λαμπτηρας1
 

Βρείτε το πιο φθηνό ρεύμα

Μοιραστείτε:

FacebookTwitter


Σκέφτεστε να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος και να μειώσετε το λογαριασμό σας; Μπορεί οι ονομαστικές χρεώσεις των εναλλακτικών παρόχων να είναι χαμηλότερες της ΔΕΗ, αλλά πώς θα αποφασίσετε ποιος πάροχος και ποιο πρόγραμμα σας συμφέρει;

Ο οδηγός συγκρίνει τα κύρια χαρακτηριστικά των προγραμμάτων, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα και να ολοκληρώσετε την αλλαγή στο νέο πάροχο.

 1. Τα βασικά – Χρεώσεις και τιμολόγια ρεύματος

Τιμολόγιο

Το τιμολόγιο που θα κληθείτε να πληρώσετε χωρίζεται στις «ανταγωνιστικές» και «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις.

Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις περιλαμβάνουν το κόστος για την παραγωγή της ενέργειας. Συνήθως η χρέωση διαφέρει σε κάθε πάροχο και υπολογίζεται ανά κιλοβατώρα (kWh). Οι εκπτώσεις που παρέχονται από τον εκάστοτε πάροχο αναφέρονται στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι ίδιες ανεξαρτήτως παρόχου, και περιλαμβάνουν το κόστος χρήσης του ηλεκτρικού δικτύου μεταφοράς και διανομής, δημοτικά και ειδικά τέλη, τέλη υπέρ τρίτων κτλ. Είτε υπολογίζονται ανά κιλοβατώρα ή είναι πάγιες.

Επίσης στις χρεώσεις που παρατίθενται από τις εταιρίες δε συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.

Νυκτερινό τιμολόγιο

Εάν διαθέτετε μετρητή με χρονοχρέωση, δηλαδή ο μετρητής μετρά χωριστά την ημερήσια και νυκτερινή κατανάλωση, θα πρέπει να επιλέξετε νυκτερινό πρόγραμμα. Μπορεί να αποδειχτεί φθηνότερο ανάλογα με την κατανάλωση. Το νυκτερινό ωράριο για τη χειμερινή και θερινή περίοδο είναι:

 • Χειμερινό (1 Νοεμβρίου – 30 Απριλίου): 02:00-08:00 και 15:00-17:00
 • Θερινό (1 Μαίου – 31 Οκτωβρίου): 23:00-07:00

Για μετρητή με χρονοχρέωση, κάνετε αίτηση στο γραφείο εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ, με λογαριασμό ρεύματος, αστυνομική ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ σας. Η εγκατάσταση στοιχίζει 34€ συν ΦΠΑ.

Μονοφασική ή τριφασική ισχύ παροχής

Το τιμολόγιο διαμορφώνεται ανάλογα με την ισχύ παροχής που έχετε στο σπίτι σας. Η ισχύς αναγράφεται στο λογαριασμό (δείτε το πεδίο “Συμφωνημένη Ισχύς Παροχής (kVA)”. Αν γράφει 8 τότε έχετε μονοφασική αλλιώς αν γράφει 25 έχετε τριφασική. Η τριφασική παροχή είναι πιο ακριβή.

Ποσό εγγύησης/προκαταβολής

Συχνά κατά την αλλαγή παρόχου πρέπει να καταβάλετε εγγύηση στο νέο προμηθευτή για την εξασφάλιση τυχόν μελλοντικών οφειλών. Το ποσό διαφέρει μεταξύ των παρόχων και περιλαμβάνεται στον πρώτο λογαριασμό που θα λάβετε.

Επίσης θα πρέπει να σας επιστραφεί η εγγύηση που έχετε καταβάλει στον προηγούμενο προμηθευτή. Επιστρέφεται συνήθως με συμψηφισμό στον τελικό λογαριασμό.

 1. Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωσή σας

Πριν επιλέξετε νέο πάροχο και πρόγραμμα πρέπει πρώτα να υπολογίσετε την ετήσια κατανάλωσή σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 • Υπολογίστε την ετήσια κατανάλωση: Ελέγξτε τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (παράδειγμα λογαριασμού) για να διαπιστώσετε το ποσό της ετήσιας κατανάλωσης (σε kWh). Ιδανικά, χρειάζεστε τους 3 τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (3 τετράμηνα = 12 μήνες), ώστε να λάβετε υπόψη την εποχική διακύμανση
 • Λάβετε υπόψιν τη νυκτερινή κατανάλωση αν έχετε μετρητή με χρονοχρέωση
 • Λάβετε υπόψιν πιθανές μελλοντικές αλλαγές στις συνήθειες σας, π.χ. μεγαλύτερη χρήση ρεύματος τη νύκτα ή πρόθεση για αύξηση/μείωση κατανάλωσης στο μέλλον.

