«Στον ΣΕΤΕ να μιλούν αν έχουν κάτι να πουν»!

«Στον ΣΕΤΕ να μιλούν αν έχουν κάτι να πουν»!
Αλλα μέσα κι άλλα έξω.
Ο λόγος για τις δηλώσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, για τα απόνερα του Brexit στον Ελληνικό Τουρισμό. Κι ενώ οι δηλώσεις του σε Μέσα του εσωτερικού είναι καθησυχαστικές, σε Μέσα του εξωτερικού δείχνουν την διάσταση του προβλήματος που δίνει ένα ακόμα γερό χτύπημα στον κατακρεουργημένο κλάδο.  
Μιλώντας τις προάλλες στο BBC ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, κρατάει διαφορετική γραμμή απ’ ότι στις τοποθετήσεις του για το θέμα στα Ελληνικά Μέσα και εκτιμά για την επόμενη χρονιά, απώλειες 200.000 Βρετανών τουριστών και μείωση εσόδων κατά 1,5 εκατ. ευρώ. (Δείτε τις δηλώσεις του στο video στο 01:40).
Στα ελληνικά ΜΜΕ οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ ότι δεν έχουμε απώλειες από τις κρατήσεις μέσω t.o. δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα παρά μόνο σε εντυπώσεις. Όπως πολλές φορές έχετε πει κ.Ανδρεάδη, οι Βρετανοί τουρίστες ανήκουν στην κατηγορία late booking, άρα κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει αφού ούτως ή άλλως στο late booking οι αποφάσεις παίρνονται…late.
Οι άνθρωποι του Τουρισμού τοποθετήθηκαν νωρίς (γιατί άραγε;) και επιπόλαια στην χώρα μας σε δηλώσεις για την μετά Brexit εποχή, μια και όλοι γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος χρειάζονται χρόνο για να φανούν σε όλους τους τομείς.
Μιλάς όμως όταν έχεις κάτι να πεις. Και η θέση, μετά Brexit του προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη με δηλώσεις για τυχόν επιπτώσεις στον Ελληνικό Τουρισμό ήταν χωρίς ουσία. Αντίθετα στις δηλώσεις του στο BBC πιο συγκρατημένος, και όχι καθησυχαστικός είπε “ότι είναι νωρίς να μιλάμε”. 
Το αν θα χάσουμε ή δεν θα χάσουμε από την Βρετανική αγορά τουριστών είναι νωρίς για να το ξέρουμε και αρκετά αργά για να θωρακιστούμε, αφού ο κλάδος είναι απροετοίμαστος για ότι ξημέρωσε. 
Από την άλλη πλευρά κ.Ανδρεάδη όπως σωστά αποδεχτήκατε στην περίπτωση του Brexit την πατήσατε και προς τιμήν σας δηλώσατε δημόσια ότι «υποτιμήσαμε τα πράγματα και πιστέψαμε ότι δεν θα συμβεί το Brexit».
Μήπως είναι και το πρώτο που υποτιμήθηκε;
Υποτιμήθηκε ακόμα και η κατρακύλα του Ελληνικού Τουρισμού και έμειναν μόνο τα πυροτεχνήματα των δηλώσεων. Απροετοίμαστος ο κλάδος σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, που το ένα στα δύο δάνεια των ξενοδοχείων είναι στο “κόκκινο” και οι φόροι πέφτουν βροχή. Τα ξένα funds καραδοκούν κ.Ανδρεάδη. Και οι καιροί είναι πονηροί. Μήπως αντί για συνέργειες με Τράπεζες -που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους μέρος “κόκκινων” ξενοδοχειακών δανείων- κοιτάζατε τα συμφέροντα του κλάδου; Είναι θεμιτό αυτή την στιγμή, Τράπεζα,  που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της κατασχεμένα για χρέη ξενοδοχεία, να διαφημίζει νέα δάνεια χρησιμοποιώντας τον ΣΕΤΕ;
Να πάρουν οι ηδη καταχρεωμένοι ξενοδόχοι νέα δάνεια για να αναρωτιόμαστε μετά “αυτό το ξενοδοχείο ποιός θα το πάρει;” Και οι μνηστήρες πολλοί, αφού το ακίνητο, είναι το δέλεαρ για τους ξένους Ομίλους που θα αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. Βοά ο Τύπος για το ενδιαφέρον funds για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων. Ολοι υποστηρίζουν ότι τα «κόκκινα» ξενοδοχειακά δάνεια θα είναι ανάμεσα στα πρώτα που θα πουληθούν στα ξένα funds μόλις δοθεί το πράσινο φως από το θεσμικό πλαίσιο.
Γνωρίζοντας σας και εκτιμώντας την αξιοπρέπεια, το ήθος και την επιχειρηματική σας πορεία δεν κατανοώ γιατί βιάζεστε. Γιατί θα πρέπει να προβαίνετε σε εκτιμήσεις που σε βάθος χρόνου εκθέτουν τόσο εσάς όσο και τον κλάδο και να δημιουργείτε αρνητικό κλίμα για τα άγνωστα μονοπάτια;
Ο Τουρισμός κ.Ανδρεάδη γνωρίζετε ότι είναι και λίγο τζόγος αφού βασίζεται και σε ανεξέλεγκτους εξωγενής παράγοντες που μπορούν να τον επηρεάσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε και τα πραγματικά συγκριτικά στοιχεία (σε σχέση και με άλλα χρόνια) με τις αφίξεις των Βρετανών τουριστών στην χώρα μας και μετά ας βγάλουμε τα συμεράσματα. 
Αλλωστε στις νέες συνθήκες που δημιουργεί το Brexit θα επιβιώσουν όσοι είχαν προετοιμαστεί γι’ αυτό. Και ο κλάδος όπως προανέφερα ήταν απροετοίμαστος. Οι ηγεσίες των φορέων επαναπαύθηκαν στις δημοσκοπήσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και στην βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν να αρμέγουν την Βρετανική αγελάδα. 
Και τώρα δίνετε ασπιρίνη στον ασθενή-επιχειρηματία του τουρισμού με το να δηλώνετε ότι για να προσελκύσετε τους Βρετανούς τουρίστες θα μειώσετε τις τιμές. Δηλαδή «την νύφη» από την δική σας προχειρότητα θα πληρώσει ξανά ο υπερχρεωμένος ο ξενοδόχος. 
Τόσο εσείς κ.Ανδρεάδη όσο και ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ.Τσακίρης πιαστήκατε στον ύπνο…
Και αντί να μιλάτε καλό θα είναι να προσπαθήσετε να σώσετε τόσο την την αξιοπρέπεια σας, όσο κυρίως την αξιοπρέπεια του κλάδου.

Σχολιάστε