Κρίσιμες ώρες: Η Τουρκία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί

Κρίσιμες ώρες: Η Τουρκία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο έντασης, με κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκική Αεροπορία, η Άγκυρα τραβάει και άλλο το σχοινί.

Κρίσιμες θεωρούνται οι αμέσως επόμενες ώρες, καθώς από αύριο Κύπρος και Ελλάδα είναι αναγκασμένες να κινούνται στους ρυθμούς των τουρκικών προκλήσεων που αρχίζουν να κλιμακώνονται επικίνδυνα: Μετά από τις αρκετές δύσκολες ημέρες με εμπλοκές και υπερπτήσεις η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελόριζου και εκεί που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία συστηματικά επιλέγει περιοχές για ασκήσεις που …οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης καθώς καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτες τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ακόμη και την υπέρπτηση ελληνικών νησιών.

Ως γνωστό, το τελευταίο διάστημα ο ουρανός στο Αιγαίο πήρε φωτιά καθώς μετά από αρκετό καιρό καταγράφηκαν εννέα αερομαχίες, με τη νευρικότητα της Άγκυρας να χτυπά κόκκινο. Η πιο σοβαρή πρόκληση ήταν η υπερπτήση στη Ρω, όταν τουρκικό F-16 πέρασε σε ύψος 5.400 ποδών, καταδιωκόμενο από αντίστοιχο ελληνικό αεροσκάφος της 336 Μοίρας.

Από τις εννέα συνολικά αερομαχίες που έγιναν, οι τρεις έλαβαν χώρα στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης. Μάλιστα οι Τούρκοι στην ίδια περιοχή θέλησαν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο και με πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους.

 

Την ίδια ώρα, Νότια της Λεμεσού, σε περιοχές που επικαλύπτουν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνει για σεισμογραφικές έρευνες το Barbaros η Τουρκία, σε μία ακόμη προσπάθεια συντήρησης της έντασης και διατήρησης των γνωστών παράνομων βλέψεων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την Navtex 549/19 η Τουρκία αναγγέλλει την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή (με την κίτρινη σήμανση) από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA και τα συνοδευτικά σκάφη, M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα από 1η Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2019.

Παράλληλα, το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih το οποίο τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούσε γεώτρηση στον Κόλπο της Αττάλειας εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, τις τελευταίες ημέρες έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του είχε ελλιμενιστεί στην Αττάλεια. Το γεωτρύπανο έχει αποπλεύσει και ενώ ως προορισμός αναφέρεται το Φοινίκι τουρκικό λιμάνι ανατολικά του Καστελόριζου το Fatih έχει πάρει πορεία προς νότια σαν να κατευθύνεται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι κινήσεις τόσο του Barbaros όσο και του Fatih παρακολουθούνται στενά από Αθήνα και Λευκωσία, ώστε να αποτραπούν απόπειρες επιβολής τετελεσμένων.

Τους προηγουμένους μήνες το Barbaros είχε πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λάρνακας, και οι δυο περιοχές αφορούν τα παράνομα Οικόπεδα F και G τα οποία έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος στην τουρκική κρατική Εταιρία ΤΡΑΟ και σύμφωνα με το γνωστό έγγραφο που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στον ΟΗΕ θα επιχειρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η πραγματοποίηση παράνομης γεώτρησης από τουρκικό γεωτρύπανο.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία πραγματοποιεί άσκηση με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου (1-3 Μαΐου) (NAVWARN 0546/19) και έχει δεσμεύσει επίσης παράνομα για ασκήσεις περιοχή νότια της Λεμεσού (NAVWARN 550/19) για διάστημα μέχρι και τις 16 Μαΐου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό με την Άγκυρα να δείχνει να τραβάει το σχοινί επικίνδυνα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ίσως δεν ήταν τυχαίο το ότι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις ισοπέδωσαν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στην Λωρίδα της Γάζας. Πιθανόν να συνιστά και ένα μήνυμα για την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, τo Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αποκαλύπτει μήνυμα προς ναυτιλομένους που στάλθηκε από το «Κύπρος Ράδιο» για λογαριασμό της Λευκωσίας και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν, διαφορετικά προειδοποιεί πως θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης των πληρωμάτων των τουρκικών πλοίων.

Το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς το «Φατίχ» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο εξασφάλισε το ΚΥΠΕ έχει ως ακολούθως: «Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας . Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του ‘Φατίχ’ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας». Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους.
«Απαιτούμε όπως άμεσα τερματίσετε τις παράνομες ενέργειές σας», καταλήγει το μήνυμα που στέλνει το Ράδιο Κύπρος στο «Φατίχ».

Σχολιάστε