Άφαντος ο ΣΕΤΕ…

Άφαντος ο ΣΕΤΕ…

Κάθεσαι αναπαυτικά στο σαλόνι σου: Ζεις σε μια χώρα της Βορείου Ευρώπης.. Της Αμερικής.. Του Καναδά.. Της Κίνας. Της Ιαπωνίας..

Ήρθε η ώρα που θέλεις να επιλέξεις τον προορισμό των καλοκαιρινών σου διακοπών. Το ταξίδι στην Ελλάδα φαντάζει για σένα σαν κάτι μαγικό. Ξέρεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της. Τον καυτό ήλιο. Τις υπέροχες ακρογιαλιές. Το ξεχωριστό φαγητό και τη νυχτερινή διασκέδαση. Τους χαμογελαστούς φιλόξενους ανθρώπους..

Και ανοίγεις την τηλεόραση: Και σε βομβαρδίζουν εικόνες με πρόσφυγες που παλεύουν να περάσουν τα σύνορα για να φύγουν από την χώρα που θέλεις να επισκεφτείς. Εικόνες με χιλιάδες άλλους που έχουν στήσει σκηνές στο κεντρικό της λιμάνι τον Πειραιά και βρίσκονται σε μια διαρκή αναταραχή λόγω των συνθηκών διαβίωσης.. Και εικόνες από Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω όπου η πίεση των προσφυγικών ροών είναι ασφυκτική και κάθε μέρα χάνονται ανθρώπινες ζωές στα νερά τους.

Υπάρχει λοιπόν νοήμων άνθρωπος που πιστεύει πως η φετινή χρονιά θα είναι εύκολη για τον ελληνικό τουρισμό;

Υπάρχει οργανισμός που να εκτιμά ότι χωρίς κάποιο σχεδιασμό και στήριξη των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό κύμα, η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα σπάσει και πάλι όλα τα κοντέρ προσέλκυσης επισκεπτών;; Ναι.. Υπάρχει.

Είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο φορέας που θέλει να λέει πως εκπροσωπεί το σύνολο των τουριστικών επαγγελματιών αυτού του τόπου.

Μόνον που οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ απέχουν έτη φωτός από εκείνες των ανθρώπων που ζουν την κατάσταση από πρώτο χέρι. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου Πέτρος Φεγγουδάκης διαπιστώνει πτώση των κρατήσεων 90% ! Και ας έχουν πέσει οι τιμές 20%. Στην Σάμο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού μιλά για μείωση των κρατήσεων 40% !

Και τι κάνει για αυτό ο ΣΕΤΕ πέρα από εξωπραγματικές εκτιμήσεις και «ευχολόγια»; Τίποτα. Τίποτα που να βοηθά την κατάσταση.

Στέρεψαν από ιδέες; Για παράδειγμα: Η Aegean είναι μέλος του Συνδέσμου. Γιατί δεν της «συστήνει» ο ΣΕΤΕ να ρίξει -έστω μόνον για φέτος- τις τιμές της στο μισό όταν κάποιος κόβει εισιτήριο με προορισμό ένα από τα νησιά που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις προσφυγικές ροές;

Αλλά υπάρχουν και άλλες ιδέες, αν θέλεις να σταθείς αλληλέγγυος στους επαγγελματίες των νησιών που πλήττονται: Ο ΣΕΤΕ θα μπορούσε να καταρτίσει ένα σχέδιο αλληλουποστήριξης των ξενοδόχων ανά την Επικράτεια.

Θα μπορούσε να ζητήσει από τους επιφανείς ξενοδόχους – μέλη του να παρέχουν έκπτωση 50% για διανυκτερεύσεις μίας εβδομάδας (εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα) σε κάθε πελάτη που προηγούμενα θα είχε επισκεφτεί και θα είχε διαμείνει για αντίστοιχο διάστημα σε κάποιο από τα νησιά της Λέσβου, Χίου, Λέρου, Σάμου, Κω.

Αν όμως ο ΣΕΤΕ συνεχίσει να αδιαφορεί τόσο επιδεικτικά για τα νησιά που δέχονται τα απανωτά κύματα των  προσφύγων, τότε δεν είναι διόλου απίθανο και οι επαγγελματίες αυτών των νησιών να αρχίσουν να σκέφτονται πως ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουν την στέγη του Συνδέσμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε