Τι εισπράττει και τι πληρώνει το Κράτος για ενοίκια;

Τι εισπράττει και τι πληρώνει το Κράτος για ενοίκια;

Γράφει ο ΙσχυροΓνώμων

Να ζήσω να το δω και αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιείται σχετικά αξιοπρεπώς η δημόσια περιουσία και τι στον κόσμο! Μέχρι τώρα αφήναμε ακίνητα «διαμάντια», ειδικά το Ολυμπιακά έργα, να φθείρονται και να μαραζώνουν χωρίς κανένα όφελος για τον ελληνικό λαό.. Αντίθετα η δήθεν «συντήρησή» τους μας έβαζε και μέσα… Ενώ όπως θα διαπιστώσετε και στην συνέχεια του κειμένου -βάσει των σχετικών δεδομένων- το Δημόσιο πληρώνει πολλά για να στεγάσει τις υπηρεσίες του και εισπράττει πολύ λίγα από την παραχώρηση των δικών του περιουσιακών στοιχείων… Που βεβαίως θα μπορούσε να αξιοποιήσει και για να εγκαταλείψει κάποια από τα πανάκριβα κτίρια που μισθώνει!!

Αν μη τι άλλο η είδηση για το Μέγαρο Δεληγιώργη δείχνει ως κάτι να κινείται: Σε ένα από τα κτίρια των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, θα στεγάζεται πλέον το ευρωπαϊκό παράρτημα μίας πολύ σπουδαίας γκαλερί της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το Μέγαρο Δεληγιώργη.

Στο επιβλητικό κτίριο στην οδό Κανάρη, που φέρει την υπογραφή του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, όπου, μέχρι πρότινος, στεγαζόταν η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, εγκαινιάστηκε ένας νέος εκθεσιακός χώρος από τον Eric Allouche και τον George Benias. Όπως έγινε γνωστό η μίσθωση είναι δεκαετής και θα έχει μηνιαίο μίσθωμα 17.000 ευρώ.

Την ώρα όμως που το δημόσιο αρχίζει δειλά – δειλά να βλέπει ότι … υπάρχει προοπτική να εκμεταλλευτεί τα … ανεκμετάλλευτα εδώ και δεκαετίες κτίρια ιδιοκτησίας του που.. αραχνιάζουν, το Κράτος επιβαρύνεται με «τσουχτερές» τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για την ενοικίαση χώρων που στεγάζουν υπουργεία και λοιπές υπηρεσίες.

Παρά τις δύο οριζόντιες μειώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τα σχετικά στοιχεία εμφανίζουν ενοίκια που φτάνουν έως και τα 24 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο όταν ο μέσος όρος ακόμη και για τις ποιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας δεν ξεπερνούν τα 8-12 ευρώ.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα με τα υψηλότερα ενοίκια με τα οποία επιβαρύνεται σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας:

  • Το ακριβότερο μισθωτήριο αφορά στο κτήριο επί της Λεωφόρου Μεσογείων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 202.136,63 ευρώ για ένα ακίνητο επιφάνειας 8.214 τετραγωνικών μέτρων. Το ενοίκιο ανά τετραγωνικό ξεπερνά τα 24,5 ευρώ  και είναι ένα από τα υψηλότερα που εξακολουθούν να καταβάλλονται σήμερα στην Αττική όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς.
  • Για το κτήριο επί της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος όπου στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 177.722 ευρώ για γραφεία συνολικής επιφάνειας 10.679 τετραγωνικών μέτρων. Το μηνιαίο μίσθωμα ανά τετραγωνικό είναι σαφώς μικρότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς πέφτει στα 16,6 ευρώ.
  • Τρίτο υψηλότερο μίσθωμα, αυτό που καταβάλλεται σε γνωστό επιχειρηματία. Αφορά στο κτήριο στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Αλκιφρονος όπου ακόμη και σήμερα στεγάζεται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται στα 135.962 ευρώ για επιφάνεια γραφείων της τάξεως των 12.105 τετραγωνικών μέτρων (μίσθωμα 11,23 ευρώ ανά τετραγωνικό). Για το ΣΔΟΕ, παραμένει «ζωντανό» το σχέδιο μετεγκατάστασης στο ιδιόκτητο κτήριο του «Κεράνη» το οποίο ούτως ή άλλως επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 2,65 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω της σύμβασης του sale and lease back που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Η μετεγκατάσταση, έχει κολλήσει προς το παρόν στις αντιδράσεις των εργαζομένων με αποτέλεσμα το δημόσιο να επιβαρύνεται και με τα 221 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως του «Κεράνη» αλλά και με τα 135.962 ευρώ του ΣΔΟΕ.
  • Στην Λεωφόρο Αμαλίας 12, στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού. Το κτήριο, συνολικής επιφάνειας 4.415 τετραγωνικών μέτρων ενοικιάζεται αυτή τη στιγμή προς 82.044 ευρώ τον μήνα ή προς 18,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ποσό επίσης υψηλό –σύμφωνα πάντοτε με κτηματομεσίτες που κάνουν συμβόλαια στο κέντρο της Αθήνας- για τα δεδομένα της εποχής.

