image-0-02-04-b7cafc9b1801e6ffd472ae2ac0b22937f439f1ba33837c88a8e7006d0261c2fc-V
 

Το CSI της Εφορίας… βγήκε παγανιά!

Μοιραστείτε:

FacebookTwitter


Ξέφραγο αμπέλι: Ο μηχανισμός αποφάσισε να… κινηθεί και από τους απλούς ελέγχους για μη έκδοση αποδείξεων έφτασε να βγάζει χοντρά «λαβράκια» που φτάνουν μέχρι και …πολύ ψηλά! Είναι ενδεικτικό ότι σε προστατευμένο νησί από το Natura 2000 είχε στηθεί ολόκληρη μηχανή παραγωγής «μαύρου χρήματος» κάτω από τα μάτια των αρχών, ενώ σε κυλικείο νοσοκομείου οι ελεγκτές ξέθαβαν «σκουριασμένες» ταμιακές μηχανές που δεν είχαν δουλέψει ποτέ!

Η υπόθεση Γαϊδουρονήσι !!
Ταμειακή με ΑΦΜ σουβλατζίδικου σε άλλη πόλη, που έχει κλείσει πριν από 10 χρόνια βρήκαν οι ελεγκτές στο νησί Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, διαπιστώνοντας πως είχαν εκδοθεί περισσότερες από 19.700 αποδείξεις – «φάντασμα» τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων  βρέθηκαν στο νησί  για να ελέγξουν τις καντίνες που λειτουργούσαν εκεί, στο πλαίσιο των σαρωτικών φορο- επιδρομών που είναι σε εξέλιξη με επίκεντρο τα νησιά, αλλά και τους περισσότερο τουριστικούς προορισμούς για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής: Αποτέλεσμα ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνον να διαπιστώσουν αρκετές παρανομίες, για αποδείξεις που δεν κόβονται και για «μαϊμού» ταμειακές μηχανές, αλλά και να βγάλουν τελικά «χοντρό λαβράκι» που μοιάζει να έχει αρκετές προεκτάσεις όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετώπιζαν οι τοπικές αρχές ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου κάλους και είναι προστατευμένο βάσει του Natura 2000.
Οι εφοριακοί, λοιπόν, παριστάνοντας τους λουόμενους, ενδεδυμένοι με βερμούδες και ρουχισμό που προσομοίαζε σε τουρίστες στα.. Μάταλα, επί μία εβδομάδα επισκέπτονταν την Χρυσή, διαφορετικοί κάθε φορά: διαπίστωσαν ότι υπήρχαν στην περιοχή τέσσερις καντίνες, με πέντε ταμειακές, που όμως τις εκμεταλλευόταν μία επιχείρηση.
Όταν πήραν την πρώτη ταμειακή στα χέρια τους και έκαναν έλεγχο διαπίστωσαν ότι η ταμειακή έκοβε αποδείξεις, αλλά σε ένα ανύπαρκτο ΑΦΜ, σε ένα σουβλατζίδικο, σε άλλη πόλη της Κρήτης (Ηράκλειο) που είχε κλείσει εδώ και δέκα χρόνια.
Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου που το όνομά του φιγουράριζε σε όλες τις αποδείξεις όχι μόνον είχε κατεβάσει πριν μια δεκαετία ρολά στο μαγαζί του, αλλά είχε και ληξιπρόθεσμα χρέη σχεδόν 30.000 ευρώ και του είχε δεσμευτεί η φορολογική ενημερότητα!
Τότε ήταν που ο υπεύθυνος του καταστήματος στην Χρυσή κλείδωσε τις υπόλοιπες ταμειακές και σύμφωνα με τις πληροφορίες, χρειάστηκε η αστυνομία να εξαπολύσει μινι-ανθρωποκυνηγητό στους … κέδρους της περιοχής- για να τον πιάσουν και να πάρουν τις υπόλοιπες ταμειακές που έκοβαν αποδείξεις – «φάντασμα»!!
Ο έλεγχος έδειξε ότι δεν κόπηκαν 19.700 αποδείξεις μέσα δύο μήνες! Τα ποσά που διακινούνταν τεράστια όμως δεν φαίνονταν πουθενά!!

Ο Ανιέλι και οι … φλεγόμενες βάρκες!

