Σοκ από Ρέγκλινγκ -Γιατί εγκλωβίζει την Αθήνα σε 3,5% πρωτογενές

Σοκ από Ρέγκλινγκ -Γιατί εγκλωβίζει την Αθήνα σε 3,5% πρωτογενές

Σοκάρουν την ελληνική κυβέρνηση τα μηνύματα που έρχονται από τον ESM και τον επικεφαλής του Οργανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και το διάστημα που θα πρέπει αυτό να επιτυγχάνεται. 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιμένει στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί μόνο το διάστημα για το οποίο θα πρέπει να πιάνει αυτό τον στόχο η ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό το υπέγραψαν όλοι οι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη είναι αρκετά για την Ελλάδα να πετύχει το στόχο αυτό το 2018. Το ΔΝΤ ωστόσο διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη αμφισβητώντας το διάστημα για το οποίο θα πρέπει να παραμείνουν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το θέμα είναι προς συζήτηση γιατί η συμφωνία λέει ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2018 και να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δεν υπάρχει όμως ορισμός αυτού του διαστήματος αλλά έχουμε χρόνο να συμφωνήσουμε σε αυτό».

Ο επικεφαλής του ΕSM υπενθυμίζει ότι «αρκετά κοινοβούλια στην Ευρώπη ενέκριναν το ελληνικό πρόγραμμα μόνο με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα ήταν παρών» κλείνοντας την κουβέντα για οποιαδήποτε σκέψη αντικατάστασής του, τουλάχιστον χωρίς η οποιαδήποτε αλλαγή να εγκριθεί από τα συγκεκριμένα κοινοβούλια.

Σχολιάστε