Συνολικά το 2016 τα στοιχεία έδειχναν πως μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει, το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να καταβάλλει 5,7 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ενοίκια. Στο ποσό αυτό, μάλιστα, δεν περιλαμβάνονται τα μισθώματα δήμων, νοσοκομείων και λοιπών φορέων που δεν ανήκουν στην κεντρική διοίκηση, δηλαδή στα υπουργεία και στους φορείς του στενού δημόσιου τομέα. Αν συνυπολογιστούν και αυτοί οι φορείς, η ετήσια δαπάνη για ενοίκια εξακολουθεί να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως (δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 9 εκατ. ευρώ) παρά τα δύο οριζόντια «κουρέματα» –αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%– που έχουν γίνει στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες του Δημοσίου.

Τι εισπράττει όμως το Κράτος από τα κτίρια που νοικιάζει;

Για την ίδια χρονιά (2016) το ελληνικό δημόσιο ανέμενε έσοδα 42,32 εκατ. ευρώ από τα 19 ακίνητα (σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα), τα οποία αξιοποιούνται ήδη από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με την σχετική λίστα τα ακίνητα αφορούν τόσο σε εκτάσεις όσο και σε ακίνητα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού και τα έσοδα έχουν αρχίσει να εισπράττονται από το 2014 και κάποια φτάνουν σε βάθος χρόνου μέχρι το 2019 και για μια περίπτωση μέχρι το 2065. Ειδικά για φέτος το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, ύψους 10,6 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την αξιοποίηση των κτιρίων στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για το ελληνικό γραφείο τύπου και πληροφοριών της Νέας Υόρκης, αλλά και το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον για τα οποία φέτος θα εισπραχθούν 8,1 εκατ. ευρώ για το πρώτο και 2,5 εκατ. ευρώ για το δεύτερο.

Για την έκταση στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής θα εισπραχθεί φέτος δόση 357.000 ευρώ, για το 6ώροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας (Ευαγγελιστρίας 9) θα εισπραχθεί δόση ύψους 344.000 ευρώ, για το ακίνητο στην Τούζλα Παγγαίου η φετινή δόση είναι 290.000 ευρώ, για το Χώρο Εγκατάστασης Υποστήριξης (ΧΕΥ) του σιδηροδρομικού σταθμού Νερατζιώτισσας η δόση ανέρχεται σε 270.000 ευρώ, για το Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς η δόση είναι 110.000 ευρώ, για το ακίνητο στην οδό Θεοφίλου 13 στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκη η δόση είναι 108.000 ευρώ , για το Ειρηνοδικείο Μεσσήνης η δόση είναι 46.000 ευρώ και για το Σανατόριο Μάνας η δόση είναι 8.300 ευρώ.

Από αυτά  τα στοιχεία αυτό που ξεκάθαρα προκύπτει είναι ότι το Κράτος «μπαίνει μέσα» όταν στην ζυγαριά μπαίνει το τι δίνει για να νοικιάζει ακίνητα και τι εισπράττει ως εκμισθωτής της περιουσίας του! Εν κατακλείδι, το ελληνικό Κράτος έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη για να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα!

Σχολιάστε