Πολλά όμως είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την συγκεκριμένη υπόθεση: Ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν τις καντίνες πήρε ένα παραχωρητήριο από τον Δήμο Ιεράπετρας πριν δύο χρόνια και όπως λένε εκείνοι που χειρίστηκαν την υπόθεση επρόκειτο να στήσει μία καντίνα για να εξυπηρετεί τους λουόμενους αφού δεν υπήρχε τίποτε στο νησί ούτε καν νερό.
Το νησί θεωρείται ιδιαίτερου κάλους και προστατεύεται από το Natura 2000, υπό κανονικές συνθήκες δηλαδή εκεί δεν έπρεπε να μπει ούτε .. πάσσαλος. Παλιότερα για την Χρυσή είχε ενδιαφερθεί και ο … Ανιέλι!!
Και όμως μέσα σε αυτή την διετία με «όπλο» το παραχωρητήριο του Δήμου ο εν λόγω πολυσχιδής επιχειρηματίας γνωστός στην περιοχή επέκτεινε την επιχείρησή του σε τέσσερις καντίνες και έστησε και 1000 ομπρέλες και όπως προαναφέρθηκε με όλες τις εισπράξεις «μαύρες».
Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν το άγγιξε: Ούτε καν μετά τον Απρίλιο όταν και ο ίδιος ο Δήμος αφού έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκαν υγειονομικές παραβάσεις του έστειλε εντολή διοικητικής απομάκρυνσης, κατεδάφισης των χώρων.
Εκείνος όμως συνέχιζε κανονικά το… έργο του!
Συνέχιζε δηλαδή ανενόχλητος το έργο του
Υπάρχει όμως και μια παράξενη ιστορία για την μετάβαση της εκμετάλλευσης της εν λόγω περιοχής από τον εν λόγω επιχειρηματία: Πληροφορίες λένε πως η παραλία στην νήσο Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι αποδοθεί στον άνθρωπο που έφτασε να εκμεταλλεύεται εκεί 4 καντίνες και 1000 ομπρέλες, παραχωρητήριο για εκμετάλλευση της περιοχής είχε δοθεί σε μια πολύ γνωστή εταιρεία μαζικής εστίασης. Ο σχεδιασμός της όμως δεν προχώρησε ποτέ καθώς οι βάρκες που μετέφεραν όσους είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας αυτό το πρότζεκτ βρίσκονταν.. καμένες!!
Μετά τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια οι αρχές ερευνούν εάν υπήρξαν υπηρεσίες που έκαναν τα .. «στραβά μάτια» σε αυτή την πολύ παράξενη υπόθεση: Σε κάθε περίπτωση η αστυνομία αναζητά τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης εκμετάλλευσης των καντινών για να τον συλλάβει για σωρεία παραβάσεων!

Δεν πλήρωνε.. αλλά εισέπραττε

Οι σαρωτικοί έλεγχοι φέρνουν στην επιφάνεια απίστευτα λαβράκια που αφορούν και την γενικότερη λειτουργία του Δημοσίου και των σχέσεων που έχει αναπτύξει με κάποιους συνεργάτες του: Ενδεικτική η περίπτωση κυλικείου στο νοσοκομείο Ρόδου οι ελεγκτές στην κυριολεξία τραβούσαν τα μαλλιά τους με αυτά που είδαν..
Ο υπεύθυνος του κυλικείου δεν γνώριζε καν που ήταν η ταμιακή του μηχανή που μάλιστα όταν … ανακάλυψε που την είχε διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές πως ήταν … σκουριασμένη! Με άλλα λόγια χανόταν στα βάθη του χρόνου το πότε είχε κόψει την τελευταία του απόδειξη σε πελάτη.
Φυσικά το πράγμα δεν σταμάτησε εκεί..
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ακόμη πως χρωστούσε μισθώματα 442.000 ευρώ για την εκμετάλλευση του κυλικείου! Με άλλα λόγια φαίνεται πως εκμεταλλευόταν επί σειρά ετών ένα «χρυσωρυχείο» όχι μόνον χωρίς να αποδίδει ούτε ευρώ στην εφορία, αφού αποδείξεις δεν έκοβε, αλλά και χωρίς να πληρώνει ούτε ευρώ για τα ενοίκια. Απλά εισέπραττε δηλαδή χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν!
Στο υπουργείο προκλήθηκε κινητικότητα και ενημερώθηκε η διευθύντρια του νοσοκομείου στην οποία και της έγινε από υπηρεσιακά στελέχη η απλή ερώτηση: Γιατί δεν τον αποβάλλει.. Για να λάβουν την απάντηση ότι την έχουν πληροφορήσει οι νομικές της υπηρεσίες πως απαιτεί μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που το καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο!

