«Ξενοδόχοι, προσοχή στις Σειρήνες των Τραπεζών»!

«Ξενοδόχοι, προσοχή στις Σειρήνες των Τραπεζών»!
Σαν Σειρήνες τo τελευταίο διάστημα Τράπεζες καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια  για βοήθεια μέσω δανείων ή επενδυτικών εργαλείων στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος παραπαίει από τα απανωτά χτυπήματα.
Με διαφημιστικές καμπάνιες δίνουν προτεραιότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στηρίζουν τους επιχειρηματίες.
Όντως είναι αδήριτη η ανάγκη για κεφάλαια κίνησης των επιχειρηματιών του κλάδου. Αλλά από πού και από ποιους αυτός ο πόνος και το όψιμο ενδιαφέρον;
Από τις ίδιες τις Τράπεζες που ήδη έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους «κόκκινα δάνεια» ξενοδόχων;
Από τις ίδιες Τράπεζες που ετοιμάζονται να δώσουν αυτά τα δάνεια στα αρπακτικά των distress funds;
Η ιστορία τους γνωστή. Και αν κάποιοι επιχειρηματίες δεν την γνωρίζουν ας την ψάξουν ποιες Διοικήσεις και με ποια κριτήρια χορηγούσαν δάνεια.
Τόσα χρόνια μοίραζαν επενδυτικά εργαλεία ή δάνεια χωρίς εχέγγυα. Τώρα ετοιμάζονται να το επαναλάβουν χωρίς να έχουν καν διευκρινίσει  το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» που τους επιβαρύνει όπως λένε. Να ξαναμοιράσουν χρήμα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη καμπή της οικονομίας με αβέβαιο μέλλον, όταν οι ίδιοι απέρριπταν με εμμονή εδώ και χρόνια τα «δάνεια ανάγκης»;
Κι όλα αυτά το διάστημα που κορυφώνεται το ενδιαφέρον από distress funds για την απόκτηση ακινήτων του ξενοδοχειακού δυναμικού, τα πωλητήρια ξεπερνούν τα 300 και όλοι είναι πεπεισμένοι ότι τα «κόκκινα» ξενοδοχειακά δάνεια θα είναι ανάμεσα στα πρώτα που θα πουληθούν στα ξένα funds μόλις δοθεί το πράσινο φως από το θεσμικό πλαίσιο.
Οι προοπτικές του κλάδου –αφού η  άνοδος του ελληνικού τουρισμού διασφαλίζει ένα μίνιμουμ αποκόμισης γρήγορου κέρδους για τον δανειστή- και το μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων με  σημαντικά χρέη με δυνατό περιουσιακό στοιχείο το ακίνητο, είναι το δέλεαρ για τους ξένους Ομίλους που θα αγοράσουν σε χαμηλές τιμές.
Και οι καιροί είναι δύσκολοι και με εύθραυστες ισορροπίες. Μία πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στον κλάδο αλλά και αβεβαιότητα, αφού πρόκειται για μία σημαντική αγορά (με 2,4 εκατ. επισκέπτες) για τον Ελληνικό Τουρισμό και θα ανοίξει τον δρόμο και για νέο κατρακύλισμα στις αξίες των ακινήτων.
Ήδη, λόγω του μεταναστευτικού η χώρα μας έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα από την αγορά των Βαλκανικών χωρών που έφερνε στην χώρα μας οδικώς  8 εκατ. τουρίστες.
Οι επιχειρηματίες στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κλείσουν τ’ αυτιά τους στις Σειρήνες. Γιατί αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται ως “Σωτήρες” ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την σημερινή κατάσταση των υπερχρεωμένων στις Τράπεζες τουριστικών επιχειρήσεων.
Είναι οι ίδιες Διοικήσεις που μοίραζαν δάνεια και επενδυτικά εργαλεία χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η αποπληρωμή τους και μερικές φορές τα χορηγούσαν σε γνωστούς και φίλους.
Με ποια κριτήρια άραγε; Δεν είναι τυχαίο ότι ο επίκουρος Οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ζητά από τις Τράπεζες στοιχεία σχετικά με τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια για να διερευνήσει αν τα ποσά που πιστώθηκαν σε επιχειρήσεις δαπανήθηκαν για τους λόγους που εγκρίθηκαν από τις τράπεζες ως δάνεια, ή αν τα χρήματα διατέθηκαν για άλλους σκοπούς.
Και ας μας λύσει επιτέλους κάποιος την απορία. Πώς οι Τράπεζες που με την χειρότερη –όπως από τις εκθέσεις τους έχει χαρακτηριστεί- ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων αυτών που συνδέονται με τουριστική δραστηριότητα ετοιμάζονται να ξαναμοιράσουν ζεστό χρήμα στον ίδιο τομέα;

Σχολιάστε