Έχοντας υπολογίσει την ετήσια κατανάλωση μπορείτε να συγκρίνετε και να επιλέξετε τα πιο συμφέροντα προγράμματα για εσάς.

 1. Προγράμματα παρόχων

Παρακάτω παραθέτουμε τα κύρια προγράμματα ανά πάροχο καθώς και το συγκριτικό πίνακα με τις αναλυτικές χρεώσεις για κάθε πρόγραμμα και παραδείγματα.

ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προσφέρει δύο προγράμματα με την ακριβότερη χρέωση της αγοράς, οπότε αλλάζοντας πάροχο μειώνετε σίγουρα το λογαριασμό σας:

Ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση, πάνω ή κάτω από 2.000 kWh ανά τετράμηνο, η διαφορά των τιμών είναι μεταξύ 10%-20% μεγαλύτερη σε σχέση με το φθηνότερο πάροχο. Δεν παρατηρείται διαφορά στη χρέωση για νυκτερινή κατανάλωση εκτός της ELPEDISON και του ΗΡΩΝ για συγκεκριμένα προγράμματα.

Το πάγιο που χρεώνει η ΔΕΗ είναι το ίδιο με τους περισσότερους πάροχους. Επιπλέον, η ΔΕΗ σας επιβραβεύει με 15% έκπτωση για συνέπεια πληρωμών.

ELPEDISON

Η ELPEDISON προσφέρει τέσσερις σειρές προγραμμάτων:

Το κάθε πρόγραμμα χωρίζεται: i) στο ημερήσιο πρόγραμμα, αν δεν έχετε μετρητή με χρονοχρέωση ii) στο νυκτερινό πρόγραμμα (Night) και iii) στο απλό (Simple) με ενιαία χρέωση για ημέρα και νύχτα.

Η χρέωση είναι φθηνότερη από τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ κατά 3%-16% ανάλογα με το πρόγραμμα. Η σειρά προϊόντων Plus έχει υψηλότερες χρεώσεις από την απλή σειρά της ELPEDISON αλλά σας προστατεύει από αυξήσεις τιμών για τη διάρκεια του συμβολαίου. Για τα προγράμματα Protect πληρώνετε πάγιο 1 ευρώ/μήνα και λίγο υψηλότερη τιμή ανά kWh.

Επιπλέον, η ELPEDISON σας επιβραβεύει με 10% έκπτωση για συνέπεια πληρωμών και μη καταβολής εγγύησης επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης.

ΗΡΩΝ

O ΗΡΩΝ προσφέρει δύο σειρές προγραμμάτων:

 • Home 1 και Home 1N χωρίς πάγιο και τιμή ημερήσιας κατανάλωσης 10% φθηνότερη από τη ΔΕΗ
 • Νυχτερινή Χρέωση 24/7 με πάγιο, ενιαία χαμηλή χρέωση και 24 μήνες ελάχιστη διάρκεια συμβολαίου

Ανάλογα με την κατανάλωση, η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης για τα προγράμματα Νυχτερινή Χρέωση 24/7 είναι 30% με 36% φθηνότερη από τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ. Προσέξτε όμως, το πάγιο είναι το υψηλότερο της αγοράς, τέσσερις φορές μεγαλύτερο από της ΔΕΗ. Αυτό το πρόγραμμα ενδείκνυται για νοικοκυριά με μεγάλη κατανάλωση.

Αν εξοφλείτε το λογαριασμό μέσω πάγιας εντολής έχετε έκπτωση 1%.

GREEΝ

Η GREEΝ προσφέρει δύο προγράμματα:

 • GREEN Home – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο με πάγιο 0.5€/μήνα
 • GREEN Home Plus – με νυκτερινό τιμολόγιο ίδιο με της ΔΕΗ και πάγιο 1€/μήνα

Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενέργειας αλλά διαφέρει μεταξύ των δύο πακέτων. Σε σύγκριση με τη ΔΕΗ οι τιμές κυμαίνονται 5-8% χαμηλότερα για κατανάλωση ως και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και μπορεί να φτάσουν και 13%-15% φθηνότερα για πάνω από 2.000 kWh.

NRG

Η NRG προσφέρει δύο προγράμματα:

 • BASIC – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
 • BASIC N – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με της ΔΕΗ

Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα της ΔΕΗ, η NRG είναι 5% φθηνότερη για κατανάλωση έως και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και 13% φθηνότερη για πάνω από 2.000 kWh.

