Και όμως… Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας!

Και όμως… Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας!

[προειδοποίηση: αντιδημοφιλές ποστ]
Αν βαθμολογούσα το έργο της απερχόμενης κυβέρνησης, τον μεγαλύτερο βαθμό θα τον έδινα στην εξωτερική πολιτική και την διπλωματία: Εκεί που στο Μακεδονικό το θυμικό των πολλών μιλάει για “προδοσία”, τα γεγονότα λένε πως η Ελλάδα ανέλαβε την φύλαξη του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, ανέλαβε να δώσει τα φώτα της σε θέματα άμυνας στην γείτονα χώρα, να την καταστήσει οικονομική της ενδοχώρα, εν γένει προλαβαίνοντας να φτιάξει -για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους- μια σχέση που θυμίζει προστάτιδα-“προτεκτοράτο”, προτού το καταφέρει η Τουρκία, οπότε θα μιλούσαμε για “γεωπολιτική περικύκλωση”. Τα περί γλώσσας, κλπ έχουν όντως ενδιαφέρον, αλλά ακαδημαϊκό και μόνο. Καλά είναι αυτά, αλλά για φιλολογικά τσάγια.
Πολύ σημαντικό θεωρώ τον σχηματισμό της συμμαχίας με Κύπρο και Ισραήλ, σε συνεννόηση με ΗΠΑ και σύμπραξη της Αιγύπτου, η οποία είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, σε αντίθεση με το ψεκασμένο καλαμπούρι δεκαετιών για “αδελφούς Παλαιστίνιους” και ασπρόμαυρα τραπεζομάντηλα.
Αλλά και η διαρκής συνεννόηση με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ήταν μια διπλωματική επιλογή που έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια, όπως έκαναν και άλλα γκρουπ χωρών (Βίσεγκραντ, κλπ).
Και το κυριότερο, αυτά έγιναν όπως πρέπει να πράττει η διπλωματία, δουλεύοντας με ρεαλισμό και τον δέοντα βαθμό αδιαφορίας στο μαζικό συναίσθημα, το θυμικό.

Από τον τοίχο του φίλου Θάνου Παναγόπουλου

Σχολιάστε