«Αν η γιαγιά μου είχε μουστάκι θα ήταν… παππούς μου!»

«Αν η γιαγιά μου είχε μουστάκι θα ήταν… παππούς μου!»
Μεγάλα λόγια, μικρό καλάθι και τα κοράκια.
Με την αβεβαιότητα για το μέλλον στην τουριστική κίνηση ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης θέτει νέους στόχους, αδιαφορώντας για τις συνθήκες στον κλάδο που μόνο κινούμενη άμμος μπορούν να χαρακτηριστούν.
Σε συνέδριο που διοργάνωσε ΣΕΤΕ και Εurobank για τον Τουρισμό, η τράπεζα στην οποία είναι καταχρεωμένοι οι ξενοδόχοι ο κ.Ανδρεάδης στην ομιλία του οραματίζεται περίπου 35 εκατ.  διεθνείς αφίξεις τουριστών για το 2021 και έσοδα  20 δισ. ευρώ.
Αλληθωρίζει σε μία πραγματικότητα που έχει να κάνει με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το 40% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ζητήματα και απειλείται με λουκέτο. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι «κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις δύσκολα μπορούν να σωθούν» και ο πρόεδρος της Εurobank Νίκος Καραμούζης, ανέφερε ότι «η χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου παρά τη βελτίωση είναι βεβαρημένη και επιπλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τουρισμό είναι υψηλότερα του μέσου όρου της αγοράς». Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τις προοπτικές του Κλάδου Φιλοξενίας (NPE ratio: 49,5% έναντι 43,9% για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων στα τέλη του 2015).
Ποια η λύση στο αδιέξοδο των ξενοδόχων και στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων; Την έδωσε στέλεχος της Τράπεζας. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ο γενικός διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής της Eurobank Κώστας Βασιλείου, σκιαγραφεί την επόμενη μέρα, επισημαίνοντας ότι «στόχος μπορεί να είναι να μην αλλάξουν χέρια οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλα αν ο ιδιοκτήτης αδυνατεί να συμμετάσχει οικονομικά στην εξυγίανση της εταιρείας του, η τράπεζα θα αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια». Κεφάλαια ελληνικά και ξένα, ειδικά στον τουρισμό δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς και τα νύχια τους ως κοράκια που καραδοκούν…
Τι δεν καταλαβαίνεις που η αισιοδοξία καλά κρατεί; Αλήθεια ποιους εξυπηρετεί αυτή η ψευδής εικόνα, το κλίμα αισιοδοξίας και η άρνηση στην πραγματικότητα; Σίγουρα, όλα αυτά δεν γεμίζουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Σίγουρα όλα αυτά δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Τουρισμού. Πρόκειται για άλλη μία φούσκα σαν την υπερβολική εκτίμηση για την αύξηση στην κίνηση το 2016 που αναγκάστηκε να μαζέψει πανηγυρικά και άρον άρον ο κ.Ανδρεάδης.
Τι κάνουν πως δεν βλέπουν οι κ.κ. Ανδρεάδης και Καραμούζης ή προς τα πού κοιτούν; Ιδιοκτησίες Ελλήνων ξενοδόχων περνάνε σε ξένες εταιρείες. Τα ηχηρά «λουκέτα» απειλούν ακόμα και την εικόνα μας. Το Athens Ledra Hotel, που κατέβασε τα ρολά του παρά το γεγονός ότι ήταν γεμάτο δεδομένης της διεξαγωγής της διεθνούς έκθεσης «Ποσειδώνια», αλλάζει και χέρια με υποψήφιους αγοραστές funds από Ασία και Ευρώπη. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε για τον κλάδο κ.Ανδρεάδη; Χέρι χέρι με τον κ.Καραμούζη ή άλλα μεγαλοστελέχη τραπεζών επιτρέπεται να πορεύεστε μόνο για τα συμφέροντα του κλάδου, για ρυθμίσεις ανάσα από τις θηλιές των Τραπεζών και όχι για να «βγουν στο σφυρί» οι μονάδες.
 Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου για τα κόκκινα δάνεια. Και όπως το θέτετε κ.Ανδρεάδη τα σπασμένα καλείται να πληρώσει με ξεπούλημα ο Ελληνας ξενοδόχος που βρέθηκε στην «μέση του κυκλώνα» της οικονομικής κρίσης.
Υ.Γ. Αγαπητέ Νίκο Καραμούζη με όλο τον σεβασμό που τρέφω στο πρόσωπο σου, τόσο όταν ήμασταν στην Εθνική-Αστέρας όσο και τώρα που είσαι στην Eurobank δεν με έχεις πείσει για τις ικανότητες σου και τον πόνο σου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τουριστικού κλάδου.

Σχολιάστε