Επιπλέον η NRG σας επιβραβεύει με 15% έκπτωση αν είστε συνεπείς. Αν εξοφλήσετε τους 6 πρώτους λογαριασμούς σας εμπρόθεσμα κερδίζετε 20% επιστροφή στην εγγύησή σας. Εάν εξοφλήσετε τους πρώτους 12, θα κερδίζετε 30% επιστροφή.

PROTERGIA

Η PROTERGIA προσφέρει τέσσερα προγράμματα:

H χρέωση παγίου είναι ίδια με της ΔΕΗ για τα προγράμματα χωρίς έκπτωση. Σε σύγκριση με τη ΔΕΗ το τιμολόγιο είναι 5% φθηνότερο έως και 2.000 kWh ανά τετράμηνο και μπορεί να φτάσει και 8% φθηνότερα για πάνω από 2.000 kWh. Τα προγράμματα e-Protergia απευθύνονται στους χρήστες ηλεκτρικού οχήματος και προσφέρουν δωρεάν φόρτιση για 1 χρόνο (1168 kWh). Οι καλοπληρωτές λαμβάνουν 15% έκπτωση.

Συγκεκριμένα για τα προγράμματα με έκπτωση 20% ή 30% πρέπει να προσέξετε τα εξής:

 • Προϋποθέτουν τη σύμβαση για 24 και 18 μήνες αντίστοιχα
 • Τα πάγια τους είναι αρκετά υψηλά, οπότε ενδείκνυνται για μεγάλες καταναλώσεις. Μπορεί να πληρώσετε έως και 11 φορές μεγαλύτερο πάγιο ανά τετράμηνο ανάλογα το πρόγραμμα.
 • Αν επιλέξετε να λαμβάνετε το λογαριασμό σας ηλεκτρονικά μπορεί να μειώσετε το πάγιο
 • Η έκπτωση δεν είναι επιπλέον της έκπτωσης 15% που λαμβάνετε στα άλλα προγράμματα
 • Ιδιαίτερη προσοχή – Σε περίπτωση που καθυστερήσετε την πληρωμή τότε χάνετε την έκπτωση για τον μήνα

VOLTERRA

Η VOLTERRA προσφέρει δύο προγράμματα:

Η τιμή ημερήσιας κατανάλωσης είναι ενιαία ανεξαρτήτως κατανάλωσης ενέργειας. Σε σύγκριση με τη ΔΕΗ είναι 10-17% φθηνότερη ανάλογα με την κατανάλωση.

Παρέχεται 50% έκπτωση στην εγγύηση του προηγούμενου παρόχου σας (100% έκπτωση σε περίπτωση ενεργοποίησης πάγιας εντολής εξόφλησης λογαριασμών). Επιπλέον η VOLTERRA επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες με έκπτωση 10%.

WATT + VOLT

Η WATT + VOLT προσφέρει δύο βασικά προγράμματα και μία σειρά πακέτων με προκαθορισμένη κατανάλωση:

Σε σχέση με τη ΔΕΗ, τα Home Energy Plus και Night πακέτα είναι από 10% έως 15% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση. Αξίζει να εξετάσετε τα πακέτα με προκαθορισμένη κατανάλωση αν μπορείτε να υπολογίσετε με σχετική ακρίβεια τη μελλοντική κατανάλωσή σας.

Επιπλέον η WATT + VOLT επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της μέσω χαμηλότερης σταθερής τιμής επί του ανταγωνιστικού τιμοκαταλόγου έως 31/12/2018. Εάν προκαλέσετε φίλους σας στην WATT + VOLT κερδίζετε 20€ έκπτωση στο λογαριασμό σου για κάθε φίλο που αλλάζει πάροχο. Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης επωφελείστε με 30% έκπτωση εγγύησης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ προσφέρει δύο προγράμματα:

 • ΕΛΤΑ ΟΙΚΙΑ – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο χαμηλότερο της ΔΕΗ
 • ΕΛΤΑ ΟΙΚΙΑ-Ν – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο χαμηλότερο της ΔΕΗ

Σε σχέση με τη ΔΕΗ τα πακέτα είναι από 9% έως 18% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση και το πακέτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές και για τα δύο πακέτα είναι οι χαμηλότερες της αγοράς χωρίς να περιλαμβάνονται οι κατά καιρούς εκπτώσεις τον άλλων παρόχων.

Επιπλέον η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΤΑ επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 10%. Για όλους τους καταναλωτές απαιτείται εγγύηση 50€ που χρεώνεται στον πρώτο λογαριασμό.

ΚΕΝ

Η ΚΕΝ προσφέρει δύο προγράμματα:

 • KEN for HOME– χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
 • ΚΕΝ for ΗΟΜΕ & NIGHT – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ

Σε σχέση με τη ΔΕΗ, τα πακέτα είναι από 6% έως 11% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση.

Επιπλέον η ΚΕΝ επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 15%. Επιλέγοντας την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας δεν χρειάζεται να καταβάλετε εγγύηση σύνδεσης.

Volton

Η Volton προσφέρει δύο προγράμματα:

Σε σχέση με τη ΔΕΗ τα πακέτα είναι από 5% έως 12% φθηνότερα ανάλογα την κατανάλωση και προϋποθέτουν 12μηνη σύμβαση. Επιπλέον η Volton επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 15%.

ZeniΘ

Η ZeniΘ προσφέρει δύο βασικά προγράμματα και μία σειρά πακέτων με προκαθορισμένη κατανάλωση:

 • Power HOME – χωρίς νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
 • Power HOME Night – με νυκτερινό τιμολόγιο και πάγιο ίδιο με τη ΔΕΗ
 • Πακέτα Power HOME pack με προκαθορισμένη κατανάλωση

Σε σχέση με τη ΔΕΗ, η ZeniΘ από 5% έως 12% φθηνότερη ανάλογα την κατανάλωση. Αξίζει να εξετάσετε τα πακέτα με προκαθορισμένη κατανάλωση αν μπορείτε να υπολογίσετε με σχετική ακρίβεια τη μελλοντική κατανάλωσή σας.

Επιπλέον η ZeniΘ επιβραβεύει τους συνεπείς πελάτες της με έκπτωση 15%. Σε περίπτωση που προμηθεύεστε και φυσικό αέριο από τη ZeniΘ έχετε επιπλέον έκπτωση 10%.

 1. Συγκριτικοί πίνακες

Οι παρακάτω πίνακες συγκρίνουν το ανταγωνιστικό κομμάτι των χρεώσεων για τα βασικά προγράμματά τους (ημερήσια/νυχτερινά) και παραθέτουν ενδεικτικά ετήσια ποσά εξοικονόμησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο τιμολόγιο της ΔΕΗ.

 • Ο πίνακας δε λαμβάνει υπόψιν του τις κατά καιρούς προσφορές. Δείτε εδώ για τις πιο πρόσφατες.
 • Οι τιμές δεν περιέχουν χρέωση ΦΠΑ οπότε η εξοικονόμηση από την αλλαγή παρόχου μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη.

Ημερήσια μόνο προγράμματα

 • Παράδειγμα Α: Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 1250kWh με μονοφασική παροχή
 • Παράδειγμα Β: Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 2600kWh με τριφασική παροχή

Προγράμματα με νυχτερινή κατανάλωση

 • Παράδειγμα Α(ν): Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 1000kWh την ημέρα και 250kWh τη νύχτα με μονοφασική παροχή
 • Παράδειγμα Β(ν): Πελάτης με τετραμηνιαία κατανάλωση 2400kWh την ημέρα και 360kWh τη νύχτα με τριφασική παροχή
 1. Αίτηση αλλαγής και έναρξη παροχής

Η διαδικασία αλλαγής παρόχου είναι απλή, χωρίς αλλαγή στο μετρητή σας ή διακοπής του ρεύματος.

Χρειάζεται να υπογράψετε τη σύμβαση προμήθειας με τον πάροχο της επιλογής σας και να προσκομίσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αστυνομική ταυτότητα, τελευταίο λογαριασμό ρεύματος με απόδειξη εξόφλησης). Μπορείτε να βρείτε τη σύμβαση προμήθειας στον ιστότοπο του εκάστοτε προμηθευτή ή να κάνετε την αίτηση διαδικτυακά. Ο προμηθευτής αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περισσότεροι πάροχοι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη διαδικασίας εντός μιας εβδομάδας.

Προσοχή στους όρους ελάχιστης παραμονής που θέτει ο κάθε πάροχος. Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε πριν την συμπλήρωση της ελάχιστης παραμονής μπορεί να υπάρχει κάποιο κόστος αποδέσμευσης.

Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε τις κατά καιρούς προσφορές των παρόχων. Άλλωστε αυτά τα τιμολόγια ίσχυαν τον Ιανουάριο του 2018.

Από skiouraki.gr

Μοιραστείτε:

FacebookTwitter


Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημε