις τοπικές κοινωνίες.
Πάρτε μέτρα κ. Κουντουρά και ακούστε τα πραγματικά μηνύματα από τις αγορές, όπως διαμορφώνονται τώρα. Βρείτε λύσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για το χάλι στο λιμάνι του Πειραιά που αντικρίζουν οι ξένοι τουρίστες. Το χάλι στα χερσαία σύνορα μας  που στερεί οδικούς τουρίστες από τα Βαλκάνια στην Βόρεια Ελλάδα, την αιμορραγία των επιχειρηματιών από τα αβάσταχτα φορολογικά βάρη. Βρείτε λύσεις που θα βάλουν φρένο  στην αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου σε όλη την Ελλάδα. Άμεσα και με χειρουργική ακρίβεια για τον αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας, τον Ελληνικό Τουρσμό. Γιατί, «πιστοί και επαναλαμβανόμενοι τουρίστες» όπως δηλώσατε πριν από λίγο καιρό κ. Κουντουρά δεν υπάρχουν.   
Κύριοι του ΣΕΤΕ και του ΞΕΕ φαντάζετε κουρασμένοι, ανεπαρκείς και ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις, από την κρίση που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε εδώ και χρόνια. Άβουλοι να παρέμβετε δυναμικά στις  προκλήσεις, να σχεδιάσετε και να προτείνετε μακρόπνοο σχέδιο για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης. Η αντοχή  του Ελληνικού Τουρισμού και η ανοχή του κλάδου κάποτε τελειώνουν. Παραιτηθείτε. Για να ανοίξει ο δρόμος σε επιχειρηματίες  με έμπνευση, φαντασία και μεράκι, αποφασισμένους για ρήξεις και τομές στον κλάδο.

Σχόλια (3)

  1. Author’s gravatar

    Πόσο δίκιο έχετε κ. Κοιμήση. Τόσο η πολιτεία όσο και όλοι οι υπεύθυνοι φορείς έχουν παρατήσει τον κλάδο του τουρισμού στη μοίρα του, η οποία προβλέπεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δυσοίωνη. Αν δεν αλλάξουν άμεσα όλοι οι υπεύθυνοι, παίρνοντας μαζί τους και τις κακές πρακτικές χρόνων που εφαρμόζουν, ο τουρισμός δεν θα έχει μέλλον.

Σχολιάστε