Ταλέντο ελεγκτών στις… μεταμφιέσεις!!

Σαρωτικοί είναι οι φοροέλεγχοι και οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ επιδεικνύουν ιδιαίτερη έφεση στις …μεταμφιέσεις: Ενδεικτικό είναι το ότι σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι ζευγάρι νεαρών εφοριακών εμφανίστηκε εκεί με μηχανή τύπου «γουρούνα». Άρχισαν κανονικά να παραγγέλνουν τα …ποτάκια τους … έκαναν και λίγο τα «γλυκά μάτια» ο ένας στον άλλον, υποδυόμενοι το ερωτευμένο ζευγαράκι, αλλά ταυτόχρονα σημείωναν πόσες αποδείξεις δεν έκοβε ο ιδιοκτήτης! Διαπίστωσαν 60 παραβάσεις και όταν αποκαλύφθηκαν προχώρησαν και στο κλείσιμο του καταστήματος για 48 ώρες!
Για 48 ώρες έκλεισε και ταβέρνα στην Χώρα της Ίου που δεν είχε εκδόσει 13 αποδείξεις: Εκεί οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ως … τριμελή οικογένεια!! Δύο μεγαλύτεροι σε ηλικία εφοριακοί και ένας νεαρός έδειχναν μια ευτυχισμένη οικογένεια σε διακοπές!!
Είχε προηγηθεί «καμπάνα» σε εστιατόριο στη Μύκονο από τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επίσης γιατί δεν είχε κόψει αποδείξεις. Οι ελεγκτές παρουσιάστηκαν ως πελάτες σε γεμάτο και… εκλεκτό με επώνυμους θαμώνες εστιατόριο στο νησί των ανέμων. Σε 15 τραπέζια που ελέγχθηκαν δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη. Το εστιατόριο σφραγίσθηκε για 48 ώρες, μετά των αναλόγων προστίμων.
Αλλά και στη Σέριφο οι ελεγκτές παρουσιάστηκαν σαν «ζευγαράκι» που πήγε να πιει το ποτό του σε γνωστό μπαρ – εστιατόριο . Και εκεί διαπιστώθηκαν τα ίδια.
Σε άλλο έλεγχο που έγινε 4 η ώρα τα ξημερώματα σε bar restaurant στις Σπέτσες διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 136 αποδείξεις συνολικής αξίας 9.000 ευρώ. Στην επιχείρηση μπήκε «λουκέτο» 3 ημερών!! Για 48 ώρες έκλεισε και beach bar στη Σαντορίνη αφού πιάστηκε να μην έχει εκδώσει 37 αποδείξεις.
Στα δίχτυα των εφοριακών πιάστηκε ακόμη και… φούρνος! Συγκεκριμένα, σε φούρνο στη Νάξο -οι ελεγκτές εμφανίστηκαν σαν τουρίστες- διαπίστωσαν πως η απόδειξη για ψωμιά, τυρόπιτες, γάλατα και άλλα προϊόντα ήταν άγνωστη λέξη για τους ιδιοκτήτες.
Πρόστιμα επιβλήθηκαν μέχρι και σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων όπου επίσης διαπιστώθηκαν παραβάσεις!

Οι νέες τακτικές των φορο-ελεγκτών

«Βροχή» πέφτουν καθημερινά πλέον τα λουκέτα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις.
Η «βροχή», όμως, αυτή από τα λουκέτα μπορεί μεν να αποκαλύπτει το μέγεθος της φορολογικής παραβατικότητας μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων , από την άλλη όμως κρύβει πίσω της την διαφοροποιημένη στρατηγική που ακολουθείται για τους ελέγχους προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικοί στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.
Οι ελεγκτές, σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθούν τακτικές που μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν από σκακιστικές έως και ποδοσφαιρικές προκειμένου να επιτυγχάνουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και του… σκοραρίσματος.
Ας δούμε αναλυτικά τι λένε έμπειρα ελεγκτικά στελέχη:
– οι έλεγχοι γίνονται με τρόπο που επιχειρείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αποτελεσματικότητας των ελέγχων που δημιουργεί η λεγόμενη εντοπιότητα. Έτσι, ελεγκτικά συνεργεία από εφοριακούς της Αττικής  μπορεί να βρεθούν στη Ρόδο για έλεγχο και αντίστροφα
– οι προορισμοί των ελέγχων ανακοινώνονται όσο πιο αργά γίνεται και στους ίδιους τους ελεγκτές προκειμένου να εξασφαλίζεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού των ελεγχόμενων. Είναι γνωστό στο ΥΠΟΙΚ ότι οι ταμειακές παίρνουν φωτιά όταν μαθεύεται η επικείμενη άφιξη των ελεγκτών
– οι επαναληπτικοί έλεγχοι. Έχουν καταγραφεί επαναληπτικοί έλεγχοι στο ίδιο μέρος με διαφορά ωρών. Για παράδειγμα, οι ελεγκτές επισκέπτονται ένα νησί.
Πραγματοποιούν τους ελέγχους και στη συνέχεια μπαίνουν στο πλοίο και αναχωρούν. «Τότε στο νησί πέφτει ‘σύρμα’ ότι έφυγαν», λέει ελεγκτής. «Ωστόσο, οι ελεγκτές παίρνουν στο πρώτο λιμάνι το πλοίο της επιστροφής στο νησί και ξεκινούν και πάλι τον έλεγχο. Σε αυτόν τον δεύτερο έλεγχο συνήθως διαπιστώνονται και οι περισσότερες παραβάσεις…»
– οι επαναληπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη εντοπισθεί να μην κόβουν αποδείξεις. Έχει διαπιστωθεί ότι επιχειρήσεις που έχουν εντοπισθεί να μην κόβουν αποδείξεις και τους επιβλήθηκε και το μέτρο του 48ωρου λουκέτου, όταν ανοίξουν και πάλι συνεχίζουν να μην κόβουν αποδείξεις πιστεύοντας ότι η πιθανότητα να εντοπισθούν και πάλι είναι μειωμένη. Μάλιστα, η νομοθεσία προβλέπει πλέον σε περιπτώσεις υποτροπής ακόμη και λουκέτο 10 ημερών
– η εμφάνιση των ελεγκτών ως πελάτες της επιχείρησης. Δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που οι ελεγκτές εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι να ενοικιάσουν ένα δίκυκλο ή ένα δωμάτιο
– η παραμονή των ελεγκτών πάνω από την ταμειακή μηχανή για πολλές ώρες.
Στην περίπτωση αυτή μετρούν το τζίρο της επιχείρησης και στη συνέχεια τον συγκρίνουν με τον τζίρο που έχει “χτυπηθεί” στην ταμειακή μηχανή την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας. Αν διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση η επιχείρηση μπαίνει στη μαύρη λίστα για μελλοντικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους.
Σημειώνεται ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διενέργεια 40.000 προληπτικών ελέγχων, κυρίως στις τουριστικές περιοχές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου
Από κόσκινο ενεχυροδανειστήρια

Συγχρονισμένους ελέγχους, έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε, σε ενεχυροδανειστήρια σε Ζάκυνθο, Πύργο και Αμαλιάδα, έκαναν κλιμάκια του ΣΔΟΕ, που βρήκαν και κατάσχεσαν μεγάλο ποσό μετρητών, κοσμήματα, λίρες, όπλα και επώνυμα ρολόγια.
Οι έλεγχοι έγιναν στο κεντρικό κατάστημα και τα υποκαταστήματα επιχείρησης ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και στα σπίτια των εμπλεκομένων.
Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, καθώς δεν προέκυψε η νόμιμη προέλευση και κατοχή τους:
Χρηματικό ποσό ύψους 66.930 ευρώ
Δύο πλαγιόκαννα όπλα
Δύο διόπτρες όπλων
43 χρυσές λίρες
9 ρολόγια ιδιαίτερης αξίας, επώνυμων κατασκευαστικών οίκων
3 αργυρά νομίσματα του Ελληνικού Δημοσίου
Πλήθος τιμαλφών μεγάλης αξίας σε πλαστικές συσκευασίες και
Πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων
Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, σε συσχετισμό με πλήθος κλοπών που έχουν αναφερθεί στις περιοχές αυτές.

Το διαβάσαμε στην «Κυριακάτικη Εφημερίδα» από τον Βαγγέλη Δουράκη

Μοιραστείτε:

FacebookTwitter


Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημε